ישראל במקום הראשון בעולם בהתחסנות; עד כה התחסנו - כ-280 אלף איש
החל מ-17:00 ישראל נכנסה לסגר שלישי; מרחק היציאה מהבית הוגבל לקילומטר, אבל הלימודים בבתי הספר ובגנים יתקיימו כסדרם ברוב חלקי הארץ; במקביל - ישראל עקפה את בחריין במספר המתחסנים ל-100 איש, ומובילה את העולם בשיעור המתחסנים
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
21:05 - ישראל במקום הראשון בעולם בשיעור המתחסנים
ישראל עקפה את בחריין וניצבת כעת במקום בראשון בעולם במספר המתחסנים ל-100 איש. לפי שעה, מספר המתחסנים מתחילת מבצע החיסונים עומד על כ-280 אלף. הבוקר (א') הורחב באופן רשמי מבצע החיסונים נגד נגיף הקורונה לבתי החולים: שיבא בתל השומר, וולפסון בחולון ואיכילוב בתל אביב החלו לחסן לא רק את עובדי הצוותים הרפואיים כפי שעשו בשבוע שעבר – אלא גם את בני ה-60 ומעלה, וכן את עובדי ארגוני ההצלה ובהם עובדי ומתנדבי מגן דוד אדום.
19:30 - אדלשטיין: "החלטת ועדת החינוך שכיתות ה'-י' ילמדו כרגיל תאריך את הסגר"
עם כניסת ישראל לסגר שלישי, שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר כי החלטת ועדת החינוך של הכנסת, לפיה תלמידי כיתות ה' עד י' ילמדו כרגיל בערים ירוקות וצהובות, תאריך את הסגר. "הסגר דורש אחריות אישית מכל אחת ואחד מאיתנו. לצערי, לא כל אחד נוהג באחריות", אמר אדלשטיין. "ראינו זאת היום בוועדת החינוך של הכנסת, בהחלטה האומללה לחדש את הלימודים בכל הכיתות - דבר שוודאי יאריך את הסגר". במקביל, שר החינוך יואב גלנט הנחה את מנכ״ל משרדו לתת התראה מיידית למנהלי המחוזות ומנהלי מוסדות החינוך, לפיה מערכת החינוך תפעל מחר במתכונת הקיימת, כפי שפעלה היום.
(איתמר אייכנר, ynet)
17:00 - הסגר השלישי נכנס לתוקף: הלימודים ממשיכים, המרחק מוגבל
ישראל נכנסה בשעה זו לסגר שלישי במסגרת המאבק בנגיף קורונה. מרחק היציאה מהבית הוגבל לקילומטר, הטייק אוואיי נאסר, אבל הלימודים בבתי הספר ובגנים יתקיימו כסדרם ברוב חלקי הארץ
לקראת הסגר שיימשך לפחות שבועיים, הוצבו מחסומים בכבישים ברחבי הארץ. בצפון המחסומים הוצבו בכביש 70 צומת אחיהוד, כביש 65 מחלף נטופה, כביש 65 צומת מנחת מגידו וכביש 65 צומת נחל חדרה. במרכז הם הוצבו בכביש 2 מחלף ינאי, כביש 1 מחלף חמד, כביש 431 מחלף ראשונים וכביש 5 מחלף גלילות. בדרום הם הוצבו בכביש 4 מחלף אשדוד, כביש 25 צומת גילת, כביש 25 צומת ערוער וכביש 90 צומת יטבתה.
16:50 - בעקבות הסגר - התחבורה הציבורית שוב יורדת לתפוסה של 50%
בעקבות החלטת הממשלה על סגר שלישי שירותי התחבורה הציבורית ימשיכו לפעול במתכונת מורחבת, כפי שפעלה בימים האחרונים, אולם תפוסת הנוסעים באוטובוסים תצומצם ל-50%, זאת בהשוואה לתפוסה של כ-75% כיום. התחבורה הציבורית בקווים העירוניים והבינעירוניים תמשיך לפעול במשך כל שעות הפעילות ובכל ימות השבוע, עד לגמר השירות, ללא כל שינוי במספר האוטובוסים ובהיקף השירות. רכבת ישראל תמשיך לפעול כפי שפעלה בחודשים האחרונים, בימי ראשון עד חמישי, בין השעות 05:00 בבוקר ועד ל-21:00 בלילה, בתפוסה של 50%, תוך רכישה מראש של שובר הנסיעה.
