מילון כלכליסט
השקעות
השקעות 
צילום: freepik
 

אריה גולדין: "חווית הרולר-קואסטר של שוק ההון"

כולם רוצים להתעשר. רצוי כמה שיותר מהר (שנספיק ליהנות מהכסף, לא?) העניין הוא שהשקעה מעצם טבעה, מעצם הגדרתה, היא עניין לטווח ארוך. אז בואו נבין קודם כל, מה ההבדל בין להיות משקיע בשוק ההון, לבין להיות סוחר בשוק ההון. איפה יותר מסוכן להשקיע או לסחור ומה פוטנציאל הרווח והתשואות שניתן לקטוף בכל אחת מהשיטות

בשיתוף אריה גולדין 23.12.20

נפגשנו עם אריה גולדין, מומחה השקעות בקרנות גידור לשיחה על שוק ההון בניסיון להפיק כמה שיותר תובנות ולקבל כמה שיותר טיפים שיעזרו לנו להשקיע או לסחור בכסף שלנו בתבונה, כך שנוכל להפיק ממנו את המיטב ולראות ממנו פירות, רצוי בקרוב.



אז מה עדיף להיות בשוק ההון, משקיע או סוחר?

אריה גולדין: "למה לבחור אם אפשר את שניהם... והאמת היא שאם תרצה יש גם אפשרות שלישית: מסחר סווינג."

 

מה זה מסחר סווינג?

אריה גולדין: " שילוב בין השקעה ארוכת טווח למסחר יומי. השקעה לטווח של כשבועיים שלושה, חודש, חודשיים, במהלכם המשקיע רוכב על טרנדים וגלים ומנסה למקסמם את הרווחים בתקופות זמן קצרות יחסית, ללא התחייבות ארוכת טווח מחד, אך לא במסחר יומי מאידך".

 

נשמע מעולה, אז איך עושים את זה?

אריה גולדין: " גלשת פעם בים או נסעת ברכבת התחתית?"

 

כן, למה מה הקשר?

אריה גולדין: " לסחור בשוק ההון דומה מאוד לגלישת גלים או לנסיעה ברכבת התחתית. צריך לדעת מתי לתפוס את הגל (או את הרכבת), איך להיכנס לתוך התנועה ולמצוא את הנקודה הנכונה והנוחה ביותר להיות בה ולצאת ממנה כל פעם מחדש כדי להגיע ליעד, לחוף מבטחים ולא להתרסק למצולות. אם תופסים גל חזק הוא יכול להביא אותך ישירות אל השקיעה המתוקה, שלאחר מכן תוכל לפרוש ולשבת מהצד השני על החול, בכיסא נוח עם קוקטייל מטרייה קטנה ביד וליהנות מהים, מהגלים ומהגולשים האחרים."

 

שוק ההון
שוק ההון צילום: freepik

 

אפשר קצת יותר פרטים על מתי ואיך להיכנס ולצאת מהגל?

אריה גולדין: " תראה, זה לא סוד שעיתוי הוא דבר חשוב מאוד בחיים. מתי להיכנס ומתי לצאת מעסקה זה חוש בסיסי שכל סוחר או משקיע חייב לסגל לעצמו."

 

מה הכוונה?

אריה גולדין: " אל תתאהב במניה. תקנה בזול ותמכור ביוקר. אלה אולי קלישאות אבל זה נכון. אומרים שאסור לסחור עם רגש בשוק ההון וזה גם נכון. סוחרי יום עובדים רק לפי ניתוח טכני קר ומחושב ולפי אינדיקטורים ברורים שמאפשרים להם לקרוא את המפה ולפי זה לחזות כביכול או שלא כביכול את העתיד הקרוב או הרחוק עד כמה שניתן, בהתאם לנסיבות."

 

איזה נסיבות?

אריה גולדין: " כל עוד אין ידיעה חדשותית שבאה וטורפת את הקלפים לכולם אאוט אוף דה בלו. יש יופי רב גם בהשקעות וגם במסחר יומי. בהשקעות זה בא לידי ביטוי בכך שאתה בוחר מניה, משקיע בה ואם היא עולה ומשיגה לך תשואה גבוהה ואתה מצליח למכור אותה בשיא, עשית את שלך ואין מאושר ממך. עכשיו מצדך שתיפול... להפך, השמחה שלך תהיה כפולה כי תשמח שבעתיים על זה שזיהית נכון איפה הגיע השיא כי הריי קשה לתזמן את השוק. עכשיו אם אתה ממשיך להאמין במניה ויודע שזה רק גל, תחכה לה שוב למטה ותקנה את המטבל. "

 

אריה גולדין : " זה ביטוי של משקיעים וסוחרים בשוק ההון: THE DEEP BUYINGלקנות את המטבל, כלומר בכל פעם שמניה יורדת לשער מסוים, נמוך, ואתה עדיין מאמין בה, יש לך הזדמנות לקנות את המטבל, את הרוטב שבתחתית. כך תוכל להוריד את ממוצע הקנייה שלך על המנייה ולחזור למכור אותה שוב ברווח גבוה יותר בגל הבא."

