ועידת התחזיות
"באפריל-מאי לקורונה כבר לא תהיה השפעה דרמטית על החיים שלנו"
פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, אמר בוועידת התחזיות 2021 של כלכליסט: "בעולם הנורמלי החדש נראה הרבה שינויים, שחלקם חיוביים והיה מקום לעשות אותם קודם - למשל, עבודה מהבית"
"יש עדיין הרבה סימני שאלה, אבל 2021 תהיה שנת היציאה מהמשבר. לפי המודל שלנו, אנו מעריכים שאי שם בסביבות מאי, נוכל לחזור לאיזושהי שגרה נורמלית. אבל חשוב להבהיר שהנורמלי יהיה נורמלי חדש" - כך אמר ערן סגל, פרופסור לביולוגיה חישובית ממכון ויצמן למדע, בוועידת התחזיות 2021 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים ופסגות בית השקעות.
סגל צופה כי חודש וחצי-חודשיים אחרי שיחסנו את האוכלוסייה בקצב גבוה, כלומר בקצב של 1.5-2 מיליון לחודש, "אנו נראה בלימה בתחלואה".
לדבריו, "ניתן בחודש אחד לחסן את מרבית אוכלוסיית הסיכון, שהם בני 60 ומעלה ואנשים עם מחלות רקע, וחודש אחר כך, הסיכוי לתמותה ומחלה קשה יירד דרמטית. זה גם יוריד מיד את מקדם ההדבקה".
סגל הדגיש כי "החיסון יהיה יעיל ברמה מסוימת אבל לא מושלמת. גם לא כולם יתחסנו. כלומר, אנו נראה עדיין צעדים נגד המגיפה, לרבות ריחוק חברתי ועטיית מסיכות. כל הצעדים האלו פלוס החיסון שהוא שובר שוויון, יביאו אותנו לכך שבאפריל-מאי אנו נהיה בשגרה עם הגבלות מסוימות, אבל בשגרה ללא השפעה דרמטית על המשק ועל החיים שלנו. הבדיקות ילוו אותנו עוד פרק זמן. וכמובן, ההתקהלויות יהיו מצומצמות יותר. אבל ממאי - לא תהיה פגיעה כלכלית ומשקית משמעותית".
הוא הוסיף: "בעולם הנורמלי החדש נראה הרבה שינויים, שחלקם חיוביים והיה מקום לעשות אותם קודם - למשל, עבודה מהבית. אין תחליף למפגש הפיזי, אבל החברות למדו שאפשר גם לעבוד חלק מהזמן מהבית - תוך חיסכון כלכלי לא מבוטל. בנוסף, העניין הבריאותי ישפר את החינוך. 40 ילדים בכיתה זה יותר מדי".
סגל אמר: "הקורונה שמה את המדע בחזית. מה שהציל את האנושות היה המדע. בהתחלה היה שיפור בטיפולים, ובסוף - ההישג המדעי האדיר של ריצוף גנטי וחיסון תוך 8 חודשים. זה הישג וניצחון מדעי חסר תקדים. המדע הציל את האדם לא רק ממשבר בריאותי אלא גם ממשבר כלכלי וחברתי. אני מקווה שהעולם ילמד שהשקעה במדע משתלמת".
לדבריו, "ראינו מפץ טכנולוגי אדיר. עיקר המפץ הזה היה עד כה בטלקום ובאינטרנט. העולמות האלו הגיע להישגים מרשימים ופריצות דרך, ועד כה הרפואה נותרה הרחק מאחור. הקורונה תביא גם למפץ בתחום הרפואה, כי אנו מוכנים לזה. יש לנו יכולות שהתפתחו ב-20 שנים האחרונות. פעם, לרצף גנום של אדם עלה 3 מיליארד דולר. היום אפשר לרצף גנום של אדם בכמה מאות דולרים בודדים".