במשרד טוענים שצמצום תפוסת הנוסעים נועדה למנוע התקהלויות שלא לצורך ולשמור על בריאות הציבור. במטרה למנוע את עומסים מיותרים גם בתחנות האוטובוס, חברות הסעה פרטיות יתגברו קווים בינעירוניים בעלי ביקוש גבוה ויאספו נוסעים הממתינים בצירים. על פי הנחיות משרד הבריאות, הכניסה והנסיעה באוטובוסים מותנית בעטיית מסכה וריחוק בין הנוסעים. הנוסעים נדרשים להקפיד על ההנחיות, ואלה ייאכפו על ידי פקחים. יצוין כי באוטובוסים יופעל מיזוג אוויר ובמידת האפשר האוטובוסים יסעו עם החלונות פתוחים.
(ליאור גוטמן)
16:45 - למרות החלטת הממשלה - רוב הנוחתים מחו"ל לא הועברו למלוניות
הממשלה החליטה בשבוע שעבר כי כל ישראלי שיחזור מחו"ל יישלח לבידוד במלונית, אך מבדיקת ynet עולה כי ההחלטה לא מתממשת, ורוב הנוחתים יוצאים משערי נתב"ג לבידוד בביתם. מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי רק 46 אחוזים מהנוסעים נלקחים למלוניות של פיקוד העורף, ואילו רבים מצליחים לקבל בקלות פטור מוועדת החריגים של משרד הבריאות בנתב"ג.
לפי הנתונים, החל מיום ראשון שעבר בצהריים - אז הוחלט לשלוח לבידוד במלוניות את השבים מבריטניה, דרום אפריקה ודנמרק - ועד אמש בחצות, נחתו בישראל 1,578 נוסעים ששבו ארצה מהמדינות הללו. בהמשך, החל מיום רביעי בשעה 22:00, אז הוחלט שכל השבים לישראל מרחבי העולם יישלחו למלוניות בידוד, הצטרפו אליהם עוד 4,256 נוסעים מרחבי העולם - רבים מהם שבו מדובאי, ארה"ב וטורקיה. בסך הכול פונו למלוניות בשבוע שעבר 2,689 בני אדם בלבד, מתוך 5,790 נוסעים - כלומר רק 46 אחוז מהם פונו למלוניות.
14:30 - הקמעונאים: הממשלה מתעללת רק בענף המסחר
בעלי הרשתות הקמעונאיות שפועלות בקניונים ובמרכזי המסחר הפתוחים כבר הודיעו למאות אלפי העובדים שלהם כי הם חוזרים לחל"ת החל ממחר, וכי החל מהיום בשעה 17.00 ייסגרו כל החנויות; אך ההחלטה שהתקבלה בצהריים בנוגע למערכת החינוך, הדהימה את ראשי הענף. "זה לא סגר מלא, זה שקר מלא, והוא מתגלה במלוא כיעורו בהחלטות של היום. מתחילת המשבר הממשלה הזו מתעללת במסחר וב-350 אלף העובדים בו", אמר לכלכליסט שחר תורג'מן, יו"ר התאחדות רשתות האופנה והמסחר. "רק המסחר משלם את מחיר המשבר הזה, כי הממשלה יכולה להפעיל כח רק על המסחר. זה פשוט ביזיון".
