$
שווקי חו"ל

הווינרים של 2020: רוכשי ביטקוין וטסלה לא ספרו את המשבר, רק את הכסף

מניות הטכנולוגיה הגדולות חבטו בקורונה והטיסו את וול סטריט לשיאים, ומטבע הקריפטו המפורסם בתבל גנב לזהב את "חוף המבטחים"; חצי הכוס המלאה של 2020 בשווקים

נועם לנדמן 07:4001.01.21

הצייצן אילון מאסק בוודאי יכול לומר כי השנה שחלפה הייתה עבורו לא פחות מפנומנלית, כמו גם למשקיעים בטסלה - מתחילת 2020 זינקה המניה ב-743% ואף ננעלה במחיר שיא ביום האחרון של השנה על 705 דולר. לראשונה חצתה המניה את רף ה-700 דולר. טסלה רשמה את העלייה הגדולה השנה מבין 500 הגדולות בוול סטריט.

 

בכתבה זו סיכמנו עבורכם את המנצחים הגדולים של השנה החולפת, כמו הביטקוין עם שיא שנופץ לרסיסים, או זום ומודרנה שסחטו היטב את המשבר. וכמובן 5 הגדולות: אפל, גוגל, פייסבוק, אמזון, מיקרוסופט, שיחד סחבו על הגב הרחב שלהן את וול סטריט לשיאים. וגם, במעבר חד - השקל.

 

 

אילון מאסק על רקע בורסת נאסד"ק, מניית טסלה רשמה את העלייה הגדולה השנה מבין 500 הגדולות בוול סטריט אילון מאסק על רקע בורסת נאסד"ק, מניית טסלה רשמה את העלייה הגדולה השנה מבין 500 הגדולות בוול סטריט צילום: בלומברג

 

מדד דאו ג'ונס נעל את 2020 בשיא ורשם השנה עלייה של 7.3%. מדד S&P 500 אף הוא ננעל בשיא ביום האחרון שלה השנה והתחזק ב-16.3% ב-2020. מדד נאסד"ק אמנם לא רשם שיא ביום האחרון של השנה - את זה הוא כבר עשה עשרות רבות של פעמים השנה, אך הוא ניתר ב-43.6% ב-2020.

 

מדד ראסל 2000 (מניות קטנות יותר) עלה השנה ב-18.3%. מעניין לציין שמדד הפחד (ה-VIX) המריא השנה ב-65%, ולמרות 'הפחד' המשקיעים דחפו שוב ושוב את וול סטריט לשיאים.

 

חזרה למאסק: למרות שהוא עצמו צייץ במהלך השנה כי מחיר מניית טסלה גבוה מדי (אכן צייץ), המשקיעים הקשיבו לשכל הישר שלהם. הם הבינו שתחום הרכבים החשמליים רק בשלב הפריצה, וטסלה תמשיך ככל הנראה להיות הקטר בסקטור.

 

'טסלה- נר', TSLA-naire, הוא שיבוש של המילה מיליונר, בשביל מי שהשקיע בטסלה בזמן. כך צייץ לאחרונה ברנדון סמית' Brandon Smith שהשקיע לראשונה, בשנת 2017, סכום של 10 אלף דולר, כששווי המניה היה מתחת ל-80 דולר. לאחר ההשקעה הראשונית רכש עוד ועוד מניות של החברה בהמשך הדרך. נכון ל-8 לדצמבר שווי האחזקות שלו בטסלה עומד על 1,000,087 דולר.

 

סמית', שצייץ - !Holy smokes, I’m a $TSLA-naire, אמר בראיון לבלומברג כי אין לו מושג בתחום שוק ההון: "פשוט קניתי מניות ומאז אני מחזיק ולא מוכר אפילו מניה אחת". טסלה כאמור עלתה כמעט ב-700% מתחילת 2020 ובמהלך דצמבר אף התווספה למדד S&P 500. בחמישה הרבעונים האחרונים רשמה הצלחה בשורת הרווח.

 

 

אולם תצוגה של טסלה בסין אולם תצוגה של טסלה בסין צילום: אי פי איי

 

בבלומברג חגגו את המושג החדש 'טסלה-נר' בנתון פשוט שממחיש עבורנו מהם סכומי ההשקעה שנדרשו במהלך השנים כדי להפוך ל'טסלה-נרים': אז אם השקעתם במניה ביוני 2010, נדרשתם בסך הכול לרכוש בסכום של 5,800 דולר, כדי להיחשב כ'טסלה-נרים' בדצמבר 2020.

