$
בורסת ת"א

הקרב על כלל החזקות: בעלי המניות מנסים לגבש מחנה נגד נוה

בצל ניסיון ההדחה שכשל: מורי ארקין, אלפרד אקירוב ואייל לפידות, שמכוון לתפקיד יו"ר כלל ביטוח, העמידו מטעמם מועמדים בבחירות לדירקטוריון כלל החזקות, שיתקיימו ב־3 בינואר. אם ייבחרו, תהיה למנכ"ל יורם נוה, ששרד את ניסיון ההדחה, אופוזיציה משמעותית

גולן חזני 07:3824.12.20

בעוד עשרה ימים, 3 בינואר, תצא לדרך ההצבעה על בחירת הדירקטוריון של כלל החזקות, החברה־האם של כלל ביטוח. הבחירות הן לחמישה דירקטורים, שייבחרו מבין 11 מועמדים. הבוחרים הם בעלי המניות: ארקין אחזקות של מורי ארקין (6.8% ממניות כלל ביטוח), אלרוב נדל"ן, שבשליטת אלפרד אקירוב (5%), אייל לפידות (4.3%), הראל (6%) והפניקס (4.3%). 

המועמדים הם מלי מרגליות, שמשמשת יו"ר זמנית של כלל החזקות, אבי קנובל, אוסאמה חסן, ורדה אלשיך, חיים סאמט, יגאל בר יוסף, איציק הורוביץ, מיה ליקוורניק, שמואל שוורץ, אמיר חייק ורוני מליניאק. התמודדות נוספת היא על תפקיד דח"צ נוסף בין יאיר בר טוב וניצנה עדוי.  

מימין: אלפרד אקירוב, מורי ארקין ואייל לפידות מימין: אלפרד אקירוב, מורי ארקין ואייל לפידות צילום: אוראל כהן, יח"צ, פאביאן קולדורף

 

על הבחירות ירחף צילה של הפרשה ממאי האחרון, אז ניסו בעלי מניות מיעוט בחברה להוביל מהלך של הדחת המנכ"ל יורם נוה ומינוי מנכ"ל אחר. דני נוה, היו"ר דאז, אף קרא ליורם נוה והמליץ לו להתפטר. האחרון סירב ושלח מכתב חריף, בו האשים כי בעלי מניות בחברה לוחצים על היו"ר להחליפו, בניגוד לסמכותם. בקרב הזה יורם נוה ניצח. הממונה על שוק ההון והביטוח משה ברקת מינה בודק חיצוני, השופט בדימוס יורם דנציגר, וניווט את דירקטוריון כלל ביטוח למצב שבו גיבה את המנכ"ל ודווקא היו"ר הוא שהתפטר.

 

שלושת בעלי המניות שהיו מעורבים במהלך ‑ ארקין, אקירוב ולפידות ‑ מחיקים במניות גם כיום והעמידו מועמדים מטעמם. למרות שאינם מבטאים בגלוי את עמדותיהם, די ברור שהם לא מרוצים מהניהול הנוכחי ואם יצליחו להכניס את מועמדיהם, תהיה להנהלה הנוכחית סיבה לדאגה. נוה נשאר בתפקיד לאחר שדירקטוריון כלל ביטוח, החברה־הבת, החליט לא להסכים להדחה. אך למרות שניצח לכאורה בקרב, הרי שקשה לראות ביורם נוה בעל מעמד חזק והאירוע מעיב על מעמדו.

 

 

יורם נוה יורם נוה צילום: סיוון פרג'

 

 

לפידות בחוץ, בינתיים

 

לפידות, איש ביטוח ותיק שהוביל את הפניקס למעמד של חברה מובילה בתחום הביטוח, העמיד שני מועמדים מטעמו לדירקטוריון כלל אחזקות: אמיר חייק, יו"ר איגוד המלונות, עמו יש לו היכרות ארוכה ושמשמש כבוס של בת זוגו של לפידות; וחיים מליניאק, בעל ניסיון של 9 שנים בעולם הביטוח.

 

במידה וייבחרו יהיה זה מסר ברור לתמיכה בעמדות של לפידות. בכל מקרה, על הבחירות האלה ישקיף לפידות מבחוץ ולא יתמודד. הוא עצמו מכוון לדירקטוריון כלל ביטוח, החברה־הבת, שהיא הזרוע החזקה והמשמעותית יותר של החברה. לפידות צפוי לעמוד לבחירה כיו"ר דירקטוריון כלל ביטוח. דירקטוריון כלל החזקות בהרכב ידידותי עבורו, יכול לסייע לו בבחירה. וכך למרות שמדובר בדירקטוריון הפחות משמעותי מבין השניים, יש לו השפעה, גם אם בסופו של דבר ועדה בראשות שופט היא שתאשר את המועמדים לדירקטוריון כלל ביטוח.

 

האופוזיציה של אלשיך

 

למרות שנראה שהיחסים בין לפידות לבין ארקין ואקירוב אינם הדוקים כבעבר, הרי שהמועמדים של ארקין (מיה ליקוורניק) ואקירוב (חיים סאמט), נחשבים לפחות נוחים עבור נוה. לעומתם, הדירקטור המכהן אבי קנובל, אוסאמה חסן, שהיה בעבר דירקטור בכלל ביטוח ומכיר את נוה; וכן יגאל בר יוסף, שהיה דירקטור במגדל, מוערכים כנוחים יותר עבור יורם נוה. למנכ"ל קשר עם חלק מבעלי המניות של כלל, אבל בסביבתו מדגישים כי אינו מעורב בבחירה, וכי הדבר אסור עליו. מרגליות והורוביץ, שהיה בעבר בכיר בפניקס, נתפסים כנייטרלים.

 

אלשיך נחשבת לסוג של אופוזיציה למנכ"ל. מכתב שהקריאה בישיבת הדירקטוריון בו נפרדו מדני נוה, המחיש את יחסיה הקרובים עמו. בין היתר כתבה: "קיבלת החלטה אמיצה (להתפטר, ג"ח) — אבל לא נכונה. אישית כאבתי איתך לאחרונה את האכזבה ממי שראית בהם לא רק שותפים לדרך, אלא חברים". דברים אלה עשויים להצביע על כך שהיא נמצאת בצד של בעלי המניות מול ההנהלה. אלשיך נהנית מתמיכת אקירוב, הראל וגופים נוספים.

x