בשלב ראשון הודיעה הממשלה כי הסגר יימשך מהיום אחה"צ ועד ה-9 בינואר. אך כבר בימים האחרונים הרוחות המנשבות ממשרד הבריאות מלמדות כי הסגר עשוי להמשך שבועיים נוספים מעבר לתאריך שנקבע. בהתאם, הודיעו הקמעונאים כי ב-10 בינואר המסחר ייפתח בכל מקרה. "משרד הבריאות אמר שתקופת הסגר תהיה לשבועיים פלוס שבועיים נוספים", אומר תורג'מן. "אומרים שם שאין מנוס מסגר של חודש ימים, ואנחנו אומרים לא יקרה. יהיה רק שבועיים. יש פה תהליך רמיה. ניהלו איתנו דיאלוג ואמרנו שאנחנו מוכנים להכנס מתחת לאלונקה לסגר מלא. אך ורק מלא. היום, הממשלה חוררה את זה.
"ברמה אסטרטגית ממשלת ישראל לא מודה שהיא לא מסוגלת לאכוף את מרותה על האוטונומיה החרדית והאוטונומיה הערבית. זה כשל שמלווה אותנו עשרות בשנים, ורואים אותו במלוא כיעורו במשבר הקורונה. נוסף לזה, לא היה לממשלה אומץ לסגור את השערים לישראל, גם עכשיו שהיא אומרת בידוד לשבים מחו"ל - רק 12% מהשבים נכנסים לבידוד. בהר הבית מתפללים בלי מסכות. ממשלת ישראל לא מסוגלת לאכוף מרות, ומענישה רק את המסחר. זו ממשלה פחדנית, חסרת חוט שדרה, שלא מסוגלת לאכוף מרותה על אוכלוסיות רבות שפורעות חוק".
לדברי תורג'מן, רשתות הקמעונאות כבר הוציאו את כל העובדים שלהן לחל"ת ולכן אין מנוס מלסגור את המסחר. "ממחר 350 עובדים בחל"ת, אלה פרוצדורות מורכבות. זה לא שאלטר שמעלים ומורידים". בחודשיים האחרונים של המשבר נאבקו רשתות האופנה והקניונים וניהלו מאבקים עיקשים אל מול הממשלה ומשרד הבריאות. כאשר קיבלה הממשלה החלטה לפתוח את המסחר רק ברחובות הערים, מרדו השוכרים בהחלטה וברוח גבית של קבוצת ביג פתחו את החנויות במרכזי המסחר שאינם מקורים. לאחר מכן, סירבה הממשלה לפתוח את הקניונים, ואלה הציעו מתווה שהובילו לפיילוט שבסופו נפתחו כל הקניונים, על אף התנגדותם של שר הבריאות יולי אדלשטיין וראשי משרדו.
(אורנה יפת)
13:00 - המרד של ועדת החינוך: גם תלמידי ה'-י' ילמדו בבית הספר בסגר
ועדת החינוך של הכנסת החליטה הבוקר כי גם תלמידי כיתות ה'-י' ביישובים הירוקים והצהובים ילמדו בבית הספר במהלך הסגר, בניגוד להחלטת הממשלה שקבעה כי שכבות אלה יחזרו ללמוד מרחוק. יו"ר כחול לבן בני גנץ - שבממשלה הצביע בשבוע שעבר בעד סגירת הכיתות - סיכם הבוקר עם יו"ר הוועדה רם שפע ועם ח"כ תהלה פרידמן כי מערכת החינוך תישאר פתוחה, כאמור בניגוד להחלטה המקורית. ח"כ שפע היה אחד מהמורדים של כחול לבן (ביחד עם מיקי חיימוביץ' ואסף זמיר) בהצבעה בשבוע שעבר שמטרתה הייתה לעכב את קיום הבחירות. למרות הצבעת הוועדה, הממשלה תוכל כעת לפרסם מחדש את התקנות בעניין סגירת מערכת החינוך, והן ייכנסו לתוקף מחדש.