 

סכום ההשקעה שנדרש כדי לשבת היום על 6 ספרות עלה משנה לשנה, כאשר בדצמבר 2011 היה על המשקיע לרכוש ב-8,700 דולר כדי לקבל את הכינוי הנחשק. שנתיים מאוחר יותר, סכום ההשקעה עלה ל-45.9 אלף דולר. כעבור עוד שנתיים, היה והשקעתם במניה לראשונה, הייתם נאלצים להיפרד מ-73.2 אלף דולר וכעבור 5 שנים הופכים למיליונרים. סליחה, ל'טסלה-נרים'.

 

בדצמבר 2017 סכום הרכישה כבר עלה ל-94.9 אלף דולר. ומי שרכש בדצמבר 2019 והיה לו אומץ להשקיע לא פחות מ-127.6 אלף דולר - אז ניחשתם באיזה כינוי הוא משוויץ היום.

 

ברבעון המדווח האחרון - השלישי של 2020, רשמה טסלה רווח שיא של 331 מיליון דולר, הודות למפעל בשנגחאי שם היא נהנית מכוח עבודה זול יותר וביקוש גבוה למכונית מודל 3. החברה סיפקה ברבעון גם מספר שיא של כ-140 אלף מכוניות ללקוחות וצפויה לעמוד ביעד של אספקת 500 אלף מכוניות בשנה כולה.

 

אבל הנה אור אדום מהבהב לטסלה, רק בשביל לקלקל קצת את האווירה: לאחרונה אפל הודיעה כי תתחיל לייצר רכב הנושא את הלוגו שלה ב-2024. המכוניות החדשות צפויות לכלול חיישני לידאר לנהיגה אוטונומית ומערכת סוללות חדשה שמפתחת יצרנית האייפון ומאפשרת טווח ארוך יותר של נסיעה תוך הוזלת העלויות. 'גיים-און' טסלה. טסלה עצמה נכנסה חזק יותר השנה לתחום הסוללות לרכבים חשמליים.

 

בעקבות הודעת אפל, מאסק העניק ליריבו טים קוק 'מתנג חג' לפני הכריסמס, כשעקץ  אותו בראיון באמרו כי הציע לאפל לרכוש את טסלה, "אך טים קוק לא הסכים לפגישה". מאסק הוסיף כי פנה לאפל עם ההצעה "בימים השחורים ביותר של תוכנית מודל 3". בשעתו סיפר מאסק כי הוא ישן במפעלי החברה בניסיון לפתור את הבעיות לקראת תחילת ייצור דגמי מודל 3 ושהחיים בעסקי המכוניות הם "גיהנום". כיום כנראה חל שיפור. 

 

 

טים קוק, מנכ"ל אפל; "לא הסכים לפגישה" טים קוק, מנכ"ל אפל; "לא הסכים לפגישה" צילום: אי פי איי

 

 

 

הביטקוין פרץ בנובמבר את השיא וזינק השנה ב-302%; משכיח את הפיק של הזהב מהקיץ

 

בנובמבר האחרון הגיע מחיר מטבע הקריפטו הפופולארי בעולם למחיר שיא, שלוש שנים לאחר השיא הקודם. מאז הוא לא עוצר, חוצה את רף ה-20 אלף דולר כעבור שלושה שבועות, ונכון לסוף השנה עומד על מחיר של 29 אלף דולר (השיא כעת עומד על 29,300 דולר). בחודש מרץ השנה עוד עמד על מחיר של 6,000 דולר.

 

כשהמטבע הדיגיטלי ניפץ את השיא אמר בפשטות מאטי גרישפן Mati Greenspan מייסד Quantum Economics, כי "ההבדל העיקרי בין השיא של 2017 לבין מה שמתרחש כעת הוא שכיום המסחר במטבע מושפע יותר מתאגידים ומיליארדרים לעומת אז". 

 

לעומת הביטקוין, הזהב הגיע לשיא לפני חמישה חודשים עם מחיר של 2,069.40 דולר לאונקיה. המתכת היקרה אמנם רשמה את השנה הטובה ביותר מזה עשור, עם עלייה של 24.8% ב-2020, אך מאז השיא לא הצליחה להמשיך במומנטום החיובי כמו הביטקוין. זאת, בין היתר משום שבוול סטריט השיאים לא מפסיקים להישבר (למאז הנפילה במרץ). הכסף ניתר ב-48% ב-2020, רשם אף הוא את השנה הטובה מאז 2010.