 

אז בעצם אתה אומר שעדיף להיות סוחר סווינג או סוחר יומי מאשר להיות משקיע לטווח ארוך כי צריך כל הזמן להיות עם יד הדפוק, לקנות ולמכור?

אריה גולדין: "תלוי כמה זמן יש לך. אם החלטת להשקיע לטווח ארוך, שנה, שנתיים או יותר, לא מעניין אותך עכשיו הגלים הקטנים. אתה לא רוצה לקנות את המטבל כי אתה רוצה למכור את כל המנה כשהיא תהיה גדולה יותר. החוכמה היא לעבוד לפני ההשקעה, לעשות מחקר מעמיק ולבחור מניה של חברה שאתה מאמין בה או כמו שוורן באפט אומר, תקנה חברות, לא מניות. אל תתעסק בפן הטכני, לא של המניה ולא של השוק. אהבת את פייסבוק? תקנה את המניה שלה ושכח ממנה, אל תסתכל אפילו בעיתון מה היא עשתה היום או עוד שבוע או עוד חודש. תחזור עוד שנה ותראה איך הכסף שלך עבד בשקט בלי רעש וצלצולים ורק אז תחליט אם להישאר או למכור בהתאם למצב השוק והמניה באותו הרגע."

 

רגע... אמרת: " אם אהבת את המניה" אבל קודם אמרת לא לסחור עם רגש...

אריה גולדין: " דיברנו על להשקיע... אבל לגופו של עניין גם בהשקעה ולבטח במסחר יומי באמת לא צריך לעבוד עם הרגש. כשאמרתי 'אהבת את המניה' לא התכוונתי שתקנה את המניה בגלל העיניים היפות של מארק צוקרברג אלא מכיוון שאהבת את הביצועים שלה, את תחזית הצמיחה שלה, את מצב הנזילות והנכסים שלה ואת גודל השוק אליו היא מכוונת. אם אתה מאמין ברעיון העומד מאחורי החברה, אז ורק אז אתה יכול להשקיע בה בלב שלם."

 

מה עוד חשוב לבדוק לפני שנכנסים להשקעה לטווח ארוך בחברה או במניה?

אריה גולדין: " חשוב להאמין בהנהלה של החברה. מי מנהל אותה, האם הם נראים לך אנשים רציניים וטובים שיודעים מה הם עושים. מי המתחרים זה עוד דבר חשוב מאוד. יכול להיות שהחברה טובה וכל הפרמטרים האינדיבידואליים שלה מבטיחים, אבל צריך להביא בחשבון את גודל השוק ואת כמות התחרות. תראה, אף אחד מאתנו לא נביא או חזאי אבל בשוק ההון הכול עובד על ראייה של כמה חודשים קדימה.

 

אתן לך דוגמא טרייה יחסית, ממשבר הקורונה. השווקים נפלו הריי חזק, בשיעור של כיותר מ-30% בשבועיים בהם העולם שמע על הווירוס, הרבה לפני שהחליטו על סגר וכדומה. מישהו שלא מבין בשוק ההון יכול היה לשאול: " רגע, אבל עוד לא קרה כלום, למה הנפילה?" ובאמת באותה נקודת זמן בתחילת מרץ 2020 אף אחד עוד לא ידע מה הולך לקרות, מה יהיה ואיך או מתי זה ייגמר. ועדיין... השוק רואה כמה חודשים קדימה והבין כבר אז שהתיירות תיפסק באחת ובאמת מניות התעופה והתיירות התרסקו. השוק הבין שאנשים יתחילו להילחץ ולאגור אוכל ובאמת מניות רשתות המזון, (אבל רק אלה שהיו ערוכות לספק סחורה דרך פלטפורמות האון ליין...) עלו בחדות. לאחר כמה שבועות העולם טיפה התאפס על עצמו והבין לאיזה מצב הוא נכנס והתחילה מגמה של עבודה מהבית בעקבות הסגרים ומניות כמו ZOOM שבדיוק יצאו ורכבו על הגל הזה, נסקו לשמים. אז אתה מבין, עוד פעם הכול עניין של עיתוי... ".

