"נתח השוק של חברת החשמל בייצור יירד ל-35%, אנחנו לא מפחדים מתחרות"
יו"ר חברת החשמל בוועידת התחזיות של כלכליסט: "מאז שהרפורמה יצאה לדרך, מכרנו תחנות כוח ותעריף החשמל ירד כבר בכ-8%. מי היה מאמין שזה יקרה?"; לדבריו, "80% מייצור החשמל בעוד 20 שנה יהיו מבוזרים - בעיקר מאנרגיות מתחדשות, ועם אלפי אנשים שייצרו חשמל עצמאית"
"אנחנו ספק שירות חיוני ואין לנו את הלוקסוס שלא להמשיך לספק חשמל בשגרה או בחירום, וכך קרה גם במסגרת המאבק בקורונה. לא עצרנו תוכנית פיתוח אחת ברשת והקמת שתי תחנות חדשות במקום היחידות הפחמיות בחדרה - כך אמר היום יפתח רון טל, יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, בוועידת התחזיות של כלכליסט בשיתוף המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה.
לדבריו, "שינינו את אופי העבודה - אלפי אנשים עובדים מהבית וזה חייב אותנו לשינוי מחשובי. שאר העובדים פועלים בקפסולות עם בדיקות אחת לשבועיים. אני מקווה שנהיה בין החלוצים שיחסנו את כלל העובדים. לגבי הספקים הקלנו איפה שניתן עם הקדמת תשלומים כדי לאפשר לכולם להישאר עם הראש מעל המים. והכי חשוב - לא מנתקים לקוחות, ואם יש בעיה עם לקוח מגיעים איתו להבנות" -
רון טל אמר כי הרפורמה בחברת החשמל מבוצעת באופן מדויק, והיא שמה את האזרח הישראלי במרכז: "מאז שהרפורמה יצאה לדרך, מכרנו תחנות כוח ותעריף החשמל ירד כבר בכ-8%. מי היה מאמין שזה יקרה? נמכור עוד שלוש תחנות כוח והחברה תרד לסדר גודל של 35% נתח שוק בייצור. פותחים את המשק לתחרות באספקת החשמל - חברות פרטיות יקנו חשמל ממנהל המערכת וימכרו לציבור, וכל אחד יבחר עם מי לעבוד. חברת החשמל תסיים את חלקה במונה, וללקוח יהיה מונה חכם שיאפשר דו שיח עם הלקוח שיאפשר יציאה לתחרות חופשית. חברת החשמל בונה את עצמם לתחרות ולא מפחדת ממנה. זה טוב ללקוחות. בעוד כמה חודשים נצא לפיילוט על האספקה ללקוח ונכניס המון טכנולוגיות חדשות שמאפשרות את המהפכות הבאות - המהפכה הירוקה ומהפכת החשמל המבוזר או תום עידן תחנות הכוח הגדולות".
רון טל הזכיר כי כבר לפני כעשור הוא טען שבעוד כמה שנים 80% מייצור החשמל יהיה בגז: "מה אמרו עלי אז? 'הנה עוד אלוף שהגיע מהחיים האזרחיים וחושב שהוא יודע הכל'. אבל צדקתי, וכבר כיום אנחנו שם. ולכן המספרים הבאים מבחינתי הם ש-80% מייצור החשמל בעוד 20 שנה יהיו מבוזרים, כלומר בעיקר ייצור מאנרגיות מתחדשות ועם אגירה, עם אלפי אנשים שייצרו חשמל עצמאית, כאשר עודפים יעברו לרשת. האירוע הזה יאפשר לנו להגיד שלום לתחנות הכוח הגדולות".
לגבי הטענות שאפשר להקדים את ייצור החשמל הירוק כבר לשנים הבאות, אמר רון טל כי יעדי משרד האנרגיה הם שאפתניים, וכי אם רוצים להגיע לרף של של 30% חשמל מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2030, צריך השקעות נרחבות בתשתיות הולכה.
לדבריו, "חברת החשמל משקיעה כיום 4 מיליארד שקל ברשת. האמן לי שזה מתקדם, ואין סיבה שלא נגיע ליעד הזה. מצד שני אנחנו מחויבים שתהיה אגירה, ואם אין אחת לא נגיע בקלות ליעדי הממשלה. הממשלה צריכה להנחות את חברת החשמל לקדם אגירה ברשת".
רון טל סיכם: "בעוד עשור, חברת החשמל תהיה חלק מהתחרות, תקדם אותה ולא תחשוש ממנה. נפתח את העסקים שלנו בישראל ובחו"ל, עם זירות סייבר במעל לעשר מדינות בעולם. נהיה די מהר גם במפרץ. אנחנו נפרדים מ-25% מהעובדים ברפורמה, ומי שיישאר יזכר לביטחון תעסוקתי".