 

הירידה המתמשכת בדולר אף היא לא מסייעת לזהב ש'תקוע' כבר מספר חודשים סביב שווי של 1,900 דולר. ייתכן והזהב זקוק למגמה שלילית הן בדולר והן בשוקי ההון במקביל כדי להתרומם לשיא חדש.

 

על כן, נוצר ואקום שאותו ממלא היטב מטבע הקריפטו, שמנופף לשלום לסחורות ולמטבעות בדרכו מעלה אל הרקיע. ריק ריידר Rick Rieder, מנהל השקעות בכיר בבלאקרוק, מחזק טענה זו באמרו כי לאור הזינוק המטואורי "הביטקוין יחליף את הזהב". לדבריו, "אמנם קשה לומר שהביטקוין שווה את המחיר בו הוא נסחר היום, אך לטווח הארוך הוא יתפוס את מקומו של הזהב - כי ברמה התפעולית, זה הרבה יותר פשוט מלהעביר מטיל זהב מיד ליד".

 

 

תפס השנה את מקומו של הזהב כ'מקלט בטוח' למשקיעים תפס השנה את מקומו של הזהב כ'מקלט בטוח' למשקיעים צילום: גטי

 

מומחים אחרים מציינים אירועים כמו התפרצות הקורונה ושיעורי הריבית השליליים בשווקים כמו גרמניה, כהסברים לעלייתו של הביטקוין השנה. "שיעורי הריבית הם הגורם החשוב ביותר בקבלת ההחלטות של אנשים לגבי השקעות וחסכונות", אמר קי יאנג ג'ו, מנכ"ל חברת המחקר CryptoQuant. "אני בטוח ששיעורי הריבית השליליים יוביל לאימוץ נוסף של מטבעות קריפטו".

 

גורם נוסף המשפיע על הביטקוין הוא מדיניות ההקלה הכמותית שאימצו בנקים מרכזיים במרבית הכלכלות הגדולות, והוצאות הממשלה המוגדלות כולל באירופה ובארה"ב. "אני סבור שבסופו של דבר זה מסתכם במדיניות המוניטארית והפיסקאלית", אמר קייל דיוויס, מייסד Three Arrows Capital. הוא הוסיף כי "הבנקים המרכזיים יכולים להוריד את הריבית עד שייכנסו לטריטוריה שלילית, ואז עליהם להדפיס כסף". לדבריו, "התלות הזו של בנקים מרכזיים בכסף מודפס חדש יהפוך את "הביטקוין לאטרקטיבי".

 

באוקטובר הודיעה פייפאל כי בכוונתה לפתוח את הפלטפורמה שלה לתשלומים באמצעות מטבעות קריפטו. בהודעתה נאמר שהחל מהשנה הבאה המנויים שלה יוכלו לשלם באמצעות ביטקוין ומטבעות קריפטו נוספים ל-26 מיליון הסוחרים ברשת שלה. פייפאל היא ספקית שירותי תשלומי האונליין המובילה בעולם, והמהלך אמור לספק לביטקוין קשר פוטנציאלי ל-346 מיליון לקוחות ברחבי העולם. עוד באותו יום שיצאה הודעת פייפל, הביטקוין זינק ב-5%.

 

השיגעון הגיע עד לליגת הפוטבול המקצוענית בארה"ב: ראסל אוקונג, שחקנה של קבוצת קרוליינה פנת'רז, מליגת ה-NFL האמריקאית הודיע כי הפך לשחקן ה-NFL הראשון שיקבל חלק משכרו במטבע הקריפטוגרפי. הפנת'רז ימשיכו לשלם לשחקן בדולרים, אך אוקונג ימיר 50% מ-13 מיליון הדולר שהוא משתכר בכל עונה לביטקוין. אוקונג ידוע כתומך נלהב של מטבע הקריפטו. המוטו שלו בטוויטר הוא "חיים, חירות וביטקוין"

 

 

הביטקוין הגיע עד ה-NFL, השחקן ראסל אוקונג יקבל מחצית משכרו בביטקוין הביטקוין הגיע עד ה-NFL, השחקן ראסל אוקונג יקבל מחצית משכרו בביטקוין צילום: גטי אימג'ס

