קול קורא לחוקרים ישראליים: הציעו ניסויים שיערוך איתן סטיבה כשיגיע לחלל
קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית הוציאו את המכרז כחלק משהותו של הישראלי השני שצפוי להגיע לחלל ב-2022, איתן סטיבה. המטרה: פיתוח טכנולוגיות מתקדמות בתנאים הייחודיים המתקיימים בחלל החיצון
תעשיית החלל הישראלית ההולכת ומתפתחת צפויה לקבל ממש בקרוב זריקת עידוד משמעותית עם שיגורו לחלל של איתן סטיבה.
כזכור, לפני כחודש הכריזה קרן רמון, הקרויה על שמו של האסטרונאוט הישראלי הראשון אילן רמון ז"ל, יחד עם סוכנות החלל הישראלית על שיגורו של סטיבה, טייס קרב לשעבר ואלוף-משנה במילואים וכיום איש עסקים פרטי, לתחנת החלל הבינלאומית על גבי חללית של "אקסיום" האמריקאית, אחת מחלוצות תעשיית החלל הפרטית.
- "אני לא יכול לחשוף מי האסטרונאוט שיטוס עם איתן סטיבה, אבל זה לא יהיה טום קרוז"
- סטיבה ישלם 50 מיליון דולר כדי להיות האסטרונאוט הישראלי השני
- האסטרונאוט הישראלי השני? אולי תייר החלל הישראלי הראשון
סטיבה יהיה הישראלי השני שישהה בחלל, לאחר רמון, וישלם עבור הטסתו לתחנת החלל 50 מיליון דולר מכיסו הפרטי. במהלך שהותו בתחנת החלל, שתימשך בין שמונה לעשרה ימים, יהיה אחראי סטיבה על הפעלתם של מספר ניסויים של מספר מכוני מחקר וחברות ישראליות, שמטרתם קידום פיתוח טכנולוגיות מתקדמות בתנאים הייחודיים המתקיימים בחלל החיצון, ובהם תנאי תת-הכבידה, שמזה שנים ידועים יתרונותיהם ביישומים תעשייתים, כמו ייצור חומרים קלים ואיכותיים יותר.
היום (רביעי) נעשה צעד משמעותי לקראת מימוש שליחותו של סטיבה, כשקרן רמון וסוכנות החלל הישראלית פרסמו קול קורא משותף לחוקרים ישראליים ובו קראו להם להציע ניסויים אותם יערוך סטיבה. מספרם הסופי של הניסויים שיערכו במסגרת זו עדיין לא ידוע ובקרן רמון מעוניינים לאפשר למספר רב ככל הניתן של חוקרים לקחת חלק במשימה.
את הניסויים שייבחרו מבין הצעות הניסוי תבחר ועדה מקצועית בראשות ענבל קרייס, מנהלת החדשנות בחטיבת מערכות הטילים של התעשייה האווירית. קיום הניסויים כרוך גם באישור של נאס"א. המשימה, שיועדה במקור לסוף 2021, תדחה קרוב לוודאי למחצית הראשונה של 2022.
תעשיית החלל העולמית נמצאת בשנים האחרונות בצומת דרכים משמעותית. ההוזלה הגדולה בעלויות הפיתוח, השיגור והאחזקה של רכבי חלל הובילה לכניסה דרמטית של גופים פרטיים לתחום ולמעשה להפרטה איטית של הפעילות בתחום חקר החלל, שעד כה רוכזה בעיקר על ידי סוכנויות ממשלתיות, כמו נאס"א. גם נאס"א מצידה החליטה על האצת פעילות והודיעה כי תחזור לשגר משלחת לירח עד שנת 2024. כל זה, כך מעריכים, יוביל לגידול משמעותי בפוטנציאל העסקי של ובמשאבים העומדים לרשות תחום החלל.
ישראל נחשבת לכוח מרכזי בתחום עסקי החלל עם כמה עשרות חברות הפעילות בתחום. "שעות אסטרונאוט הן אחד המשאבים היקרים והנדירים ביותר בתעשיית החלל", ציין רן ליבנה, מנכ"ל קרן רמון. "משימה היסטורית זו לחלל תאפשר לנו להעניק הזדמנות יוצאת דופן לגופים רבים בישראל להשתלב בתעשייה זו. בכך, אנו מגשימים את החזון של רונה רמון ז"ל להשתמש בחלל לטובת הדור הצעיר בעולמות של חינוך, השראה, מדע וטכנולוגיה".