ראיון כלכליסט
מנכ״ל WeWork בישראל: "עזריאלי היו שמחים לו ביקשנו לצאת מהחוזה"
הקורונה החלישה את שוק המשרדים, אך בנג'י זינגר דבק בתוכנית להתפרס בקרוב על 9 קומות בשטח 15 אלף מ״ר בעזריאלי טאון בת"א: “קיבלנו תנאים טובים ולא נוותר עליהם. השינוי שעשינו הוא להתאים את השטח לחברות גדולות"
למרות לא מעט ספקות בשוק הנדל"ן, בימים הקרובים תאכלס WeWork תשע קומות, בשטח כולל של 15 אלף מ"ר, בפרויקט עזריאלי טאון בדרך מנחם בגין בתל אביב. ההסכם בין עזריאלי לענקית חללי העבודה נחתם בתחילת 2019, לפני שנגיף הקורונה טרף את הקלפים. אך בחברה טוענים כי לא חשבו לבטל את ההסכם, והמתחם החדש יכלול 2,500 עמדות עבודה חדשות בכניסה לתל אביב.
"השינוי היחיד שעשינו בגלל הקורונה היה בחלוקה הפנימית", אומר בנג'י זינגר, מנכ"ל החברה בישראל. "אני בטוח שעזריאלי היו שמחים אם היינו מבקשים לצאת מהחוזה, אבל קיבלנו תנאים טובים ולא היתה לנו שום סיבה לוותר עליהם. השינוי שעשינו הוא להתאים את השטחים לחברות גדולות. העולם השתנה ואנחנו לא משכירים רק לסטארט־אפיסטים או למשתמשים בודדים אלא גם לחברות גדולות, מהלך שקרה הרבה לפני הקורונה.
- היום שאחרי: תקנות לאוויר צח במשרד
- מעבדות קורונה מזרימות חמצן לשוק המשרדים
- מייסד לייטריקס: "גם אחרי הקורונה, חברות לא ימהרו לחזור למודל העבודה של הגעה למשרדים"
“54% מהשטחים שלנו מושכרים לחברות גדולות, וכ־50% מהשטחים של WeWork בכל העולם מושכרים לחברות גדולות. הדבר הזה עזר לנו בקורונה, כי למעשה חצי מהשטחים לא נפגעו בכלל. מיקרוסופט למשל עוזבת את הבניין שלנו בדובנוב 8 בתל אביב ולוקחת ארבע קומות שלנו במגדל מידטאון. גם לגבי הבניין בדובנוב אנחנו במגעים עם חברה גדולה אחת שתיקח את כל הבניין. נכון שבזמן הסגר, אף שלא סגרנו שום סניף אפילו לא ליום אחד, היתה לנו צניחה בנוכחות, אבל מאז יש עלייה כל הזמן. אנחנו נפתח כרגיל גם את WeWork בפתח תקווה ברבעון הראשון של 2021 (15,000 מ"ר במתחם של חברת אמפא)".
300 שקל בחודש
לאחר פתיחת המתחם בעזריאל טאון תפעיל הרשת 13 מתחמים בשש ערים בישראל, בתל אביב (דובנוב, אבן גבירול, שרונה, הזרם, מנחם בגין, תוצרת הארץ, שוקן, עזריאלי) ירושלים, הרצליה, באר שבע, חיפה ורמת גן.
העולם עבר לעבודה מהבית, ודאי באופן חלקי.
"היום אין חברה שלא נמצאת בהתלבטות לגבי הדרך הנכונה לעבוד, בין אם זה עורך דין, רואה חשבון או חברת הייטק עם עשרות עובדים. לנו יש את הפתרון להתלבטויות האלה. בן אדם לא רוצה להיות סגור בדירה כל היום, ולעשות פגישת זום בשירותים. אנחנו יכולים לעזור לאנשים לעבוד גם מהבית וגם מהמשרד. הבעיה היא שמי שמקבל את ההחלטות הם מנהלים בכירים, ומנהלים בכירים גרים בבתים גדולים, עם חצר או חדרי עבודה מרווחים, ולא חווים מה זה לעבוד מדירה לא גדולה, ולכן קל להם להגיד לעובדים לעבוד מהבית. אם המשרד היה בפינת הרחוב, אף אחד לא היה עובד מהבית. המרחק נהיה פתאום אישיו. פעם חברות לא היו נותנות דין וחשבון על זה שעובד נוסע שעה לעבודה. היום הן כן".
למה חברות גדולות צריכות אותך?
"לא רק חברות גדולות. אנחנו מאפשרים לפרילנסרים שנפגעו מהמשבר לשבת בחללי עבודה ב־300 שקל בחודש. כדי להתאים לעולם החדש של העבודה צריך גמישות, יכולת לעשות שינויים מהירים. אין יותר עולם ארוך טווח כמו שהיה לפני WeWork. כמעט אין חברה שלא צריכה לעשות שינוי במשרדים בעקבות הקורונה, אם זה בשטח, במיקום ובטח בתכנון. החברות הגדולות כמו גוגל ואמזון, שנותנות את הטון בשוק העבודה, פשוט עוד לא החליטו עדיין. הרבה חברות יושבות על הגדר כי המנכ"לים חושבים שמחירי הנדל"ן ירדו. בבניינים טובים במקומות טובים אני לא חושב שתהיה ירידה".
”אי אפשר לבודד אנשים”
בעידן של ריחוק חברתי, למה להסתכן לעבוד בחללים משותפים?
"חברה רגילה לא יכולה להרחיק בין אנשים. ב־WeWork יש גמישות. חילקנו את השטחים המשותפים, ואני יכול גם להעביר אנשים לבניין אחר. הכרטיסים המגנטיים יודעים להגיד בדיוק מי היה בבניין, באיזו שעה ובאיזו קומה, דבר שאין במקומות עבודה אחרים. לכן היה לנו קל לאמץ את התו הסגול, בגלל היקף השטחים המשותפים הגדול. חילקנו את השטחים המשותפים לעמדות עבודה עם מרחקים יותר גדולים ביניהם.
“מנהלים של חברות בכל העולם אומרים שבוודאות ייקחו פחות שטח ממה שהיה טרום הקורונה, אבל ההשקעה הפנימית בתוך החללים תהיה פי שניים ממה שהיה לפני הקורונה, כדי שיהייה הרבה נקודות לעבוד מהן ומרחק בין העובדים. בוויוורק כל ההתאמות האלה כבר בוצעו".
במקביל זרוע אחרת של החברה, WeLive להקמת פרויקטים של מגורים משותפים בישראל, הורידה הילוך. לדברי זינגר, "אני אישית באמת חושב שיש פוטנציאל בפרויקטים של מגורים עם חללים משותפים, אבל בינתיים סופטבנק השקיעה בחברה והחליטה שהחברה תתמקד בתחום הליבה שלה".