 

 

 

 

הקורונה סיפקה להם פרנסה טובה

  

עזבו רגע את אפל, אמזון ושאר הטריליונריות שהובילו את וול סטריט לשיאים בשנת הקורונה. מה קרה בנינטנדו? הגיימבוי של ימינו - נינטנדו סוויץ' לייט, השתלב מצוין עם הקורונה, כמו גם הקונסולה הקווית (אותו שם בלי לייט) של ענקית משחקי הוידאו היפנית. מניית החברה זינקה בוול סטריט מתחילת השנה ב-61.4%. ברבעון המדווח האחרון רשמה החברה זינוק של 40% במכירות קונסולת סוויץ'. החברה מכרה ברבעון 6.86 מיליון קונסולות.

  

מי עוד תירגמה את המשבר לרווחי ענק? פלוטון, יצרנית מכשירי הכושר, נהנתה מהסגרים והמעבר לעבודה מהבית, שנתנו דחיפה עצומה למניה, שנסקה ב-434% מתחילת 2020. לאחרונה אף הודיעה כי היא רוכשת את המתחרה Precor תמורת 420 מיליון דולר. הרכישה כוללת את שני המפעלים פרקור בצפון קרולינה ובמדינת וושינגטון, בשטח כולל של 58 אלף מ"ר. 

 

בבנק אוף אמריקה אמרו כי "הרכישה תאיץ את כניסתה של פלוטון לשוק הכושר המסחרי – הקשר של פרקור יסייע לה לפתוח ערוץ בעסקי האירוח, המולטי-פאמילי, החברות והקמפוסים של הקולג'ים והאוניברסיטאות. היא גם תוסיף לה צוות של 100 אנשי מחקר ופיתוח".  

 

 

 

נינטנדו סוויץ' לייט נינטנדו סוויץ' לייט צילום: Nintendo

 

 

 

 

הקורונה סיפקה להם פרנסה טובה - עד שהגיעו החיסונים

 

זום היא, היאאאא מלכת הקורונה הבלתי מעורערת, לפחות מבחינת המוניטין שנוצר לה השנה - מתאימה כמו כפפה ליד במשבר הנוכחי. מי בכלל יכול לדמיין פגישות עבודה ולימודים בווטסאפ. מניית פלטפורמת שיחות הוידאו טסה ב-395.8% מתחילת 2020. וזה עוד אחרי שנחתכה חזק מהשיא באוקטובר כשעמדה על מחיר של 588 דולר. 

 

בחודשיים וחצי האחרונים של השנה נפלה המניה עד לשווי של 337 דולר. אישור החיסונים של פייזר ומודרנה גרמו ללא מעט 'מניות קורונה', ששאבו את ערכן מהמשבר, לסגת. אפילו עוד בשלב הדיווחים על אישורים קרובים. כך או כך, מדובר בשנה מאד מוצלחת לזום.

 

בשיא ההצלחה שלה דיווחה החברה על רבעון שני עם מכירות שנסקו ב-169% ל-328.2 מיליון דולר, לעומת הרבעון המקביל ב-2019. זום אף הכפילה את תחזיותיה לכל השנה.

 

עוד נהנו מהקורונה: נטפליקס, אנשים נשארים בבית וצופים בטוויזיה, המניה קפצה ב-67% מתחילת השנה, מה עוד אפשר לומר, 2020 היא שנת הבית עם הטלוויזיה. וולמארט עלתה השנה ב-21.3%. קמעונאיות רבות שהפנו משאבים למכירות באונליין, בכל סקטור, הגדילו את סיכויי השרידות שלהן ואף קידמו את פני העתיד שכבר כאן.

 

אך הדבר לא אפשרי בענף התיירות: חברות התעופה והקרוזים נותרו לחסדי הממשלות וחבילות החילוץ. שווי חברת התעופה האמריקאית אמריקן איירליינס נחתך השנה בחצי. מניית הקרוז קארניבל נפלה ב-2020 משווי של שיותר מ-50 דולר למחיר של פחות מ-22 דולר.

 

 

המשבר הטיס את המניה ב-2020 - מתאים לזום כמו כפפה ליד המשבר הטיס את המניה ב-2020 - מתאים לזום כמו כפפה ליד קרדיט: Zoom

 

 

 

 

מודרנה זינקה - עד דצמבר. מה קרה?

