בלעדי לכלכליסט
מאסיבית תנסה להנפיק לפי שווי של 700 מיליון שקל
יצרנית מדפסות תלת־הממד הענקיות מקבלת רוח גבית מהתאוששות הענף בעולם ממשבר הקורונה. תנסה לגייס 200 מיליון שקל בת"א בינואר 2021
חברת מאסיבית הישראלית, למדפסות תלת־ממד בפורמטים גדולים, תנסה לגייס 200 מיליון שקל בהנפקת מניות בבורסה בתל אביב כאשר ההנפקה צפויה להתבצע בינואר 2021 על בסיס דו"חות המחצית הראשונה של 2020. שווי החברה בהנפקה צפוי לעמוד על 700 מיליון שקל.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי בימים אלה מגייסת החברה בגיוס פרטי כ־35 מיליון שקל לקראת ההנפקה. מאסיבית הוקמה ב־2013 על ידי גרשון מילר, אבנר ישראלי, ומשה אוזן. מילר היה ממייסדי אובג'ט, שייצרה מדפסות תלת־ממד ושימש בחברה כאחראי טכנולוגיות. אוזן היה מנהל פרויקט HP Scitex וישראלי היה בכיר באובג'ט ובסטרטסיס. מאז הקמתה מימנה מאסיבית את פעילותה באמצעות גיוסי הון מהמייסדים וממשקיעים פרטיים, וכן קיבלה מענקים מהמדען הראשי. לפי הערכות, החברה גייסה עד כה 30 מיליון דולר.
ב־2013 מוזגה אובג'ט מרחובות עם סטארטסיס האמריקנית לחברה של 3 מיליארד דולר ששווי אובג'ט בה עמד על 1.4 מיליארד דולר. מילר פרש מסטארטסיס כעבור כמה חודשים והקים את מאסיבית שבה הוא מחזיק (15%). בשנים 2019-2017 עמדו המכירות של מאסיבית על 50 מיליון דולר, אולם קצב המכירות ירד מעט בתקופת הקורונה והשפיע על תוצאות 2020 של מאסיבית, כמו גם על כל תעשיית התלת־ממד העולמית שנפגעה מהמשבר, הן בגלל שפחות מוצרים הודפסו בעולם והן בשל הסגרים שהוטלו על מפעלי דפוס רבים.
עם זאת, תעשייה זו נמצאת בהתאוששות מואצת בשבועות האחרונים, כאשר סטארטסיס, למשל, כמעט הכפילה את שווייה בנאסד"ק, כשגם סטארטאפ ישראלי אחר בתחום, ננו דיימנשן רושם זינוק חד בשוויו. הגאות במניות החברות בתחום מגיע בעיקר על רקע הבטחה חדשה של החברות לפנות לתחום התעשייתי של ייצור מתכות ומוצרי עץ בתלת ממד, ומצדה של מאסיבית גם ייצור פולימרים לתעשיית הרכב והתעופה. מאסיבית, בניהולו של ארז צימרמן, פועלת מלוד ומתמחה בהדפסת תלת־ממד במהירות גבוהה עם יכולת לבצע הדפסות של גופים גדולים ביותר עם חומרים מורכבים. מכירות החברה עד היום הן של המכונה מאסיבית 1800ממנה נמכרו 150 מדפסות בעולם, בין היתר בארה"ב, סינגפור, קוריאה ויפן.
מכונה זו בולטת בהדפסה מהירה ומדוייקת יחסית, והייחוד שלה הוא בשימוש בחומרים לתעשיות אולטרא־כבדות כמו תעשיית המכוניות, הרכבות והמטוסים. החלפים שמייצרת החברה בהדפסת תלת־ממד היא מחומרים מרוכבים, קלים יחסית שמקלים על משקל המכונית או המטוס. בנוסף דרך הייצור הזו מוזילה את עלות ייצור חלקי החילוף, שבחומרים המדוברים היא יקרה במיוחד. לקוח גדול של החברה היא חברת התשתיות הגדולה מצרפת אלסטום שלה מייצרת מאסיבית חלקים לרכבות שהיא מייצרת. הכנת חלקי החילוף בהדפסת חוסכת זמן וחומר גלם יקר. על פי הערכות מכרה החברה ב־2020 כעשר מכונות מהסוג החדש.
בחודש שעבר הודיעה מאסיבית כי חתמה על עסקה שבמסגרתה תספק מדפסות לחברה האיטלקית Biesse Group. שווי העסקה לא פורט אך על פי הערכות היא תיצור לחברה הישראלית הכנסות של 80-60 מיליון דולר בחמש השנים הקרובות, זאת ממכירת 40-20 מכונות בשנה דרך החברה האיטלקית. מפעל מאסיבית נמצא בלוד ובו מועסקים 60 עובדים. 11 עובדים נוספים פועלים בארה"ב, אירופה ובאסיה.
אחת מבעלות המניות במאסיבית היא חברת המדפסות האמריקאית־ישראלית סטארטסיס (8%), ששוויה בנאסד"ק הוכפל, כאמור, כמעט פי 2 בחודשים האחרונים, ל־1.2 מיליארד דולר. סטארטסיס נכנסה להשקעה במאסיבית ב־2016. אחוזים בודדים נוספים מוזקים בידי צורי דבוש בעל השליטה בקליל הבורסאית ומשקיעים אחרים בהם פמילי אופיס וזרים.