11:40 - מנכ"ל משרד הבריאות: "מעריך שהסגר יימשך לפחות 3 שבועות"
מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור חזי לוי העריך היום בריאיון לאולפן ynet כי הסגר שיתחיל הערב יימשך לפחות שלושה שבועות. לדבריו, אם לא יהיה סגר אנו עלולים להגיע לכ-9,000 חולים ביום. לוי אמר כי הסגר מגיע משום ש"מיהרנו לפתוח את המסחר והלימודים". הוא העריך שעד חודש מרץ תחוסן מרבית האוכלוסייה בישראל והבטיח כי הסגר לא יפחית את קצב החיסונים - אלא להפך.
במקביל, הנחה לוי את מנכ"לי בתי החולים שערי צדק ועין כרם למנוע את החיסונים לצוותי ההוראה, וזאת לאחר שהיו אמורים להתחיל היום בחיסון מורים מהיישוב מבשרת ציון. "החיסון נעשה כעת רק לקבוצות סיכון שהוגדרו, בני 60 ומעלה. אין להתחיל לחסן קבוצות שלא הוגדרו בתעדוף. אין בשלב זה אישור לכך ואין מספיק חיסונים לשלב זה. אין לחסן מורים ובני משפחה מתחת לגיל 60 וכל מי שלא הוגדר בתעדוף". לדבריו, "ייקח עוד שבוע לפחות עד שנחסן מורים, אל תבטיחו בבקשה חיסונים לא לקבוצות מועדפות. הם משאב לאומי".
פרופ' לוי הסביר כי הסגר מגיע משום "שאנחנו נמצאים כרגע בתחלואה שהולכת ועולה. אנחנו ב-4,000 חולים ועם אחוז מאומתים גבוה מאוד. אנחנו עולים במספר המאושפזים והמאושפזים הקשים. ניסינו הרבה דרכים למנוע את הסגר, לרבות סגרים דיפרנציאליים, רמזור, זה לא עבד ואם לא נעשה משהו כעת אנחנו במדרון חלקלק שעל פי התחזיות יכול להביא אותנו תוך פחות משבועיים-שלושה לכ-9,000 חולים ביום ול-800 חולים קשים, אנחנו לא רוצים להיות שם. צריך גם להבין שהחיסון לא נותן את הכיסוי ומניעת התחלואה, ולכן אין ברירה לצערי אלא להטיל מגבלות, להגביל את התנועה ולעשות סגר".
כמה זמן הסגר יימשך?
"כרגע מדובר על סגר שעל פי התקנה שהתקבלה אמור להימשך שבועיים. אני מטיל ספק בכך שתוך שבועיים נגיע ליעדי הורדת התחלואה שהצבנו לעצמנו - כאלף חולים מאומתים ביום ומטה. זה יכול להימשך לדעתי לפחות שלושה שבועות. הסגר הפעם אינו דומה לסגרים הקודמים בכך שהלימודים כן מתקיימים, אז היינו בחופשת החגים. הלימודים מתקיימים לרבות כיתות י"א-י"ב, שאצלם שיעור התחלואה וההדבקה הוא גבוה יותר מאשר אצל הילדים הקטנים".
לוי התייחס ליוזמה של פרופ' רוני גמזו ובית החולים איכילוב וכן של ראשי ערים נוספים לחסן מורים מעל גיל 60 ואמר כי "אני לא אוהב את זה וזה באנדרסטיימנט. דיברתי גם עם מנהל בית החולים ואנחנו לא נחסן מורים היום. ואין לי מאומה נגד המורים. אבל לחסן מורים כקבוצה? אנחנו עדיין לא שם. אנחנו מחסנים עדיין את המבוגרים יותר ואת החולים במחלות קשות שהם קבוצת הסיכון לחלות במחלה".
08:25 - כמעט 400 אלף נדבקו: מוקדי הקורונה עם תחילת הסגר השלישי
תשע שעות לפני תחילת הסגר השלישי, היום (א') ב-17:00, פרסם משרד הבריאות את נתוני הקורונה היומיים, שמראים כי כמו בכל השבוע האחרון גם הפעם שיעור הבדיקות החיוביות היה גבוה מ-4%. אתמול מספר הישראלים שאובחנו כחיוביים לנגיף הקורונה היה 2,630, מספר נמוך יחסית עקב מיעוט הבדיקות בשבת. שיעור החיוביים היה 4.1% ובסך הכול נערכו יותר מ-63 אלף בדיקות קורונה. ב-36 יישובים יותר מ-200 חולים פעילים.