 

מניית מודרנה נסקה השנה ב-434%. אך למה איבדה גובה בחודש האחרון של השנה? ועוד דווקא לפני האישור הסופי לחיסון וההכנסות הצפויות ממנו ב-2021 בגובה של יותר מ-8 מיליארד דולר, כך ע"פ ההערכות בשוק. אחרי השיא ב-8 לדצמבר כשעמדה על המניה על שווי של 170 דולר, מחירה ירד דרמטית עד ל-104.5 דולר.

 

ברקע, חלק מהאנליסטים המוכרים בשוק, כמו מת'יו האריס Matthew Harrison ממורגן סטנלי, פרסמו המלצות שליליות על המניה: האריס הוריד את המלצתו ל'תשואת שוק' מ'תשואת יתר'.

 

לטענת האריס, השווי ההוגן של המניה הוא מחיר של 150 דולר (גבוה מהמחיר העכשווי אך נמוך מהשיא), בין היתר בשל התחרות מול חברות אחרות כמו פייזר ומשום שהצורך בחיסון יפחת בהדרגה עד שלא יהיה בו צורך כלל. המלצות דומות החודש יצאו גם מגופים פיננסיים אחרים כמו BMO Capital Markets, ו-Needham. בג'פרי'ס Jefferies הורידו את המלצתם על מניית מודרנה ל'החזק' מ'קניה'.

 

בג'פרי'ס ציינו את העלייה החזקה במחיר המניה (מחירה גבוה לטעמם משווי השוק האמיתי שלה), בשל הציפיות הגבוהות מהחיסון. יחד עם זאת, בג'פרי'ס העלו את מחיר היעד למניה ל-150 דולר מ-90 דולר.

 

ויותר מזה, מניית חברת התרופות המתחרה פייזר בכלל רשמה ירידה שנתית: נסוגה ב-2020 ב-6.1%. מה לעזאזל? ב-2019 מחיר המניה היה גבוה יותר, ודווקא ב-2020 דשדשה. בדצמבר האחרון, הגיעה לשיא שנתי במחירה על כמעט 43 דולר, ומה-10 לדצמבר נחתכה עד ל-37 דולר, וזאת למרות האישור שקיבלה לשימוש בחיסון שלה לקורונה, עוד לפני החיסון של מודרנה, וההכנסות הצפויות מהמכירות.

 

פייזר, בניגוד למודרנה, לא שמה את כל יהבה על החיסון. מדובר בחברת תרופות ששווי השוק שלה הוא יותר מ-200 מיליארד דולר (שווי השוק של מודרנה הוא פחות מרבע מפייזר). החברה, שקיימת כבר 170 שנים, היא חלק בלתי נפרד מההיסטוריה האמריקאית: נזכיר רק את הפנצילין שסייע במלחה"ע ה-2 ואת הויאגרה שמיותר לציין את תרומתה.

 

כמו כן, פייזר מתפזרת במקביל לחיסון בנושאים מגוונים, ועל כן הצלחה (או כישלונה) במסחר תלוי בגורמים נוספים. כמובן שלא סייע עניין ההקפאה (החיסון של פייזר חייב להישאר במינוס 70 מעלות, לעומת זה של מודרנה שדורש הקפאה של מינוס 20 מעלות). בקיצור, משתלם יותר היה להשקיע בשותפה הגרמנית ביונטק, שניתרה ב-187% מתחילת השנה.

 

 

נסיינית מניו יורק מקבלת חיסון של מודרנה נסיינית מניו יורק מקבלת חיסון של מודרנה צילום: איי פי

 

 

 

העולם מונח בכף ידן

 

בניגוד לשאר הבורסות המוכרות בעולם (לצורך העניין נכלול גם את ישראל), בניו יורק מניות הטכנולוגיה הן אלה המחזיקות את הנתח הגדול של שוק המניות. הן שמונעות מוול סטריט ליפול לתוך משבר. וכך מחזיקות למעשה את כל שוקי העולם, כי אם ניו יורק נופלת, כולם אחריה. בסוף אוגוסט אף פורסם כי שווי חמש החברות הגדולות בוול סטריט עוקף את שווי כל בורסות אירופה יחד. כך לפי מחקר בבנק אוף אמריקה.

