טיפים לניתוח אנליטי של שחקן רכש
עם הרבה נתונים מגיעים הרבה ספקות ולכן, לעיתים קרובות, צריך לחזור לסקאוטינג מסורתי כדי להבין איזה שחקן מתאים לאיזו קבוצה
רוב קבוצות הכדורגל הרציניות בונות פרופיל סטטיסטי לשחקן הרכש שהן מעוניינות בו.
הקבוצות מבצעות ניתוח וידאו וניתוח מספרי עם חברות כמו WyScout, InStat, Opta או 21st Club. כל חברה מייצרת/מנתחת את המספרים ו"מתמחה" ביכולת שאין לחברות אחרות. למשל ב-21st Club יכולים להעריך עם האלגוריתמים שלהם כמה חמישה תאקלים מוצלחים בליגה ההולנדית שווים בפרמיירליג. השירותים הללו עולים לא מעט כסף - אבל קבוצות רציניות מבינות את חשיבות המודיעין ומשלמות את הסכומים הללו. והיום, גם אוהדים מהשורה יכולים היום לבחון שחקן לפי הנתונים שלו דרך אתרים כגון Whoscored, sofascore או למתקדמים fbref. אוהדים יכולים לייצר תוכן עם הנתונים הללו ואז גם להביע את דעתם המושכלת על שחקן רכש של קבוצתם. ואולם, עם הרבה נתונים מגיעים הרבה ספקות, אלו כמה טיפים שנאספו מאנליסטים, מאמני כדורגל ומגלי כישרונות שיעזרו בניתוח שחקני רכש פוטנציאליים.
1. נתוני ריצה יכולים להטעות
מאמנים רוצים שהקבוצה שלהם תרוץ יותר מהקבוצה היריבה - במיוחד כאשר הם מעוניינים במשחק לחץ גבוה. נתוני הריצה הגולמיים גם עשויים ללמד על המוכנות, המשמעת והכושר של שחקן או קבוצה. ואולם, באיזשהו שלב מדדי הריצה מעט מרמים וללא קונטקסט מתאים סביבם, יכולים להטעות. למשל, מסוט אוזיל, בדרך כלל, היה רושם הכי הרבה ק"מ בקבוצות שלו, אבל האם זה היה עוזר לקבוצותיו לנצח משחקים? אין עדות סטטיסטית לכך. כן יש עדות סטטיסטית לכך שכאשר מסוט אוזיל יצר מעל 4 מצבי הבקעה במשחק, קבוצותיו ניצחו יותר. אז מה שווה יותר? איפה שווה יותר לאוזיל להוציא את האנרגיות שלו?
וויין גרצקי, גדול שחקני ההוקי קרח בכל הזמנים: "אתה מפספס 100% מהזריקות שאתה לא לוקח" צילום: איי פי
בנוסף, מספר הספרינטים ומספר הק"מ שרצים קשור בשיטה שהשחקנים מתבקשים לשחק, איך היריבה משחקת מולם, מה מצב התוצאה והחיבור עם שחקנים אחרים: נגיד שחקן מצוין במסירות ארוכות לאגף. הוא מקבל את הכדור במרכז המגרש ומשחרר אחת לאגף לשחקן כנף שרץ. שיתוף הפעולה הזה יכול לייצר 2-3 מצבי הבקעה במשחק אבל בשביל שיצא לפועל היטב, שחקן הכנף שרץ צריך להיות חד במיוחד ולא לרוץ אחרי המגן בהתקפות שלפני - מה שיקטין את מספר הק"מ והספרינטים שהוא רץ, אבל יקרב את קבוצתו לניצחון. אגב, מדידת ריצה משמשת היום בעיקר את מאמני הכושר והצוות הרפואי כדי לזהות אם שחקן סובל משרירים עייפים או פציעות ולחזות אם הוא בדרך לפציעה או צריך מנוחה.