שוק ההון הוא רכבת הרים מטורפת, הסכמנו על זה בכתבה הקודמת עם אריה גולדין
אוקיי אריה, אז מה ההזדמנות הבאה...
אריה גולדין: " תראה, קודם כל אני לא ממליץ כי אסור על פי חוק, רק מחווה דעה. מניות ההייטק, הביג טק כמו שקוראים להן, מניות הפאאנג: פייסבוק, אמזון, אפל, נטפליקס וגוגל, וגם מייקרוסופט ועוד עשרות מניות של חברות הייטק, הנמצאות במדד הנאסדק 100 לצד חברות תרופות, היו הלהיט של תקופת הקורונה. המשבר האיץ תהליכים וטרנדים עולמיים שממילא עמדו בפתח אך התרחשו מהר יותר מהצפוי: העבודה מהבית דרך מסכים ופלטפורמות וידאו, רכישות האון ליין שכבר היו בשיא קודם ועלו לשיא חדש, המעבר של אוכלוסייה לפרברים מהעיר הצפופה ועוד טרנדים שקיבלו תאוצה בעקבות מה שהעולם חווה. כל אלה יצרו תנאים חדשים להצלחה של חברות שונות. אין ספק שחוקי הכלכלה המסורתיים כבר לא חלים במלואם על שוק ההון. וול סטריט התנתק מהמיין סטריט, כלומר מהכלכלה האמיתית ויש מי שרואים בשוק ההון היום בועה מנופחת ברמות גבוהות יותר אפילו מאלו שהיו לפי שנת 2000 בתקופת 'באג אלפיים' אם אתה זוכר או במשבר הסאב פריים של שוק הדיור והמשכנתאות האמריקאי ב-2009 וגם במשבר אחרי אסון התאומים ב-2011."
אתה יכול קצת לפרט?
אריה גולדין: " נפילת השווקים בשנת אלפיים במה שכונה אז 'פחד באג אלפיים' אולי הכי מזכירה את המצב עכשיו. זו הייתה בועת ההייטק: חברות נסחרו במכפילי רווח מטורפים, כולם רצו לקנות עוד ועוד מניות של חברות הייטק וה-FOMO שלט במשקיעים."
FOMO?
אריה גולדין: " הפחד להפסיד עסקה. לאחר את העלייה לרכבת ולא לתפוס את הרווחים:FEAO OF MISSING OUT. כלל ידוע שאומר שמה שמניע את המשקיעים בשוק ההון אלו שני דברים עיקריים: פחד ותאווה. הפחד להפסיד והרצון העז לנצח, להרוויח. כשאתה רואה שכולם נכנסים להשקעות והשוק רק ממשיך ועולה למרות הנתונים הכלכליים המטרידים בעולם האמיתי, למרות הדפסת הכסף, צבירת החוב וההתרחקות מהאפשרות לעמוד בתחזיות הרווח, אתה מעלים עין ועולה על הרכבת כי אתה פוחד שעוד מעט זה יהיה מאוחר מדי ואז או שהכול ייעצר או ייפול אם לא תיכנס בזמן, ברגע המתאים. עיתוי, דיברנו על זה...
בשנת 2000 השוק באמת נפל בצורה דרסטית ולקח לו כמה שנים טובות להתאושש. גם לאחר אסון התאומים הייתה נפילה חזקה וזה בדיוק העניין של אי יכולת החיזוי כאשר אירוע חד פעמי בסדר גודל קולוסלי שכזה קורה בעולם. גם אז חברות התעופה נפגעו כי אנשים פחדו לטוס לאחר האסון. ב-2009 היה משבר מסוג אחר, אז באמת הייתה קריסת מערכות כאשר הבנקים נשאו באשמה, התפרקו, פשטו רגל עקב מינוף גבוה מדיי ומתן הלוואות שהם והציבור לא יכלו לעמוד בהן. באותה תקופה של משבר הסאב פריים יכולת לקנות בית בשקל בארצות הברית....
|
שוק ההון
|
צילום: freepik
|
והיום האם אנחנו לפני התרסקות נוספת בשווקים?
אריה גולדין: " תראה היום המצב שונה, הבנקים מאוזנים יותר. אין חשש למצב דומה מהבחינה הזאת. למעשה אם חושבים על זה כבר הייתה התרסקות אחת גדולה במשבר הנוכחי של הקורונה בחודש מרץ 2020 אז למה שתהיה עוד אחת... אבל העניין הוא שמאז ההגעה לתחתית ב-23 למרץ השוק עלה בצורה מטאורית וחדה מדיי וזה הדבר המדאיג. מצד אחד ההתרסקות כבר הייתה אבל מצד שני יש רבים שמאמינים שהשווקים עומדים לחוות נפילה משמעותית נוספת בעקבות הירידה בתוצר הלאומי הגולמי העולמי, צבירת החובות ואחוז האבטלה שלא חזר לרמות של לפני המשבר עדיין. חוששים שהמשק יתקשה ולא יחזור לקדמותו כל כך מהר."
אז השוק יגיע חזרה לאותה תחתית של מרץ?
אריה גולדין: " רבים מאמינים שלא, שזו הייתה התאוששות V כלומר ירידה חדה ואז עלייה חדה. בפועל זה מה שקורה. אבל יש רבים אחרים שחושבים שיהיה 'דאבל דיפ'. זוכר את 'לקנות את המטבל?' אז חלק חושבים שהשוק יחזור לבקר ברמות של מרץ ואלי אפילו יתרסק ולא יתאושש למשך שנים. דעות האנליסטים והמומחים חלוקות אבל זה מאוד דינמי ומשתנה כל הזמן לכן אל תיקח ברצינות גדולה מדי דעות או מחשבות של פרשנים ואנשים שמדברים מהצד. קל להוציא מילה מהפה, פחות קל להוציא כסף מהכיס...".
אוקיי, אבל תכלס, איפה כדאי לי להשקיע עכשיו?
אריה גולדין: " קודם כל תדע לך שאסור להמליץ מהצד על השקעות בשוק ההון. זה רשום בחוק, כך שאל תיקח אף מילה פה כהמלצה אלא מקסימום כדעה בלבד. מה שכן, המלצתי לך ואני עומד מאחורי זה, לא להשקיע לפי דעות והמלצות... אז אני חושב שאתה יכול להבין מה השורה התחתונה. תלמד את השוק, תכיר אותו על בוריו, גם את הפן הטכני וגם את הפן הכלכלי. תתעמק בחומר, תקרא ותשמע דעות אבל קח הכול בערבון מוגבל ולך בדרך שלך עם מה שאתה מאמין בו, עם האינטואיציה שלך והמסקנות שהגעת אליהן לבד. מאוד מסוכן לפעול כמו העדר כי אתה יודע מה קורה לכבשים בסוף... יש בשווקים אנשי מקצוע שזה החיים שלהם ובוודאי מכירים טוב ממך כל אלמנט בשווקים אז יהיה לך קשה מאוד להתחרות מולם ובטח לא כדאי ללכת עם העדר ולהשקיע על סמך תחושות או שמועות בלבד."
אז איפה זה משאיר אותי?
אריה גולדין: " אם אתה בוחר להשקיע לבד אתה חייב לשחות בחומר ולקבל החלטות מושכלות. אפשרות אחרת שיש לך זה לפנות לבית השקעות או לקרן גידור שתשקיע עבורך את הכסף ולסמוך עליה שתעשה עבודה טובה."
מה זה קרן גידור?
אריה גולדין: " קרן גידור היא קרן השקעות מתקדמת שמשקיעה בשוק בצורה מתוחכמת יותר מהשקעה דרך הבנק למשל או דרך קרנות השקעה סולידיות אחרות שמנוהלות בתיקי השקעות עם תמהיל שמרני של 60% מניות ו-40% אגרות חוב למשל.
קרן גידור משתמשת בשיטות וטכניקות השקעה מורכבות יותר שמסוגלות להביא למשקיע תשואה גבוהה יותר, גם בשווקי דובי (BEAR MARKETS) שווקים יורדים וגם בשווקים שוריים (BULL MARKETS) שווקים עולים, אך גם לשמור על ההשקעה מהפסדים על ידי השמת גדר, גבול להפסד והיא עושה זאת על ידי גיוון, השקעה גם בחסר, שורטים, השקעה במט"ח ובסחורות, בשווקים מתעוררים ועוד.
אין ספק שבשווקים התנודתיים של היום, השקעה בקרן גידור היא הפתרון הכי טוב שנותן לך אפשרות לשמור על הכסף שלך מהפסדים ולהגיע לתשואות גבוהות. זו השקעת כסף בצורה חכמה."
טיפ קטן לסיום?
אריה גולדין: " וורן באפט, אחד המשקיעים הטובים בעולם כבר מעל 50 שנה, אמר ששוק ההון הוא מכשיר להעברת כסף מאנשים חסרי סבלנות לאנשים עם סבלנות...".
יש עוד כלל ידוע זה שאי אפשר לתזמן את השוק. מה זה אומר? אם כולם היו יכולים לדעת מתי מגיעה התחתית ואז לקנות ומתי בדיוק מגיע השיא ואז למכור, כולם היו עשירים...
החוכמה היא לא לתזמן את השוק אלא להיות בו כמה שיותר זמן. כמו בכל דבר בחיים, ניסיון וזמן ההשקעה במשהו הם הפרמטרים החשובים ביותר להצלחה בכל דבר שתעשה. חוק ה-10000 שעות אומר שאם תעשה משהו לפחות עשרת אלפים שעות, תהיו מקצוען בו...
אני מניח שזה תקף גם להשקעות ולמסחר בשוק ההון...".