 

לפי המחקר, חברות הטכנולוגיה הנסחרות בניו יורק שוות ביחד 9.1 טריליון דולר - לעומת 8.9 טריליון דולר ששוות בורסות אירופה. על כן ההפרש העצום בשיעור המדדים: מדד S&P 500 עלה ב-200% בעשור האחרון, בעוד שהמדדים המובילים באירופה עלו בקצת יותר מ-10%.

 

ולכן וול סטריט שוברת שיאים כמעט על בסיס שבועי: נאסד"ק רשם כבר יותר מ-40 שיאים השנה, אבל מי סופר. אפל, ששוויה 2.25 טריליון דולר ניתרה ב-80.8% השנה, גוגל קפצה ב-30.9%, מיקרוסופט נסקה ב-41%, פייסבוק זינקה ב-33.1% ואמזון המריאה ב-76.3%. לכן, גם משבר כמו הנוכחי לא יעצור את השוק, שמתבסס על טכנולוגיה שנולדה לימים כמו אלה. ימים על שבועות וחודשים שנכפו עלינו לשבת בבית ולגלוש בגוגל של אלפבית, דרך האייפון של אפל, או בפייס, ולהכין את הכתבה הזאת בוורד של מיקרוסופט. כן, וגם להזמין עוד משלוח מיותר מאמזון.

 

 

שווי השוק של 5 הגדולות גדול משווי כל הבורסות באירופה יחד שווי השוק של 5 הגדולות גדול משווי כל הבורסות באירופה יחד צילומים: איי פי, בלומברג , רויטרס

 

 

 

 

שנה של משבר לדולר: בשפל של 24 שנים מול השקל

 

המטבע האמריקאי רשם ב-2020 נפילה מכובדת מול מקבילו הישראלי - צנח ב-6.95% מתחילת השנה. 12 שנים חלפו מאז עמד הדולר מתחת ל-3.23 שקלים וזה אכן קרה בחודש דצמבר. הדולר כבר ברמה הגרועה שלו מאז אוקטובר 1996, ירד בימים האחרונים של 2020 מתחת ל-3.21 שקלים. השער היציג ביום האחרון של השנה נקבע על 3.215 שקלים

 

רכישות של מאות מליוני דולרים מצד בנק ישראל לא מנעו את התחזקות השקל מול הדולר, בעת שהאחרון נחלש גם מול היורו, הפאונד, הין, היואן ומטבעות נוספים בעולם. מול סל 6 המטבעות העיקריים בעולם צנח הדולר ב-6.7% השנה.

 

כמה ציוני דרך שאולי עוד נותרו לדולר/שקל בהמשך: ב-16.10.96 נקבע השער היציג של הדולר על 3.203 שקלים. ב-15.10.96 על 3.197 שקלים. ב-1.4.96 על 3.107 שקלים. ב-20.3.96 על 3.08 שקלים. ב-13.11.95 על 3.009 שקלים. ב-19.10.95 נקבע השער היציג מתחת ל-3 שקלים, על 2.991 שקלים.

 

"סביר מאוד שבנק ישראל ימשיך להתערב בשוק המט"ח", כך לדברי וסיליוס קיונאקיס, ראש אסטרטגיית המסחר במט"ח בבנק השוויצרי לומברד אודייר. "עם זאת, הבנק מודע לכך שההערכה של השקל נובעת בעיקר מההיחלשות הרחבה של הדולר האמריקני. מהבחינה הזו, התערבויות מט"ח ימשכו, אך מטרתן תהיה לרסן את קצב עליית ערך השקל ולא להשאיר את ערכו קבוע". 

 

מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים, ויקטור בהר, מתאר את השנה המטלטלת בשוק המט"ח: "שער החליפין של השקל בשנת 2020 התנהג כמו רכבת הרים. נפילות השערים בשווקים הפיננסיים הביאו לפיחות חד בשער השקל עד לרמה של 3.86 שקל לדולר במהלך חודש מרץ. ומאז חלה מגמה של ייסוף מתמשך עד לרמה בה אנו נמצאים עתה".