בשבעת הימים האחרונים נערכו יותר מ-540 אלף בדיקות ושיעור החיוביים עמד על כ-4.3%. מספר הנדבקים מפרוץ המגפה הגיע כמעט ל-400 אלף או ליתר דיוק - 399,642 מאומתים לנגיף.
בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 1,054 חולי קורונה. 584 מהם במצב קשה - 91 יותר ממספר החולים הקשים ביום שני בשבוע שעבר. לפי משרד הבריאות מספר המונשמים הבוקר עומד על 133. מאז פרוץ המגפה נפטרו בישראל 3,210 חולי קורונה, 112 מהם בשבוע שעבר.
בישראל 35,525 חולי קורונה פעילים – כמעט אחד מכל חמישה מהם הוא תושב ירושלים. בירושלים 7,005 חולים פעילים (עיר אדומה על פי הרמזור), בבני ברק 1,351 (אדום), בתל אביב 1,177 (כתום), בחיפה 1,078 (כתום), באשדוד 860 (כתום), בפתח תקווה 799 (צהוב), בבית שמש 582 (אדום), בנצרת 582 (אדום), בראשון לציון 547 (צהוב), בבאר שבע 502 (צהוב) ובנתניה 500 (צהוב).
מפת החיסונים העולמית
בחולון 490 חולי קורונה פעילים (צהוב ברמזור), במודיעין עילית 479 (אדום), בטמרה 428 (אדום), בבית עילית 360 (אדום), באשקלון 351 (צהוב), בשפרעם 299 (כתום), ברחובות 272 (צהוב), במודיעין מכבים רעות 264 (כתום), בקריית אתא 263 (אדום), במרר 262 (אדום), בסכנין 261 (כתום), באלעד 258 (אדום), בבת ים 256 (צהוב), בקריית גת 252 (כתום), בלוד 250 (צהוב), ברמת גן 244 (צהוב), בחדרה 236 (כתום), בכאבול 225 (אדום), בגבעת זאב 224 (אדום), באום אל פחם 223 (כתום), ברמלה 222 (צהוב), במעלה אדומים 220 (אדום), בדאלית אל כרמל 209 (אדום), בטבריה 205 (אדום) ובנהריה 205 (כתום).
רק שלוש ערים בישראל נותרו ירוקות. מדובר בדימונה (ציון רמזור 4.5), נשר (4.3) ואילת (3.8).
בתוך כך, היום בשעה 17:00 תיכנס ישראל לסגר שלישי שנועד לבלום את העליה בתחלואה. במסגרת לקחי הסגר הקודם, הפעם תתמקד המשטרה באכיפת התקהלויות אסורות, על חשבון מחסומים בכבישים.
במשטרה החליטו כי בשעות היום לא יוצבו כלל מחסומים קבועים בכבישים הבינעירוניים לאכיפת מגבלת המרחק ממקום המגורים. מחסומים יוצבו לסירוגין רק משעות הערב. בנוסף, במשטרה יעדיפו פעולות הסברה על פני מתן דו"חות. המחסומים שכן יוקמו בכבישים הבינעירוניים בשעות היום לא יהיו קבועים, אלא "מדלגים", כלומר ניידות יעברו מנקודה לנקודה, בעיקר במרכז הארץ, ויקימו מחסומים לבדיקה אקראית של נהגים בכבישים.
הסיבה לשינוי היא ההבנה במשטרה שלרוב האזרחים יש אישור ממקום העבודה לנוע ממקום למקום, ובמטרה למנוע את הפקקים המיותרים שהיו בסגרים הקודמים. בסך הכול יופעלו 21 מחסומים "מדלגים" בשעות היום. מהשעה 18:30 מדי ערב נראה יותר מ-300 מחסומים קבועים בכבישים הבינעירוניים, עד חצות.