 

וואלה, אז הקורונה טרפה את כל הקלפים. אוקיי אז איך אפשר לדעת מה יהיה הלאה בעולם החדש אחרי המשבר? על איזו מניה כדאי לי להמר עכשיו?

אריה גולדין: " להמר? לא. זו בדיוק הבעיה אם סטיגמות ומסקנות גרועות שיש לאנשים על השקעות בשוק ההון. אני לא אוהב את הביטוי הזה בכלל. למה להמר? הריי הבאתי לך תובנות אמיתיות מהחיים שמי שידע לזהות אותן בזמן, הרוויח. איפה ראית פה אלמנט של הימור? זה זילות של התחום, של הכלכלה ושל ההיגיון הבריא. אלך איתך אפילו רחוק יותר. דיברת על הימורים. על משחק בשם טקסס הולדם, פוקר למשל שמעת?".

 

ברור

אריה גולדין: " אתה יכול להגיד שזה מזל, הימורים. אבל אם כן איך זה יכול להיות שאותם אנשים זוכים בכל הטורנירים כל הזמן? אם הכול היה מזל זה היה אמור להיות רנדומלי, אקראי. אני לא אומר שאין אלמנט של מזל בפוקר אבל זה הרבה יותר משחק של סטטיסטיקה, הסתברות, מחשבה. משחק שמצריך ממך חושים חדים, טיימינג מצוין וכן, גם אומץ ויכולת ללכת על כל הקופה כשאתה מרגיש, מאמין, חושב או איך שלא תקרא לזה, שההצלחה, הניצחון, היד הטובה, המניה הטובה – נמצאים אצלך."

 

יש לך עוד דוגמא טובה על עיתוי נכון להשקעה בשוק ההון?

אריה גולדין: " הנה עוד דוגמא מתקופת הקורונה. הנפט. בטח שמעת שמניות הנפט הן המניות כי מסוכנות וספקולטיביות שיש. אולי זה נכון במידה מסוימת לאורך השנים אבל...

 

הנפט התרסק בתקופת הקורונה, נכון?

אריה גולדין: " בוודאי. העולם פסק מלכת. מטוסים הושבתו, מכוניות דממו. צריכת הנפט העולמית ירדה בצורה הכי חדה אי פעם בהיסטוריה המתועדת וזה הגיע למצב בו חבית נפט נסחרה ב... נחש בכמה".

 

5 דולר לחבית?

אריה גולדין: " נסה שוב ".

 

3 דולר לחבית?

אריה גולדין: " עוד ניסיון...".

 

דולר לחבית?

אריה גולדין: " אפילו לא קרוב... בשיא השפל חבית נפט נסחרה במינוס 40 דולר לחבית!".

 

מה? איך זה יכול להיות אפילו...

אריה גולדין: " כבר אסביר לך איך דבר כזה יכול לקרות, זה די ייחודי ויכול לקרות רק במסחר בסחורות, במיוחד בסקטור הנפט, בצורה לפיה מסחר בסחורות בשוק ההון עובד, אבל קודם אסיים ברשותך את הנקודה שרציתי להבהיר לגבי השקעה או הימור כביכול.

תראה, זה מאוד פשוט: מי שהבין באותו היום ועוד הרבה לפני כן למעשה, שמחיר הנפט שצנח למינוס ארבעים דולר לחבית, רק ילך ויעלה מאותה נקודת שפל והשקיע בזה: הכפיל, שילש ואפילו חימש את הכסף שלו תוך שנה לאחר מכן.

 

בשיא הבלבול, כשאף אחד בעולם לא ידע אם יהיה עולם בכלל עוד שנה... משקיעים חכמים קנו השקעה על מחיר הנפט ואחרי שנה לא רק שהעולם חזר לעצמו ונמצא במסלול להתאוששות מלאה, מחירי הנפט חזרו למחיר לפני המשבר ואף עלו על כך. אז איפה פה ההימור? מי שלא הבין שהביקוש לנפט יחזור מיד כשכולם יצאו מהסגר ולא רק יחזור למחירו טרם המשבר, אלא יתפרץ ויעלה עליו כי אנשים ירצו לצאת לחגוג את החיים, לא מבין מה זה הימור, מה זה ראיית העתיד ומה זו השקעה תבונתית בשוק ההון."

 

אוקיי אבל עדיין לא הבנתי איך יכול להיות מחיר שלילי על חבית נפט...

אריה גולדין: " ככה זה עובד: בשוק ההון מתקיים מסחר על סחורות כמו נפט, גז, תירס, אורז, קקאו... אם תבדוק תראה שיש אפילו מסחר על חזירים רזים....". אבל נפט היא הסחורה הכי נסחרת בשוק ההון ויש כמה דרכים לסחור על מחיר הנפט ולמעשה על מצב הנפט בשוק העולמי.