 

לדברי בהר, "הפיחות החד בשלבים הראשונים של התפרצות המגיפה הושפע יותר מגורמים שאפשר לכנותם 'טכניים' – השחקנים המוסדיים נאלצים ללוות מט"ח או לרכוש מט"ח כאשר השווקים בעולם יורדים. הנזילות במט"ח ירדה ומחיר ההלוואות קצרות הטווח במט"ח זינק. בנק ישראל החליט לסייע למשקיעים ולהלוות להם מט"ח דרך עסקאות סוופ. בנקים מרכזיים נוספים בעולם נקטו במדיניות דומה. בינתיים התהפכה המגמה בשווקים הפיננסיים, ושער החליפין חזר להיות מושפע מהגורמים הבסיסיים של המשק".

 

 

הדולר בשפל של 24 שנים מול השקל הדולר בשפל של 24 שנים מול השקל צילום: גטי

 

זאת ועוד אומר בהר כי "ישראל מאופיינת בעודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, ומיתון פועל להגדלת העודף הזה. תוסיפו לזה שמיים סגורים, שלא מאפשרים לישראלים להוציא כסף בחו"ל, והעודף ממשיך לגדול ויגיע השנה לכ-20 מיליארד דולר. מחירי המניות בחו"ל תיקנו ואף שברו שיאים בארה"ב, והמשקיעים המוסדיים שרכשו מט"ח בתחילת השנה, הפכו למוכרי מט"ח. בנק ישראל נאלץ לרכוש מט"ח בקצב מואץ בכדי להאט את קצב הייסוף, ועד סוף חודש נובמבר רכישות המט"ח הגיעו לכ-17 מיליארד דולר".

 

מה צפוי לנו ב-2021? "התנאים הבסיסיים ממשיכים לתמוך בשקל חזק, אבל אולי הם יחלשו מעט במהלך 2021. ככל שהקורונה תהיה מאחורינו וישראלים יוכלו להוציא כספים בחו"ל, וכן תעלה הצריכה המקומית ותגדיל את היבוא, יצטמצמו הלחצים לייסוף השקל. בנק ישראל ינצל זאת בכדי לצמצם את רכישות המט"ח, ולכן איננו צופים שינוי מגמה משמעותי והיחלשות של השקל", כך צופה בהר.

 

 

 

 

השקעות זרות של מיליארדי דולרים באג"ח שקלי דחפו את בנק ישראל להתערב בשוק המט"ח

 

"הכניסה של המשקיעים הזרים דרך ה-WGBI לשוק הישראלי, משנה משחק בשוק הישראלי. היא משנה את השחקנים בשוק האג"ח הישראלי", כך לדברי יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות. "חלק גדול מההשקעות מבוצעות באמצעות טייס אוטומטי, המזרים סכומי עתק לשוק המקומי לצורך רכישת איגרות חוב בבורסה הישראלית. בשנה האחרונה, השקיעו זרים, למעלה מ-9 מיליארד דולר באג"ח שקלי ובכך הוסיפו היצע מט"ח גדול שחייב את בנק ישראל להתערב ולרכוש למעלה מ-17 מיליארד דולר ב-2020, במטרה לשמור על תנאי הסחר של הייצוא הישראלי".

 

פריימן ציין כי "הכניסה של משקיעים זרים הפועלים דרך טייס אוטומטי, עשויה בתקופות בהן תהיה ציפייה לשינוי מגמה עם עליית האינפלציה בעולם, או שינוי טעמים בקרב משקיעים, או במטרה לצמצם חשיפה לשוק הישראלי, זרים עשויים להזרים הוראות מכירה אשר יציפו את שוק האג"ח המקומי באיגרות חוב. בכך יגרמו לעלייה חדה בשער הריבית, מנגד, ירכשו מט"ח ויזניקו את שער הדולר אל עבר רמות קיצון. בנק ישראל ער לסיכון ויידרש למתן את ההשפעה של אירועי קיצון שכאלה בשוק המט"ח".

 

עוד אמר פריימן כי "תנועת המשקיעים הזרים לעבר תעשיית ההייטק המקומית, והפריחה הגלובלית בגיוסי הון ובהנפקות חדשות, לא זו בלבד שהזרימה מיליארדי דולרים בשנת 2019 שהייתה שנת שיא, אלא עתידה לסמן גם את שנת 2020 כשנת שיא למרות משבר הקורונה והתחלואה. אם לא די בהשפעת פעילותם של המשקיעים הפיננסים והריאליים, הרי הייצוא הישראלי המשלם שכר ומסים בשקלים, נדרש גם הוא למכור מט"ח. מנגד, השוק הנתון בבידוד חברתי, או סגר, לא מצליח לספק ביקושים למט"ח בהיקף המתקרב להיצע".

 

לסיכום אמר פריימן כי "במבט לטווח הקצר, ירידת רף הרגישות, מעלה את החשש כי אירוע חריג, עשוי לגרור לתנודות קיצוניות בטווח הקצר. אולם, להערכתנו, הגורמים היסודיים ובראשם החיפוש אחר יעדי השקעה בדירוג אשראי גבוה, ובנתוני מאקרו כלכלה טובים, לצד תעשיית ההייטק הפורחת בשוק המקומי ימשיכו להזרים מט"ח בהיקפים הולכים וגוברים, ובצידם, ייצוא האנרגיה ותמורות הייצוא יוסיפו דולרים להיצע הגדל".

 

קיונאקיס מלומברד אודייר התייחס לחזית הדולר בעולם: "היורו והפאונד התחזקו מול הדולר, למרות שהיורו זינק בכמעט 9% לעומת השנה, בעוד שהפאונד עלה רק ב -1%. הדולר החלש בהחלט מילא תפקיד בהתחזקות מטבעות אלה, אך היורו נהנה משינוי מבני בדמות קרן ההבראה האירופית, שהציגה לנו את הצעד הראשון אי פעם להנפקת חובות הדדיים. במקביל, לירת הסטרלינג המשיכה להיות 'מעוכבת' עקב החששות מהברקזיט. אנו בלומברד אודייר מצפים לעסקת ברקזיט וצופים כי לירת הסטרלינג תגיע ל 1.35-1.38 פר דולר".

 

לגבי היואן הוסיף קיונאקיס כי "הכלכלה הסינית התאוששה מהמשבר ונמצאת כעת במצב שהייתה טרם פרוץ מגפת הקורונה. זאת, לצד הקלה במתיחות בין ארה"ב לסין אמורים לאפשר זרימת כספים נוספים לכלכלה הסינית ומתוך כך לעליית ערך היואן הסיני. לפי התחזיות שלנו, עד סוף 2021 היואן יעמוד על 6.40 פר דולר". 

 

 

יואן הסיני יואן הסיני צילום: בלומברג

 

 

 

 

נפט במחיר שלילי?? גם זה קרה השנה

 

אתם בודאי זוכרים שבשיא המשבר באפריל מחיר הנפט היה שלילי. לראשונה בהיסטוריה נסחר החוזה העתידי על הנפט הגולמי מסוג WTI (הנפט האמריקאי) ברמה נמוכה מאפס, וליתר דיוק במינוס 37.15 דולר לחבית. קרי, המוכר מוכן לשלם לקונה על מנת שייקח ממנו את חבית הנפט שלו. למה? אחסון חבית נפט ו/או הפסקת הייצור יקרים יותר. 

 

המשבר יצר בעיית ביקוש חריפה, לצד תפוקה ומלאים שגדלו. המצב נהיה כה מוזר עד כדי כך ששביתות עובדים (בנורווגיה) או אירועי טרור (בסעודיה) דווקא סייעו באורח פלא לאזן את הירידה בביקוש, עקב השבתת שדות נפט בעולם. מאז הקריסה, התאושש חלקית מחיר הנפט וכיום נסחר כמעט ב-50 דולר לחבית. בתחילת השנה נסחר ביותר מ-60 דולר. למרות ההתאוששות, מחיר הנפט מסוג WTI צנח ב-2020 ב-20.5%.

 

המשבר לא פסח גם על שוק האג"ח: תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שעמדה בתחילת 2020 על 1.919%, צנחה במרץ לשפל מתחת ל-0.5%. מאפריל החלה התאוששות כמעט הדרגתית עד שהחזירה התשואה שליש מהירידה - עומדת נכון לסוף דצמבר על 0.916%.  

 

הבורסות העיקריות באירופה רשמו ב-2020 מגמה לא אחידה: לונדון רשמה צניחה של 14.3% על רקע התחלואה הגבוהה וההגבלות בממלכה, לצד לחצי הברקזיט לקיים הסכם סחר חדש עם האיחוד האירופי. הצדדים הגיעו להסכמה רק בסוף דצמבר. בורסת פרנקפורט לעומת זאת רשמה עלייה שנתית של 3.6%. בורסת פריז נחלשה ב-7.1%.

 

שנה אזרחית טובה לכל הקוראים - צוות 'כלכליסט'.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x