אפשר לקנות מניות של חברות נפט כמו אקסון, שברון וכדומה, מניות רגילות של חברות ברות קיימא בתחום, שמוכרות מוצרים המבוססים על מחיר הנפט כמו דלק, גז לצריכה ביתית או תעשייתית וכדומה, ואפשר גם לסחור באופציות של אותן חברות אבל לא ניכנס למסחר באופציות כרגע.

 

פרט לכך קיים מכשיר נוסף שנקרא תעודת סל: ETF קרן השקעות שמתמקדת אך ורק באלמנט אחד, נניח בדוגמא עם הנפט, בחיזוי מחיר הנפט החודשי או הרב חודשי. הקרן קונה חוזים לרכישת חביות נפט עבור חודש או כמה חודשים קדימה, לפי חישוב תחזית מחיר הנפט שהיא מוצאת לנכון וחושבת שיהיה עוד כמה חודשים וקונה ומוכרת בהתאם את החוזים האלה במחירים שמתאימים לה למשקיעים פרטיים. כך נוצר למעשה שער הקרן או מדד הקרן, בהלימה או ביחס של כמעט אחד לאחד עם מחיר חבית הנפט האמיתי, פחות הוצאות תפעול הקרן, דמי ניהול וכדומה.

 

וואו נשמע מסובך, נניח שהבנתי... אבל איך מחיר של סחורה יכול להיות שלילי?

אריה גולדין: " זה באמת מטורף. ככה זה קרה: כשקרן השקעות רכשה חוזה על חבית נפט היא למעשה רכשה חוזה על: חבית נפט... החבית עצמה. עם הנפט שבתוכה. לא רק חוזה על הנייר בלבד. בפועל היא פשוט מוכרת את אותו חוזה למישהו אחר כמה ימים לפני הפקיעה ונמנעת מרכישת המוצר הפיזי עצמו. בסופו של דבר החוזים האלה מגיעים לספקי נפט אמיתיים שרוכשים את הסחורה ומשנעים אותה לכל העולם. כך החוזים הללו מתגלגלים אבל בעת הקורונה נוצר מצב של היצע מטורף שעולה על הביקוש בצורה דרמתית ופשוט עלה על גדותיו."

 

למה?

אריה גולדין: " כי ייצור הנפט נמשך למרות שאנשים לא צרכו נפט וחביות הנפט המשיכו להיטען על מכליות נפט, שהמשיכו במסלולן הרגיל לנמלים לפריקה. עד שכולם הבינו מה קורה עם הקורונה נוצר עודף מטורף של נפט שלא היה כבר מקום לאחסן אותו!

זה היה מצב מטורף. אם קנית חוזה על חבית נפט ולא הצלחת למכור אותו (כי אף אחד לא רצה לקנות...) היית חייב לקחת את החבית הביתה (הריי התחייבת לקנות חבית נפט בחוזה...) באותה תקופה משקיעים חכמים שקנו מניות של חברות אחסון נפט, חגגו...

 

כמובן שזה מצב אבסורדי ולא ישים כי מי יכול לאחסן מיליון חביות נפט במרפסת שלו או בחצר הבית... לכן אותן קרנות השקעות על מחיר חבית נפט נכנסו לסחרור והיו חייבות להיפטר מהחוזים שקנו קודם בכל מחיר וכך מחיר חבית נפט צנח וצנח. פשוט עקב עודף היצע על ביקוש. המחיר השלילי היה חד פעמי בהיסטוריה אבל מי שהבין מה הולך לקרות ידע ש'הימור' על הנפט באותם ימים הוא לא הימור אלא ההשקעה הכי פחות 'הימורית' שיש. כמובן שאם העולם לא היה חוזר לקדמותו ונשאר בסגר לנצח, אותו משקיע היה נשאר עם ההפסד אבל לך תהמר נגד העולם...

וואו, מדהים...

 

אריה גולדין: " נכון, אבל זו רק דוגמה אחת מיני רבות. דוגמה קיצונית וחד פעמית אמנם, אבל אפשר למצוא המון הזדמנויות כאלו לאורך הדרך, פשוט צריך לדעת לאתר אותן, להיות קשובים לשוק, לצרוך חדשות כלכלה וחדשות עולמיות ולהיות עם היד העל הדופק. ההזדמנויות תמיד צצות ואף פעם לא נגמרות."

רוצים לדעת איפה נמצאות הזדמנויות ההשקעה הבאות לקראת שנת 2021? על כך בהמשך הכתבה

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות