יורם קראוס: כך טיפוס הרים הפך אותי למנהל טוב יותר
יורם קראוס, מייסד ומנכ"ל חברת SMS ניהול פרויקטים, מנהל כיום עשרות פרויקטים בשנה בארץ ובחו"ל. לצד פעילותו העסקית, מצליח קראוס למצוא זמן לטיפוס הרים, תחביב מסעיר, מאתגר ומסוכן ביותר. בכתבה זו משתף קראוס בקווים המשיקים והקשר הערכי המובהק שגילה בין טיפוס הרים לניהול וייזום פרויקטים בתחום הנדל"ן וההייטק - ערכים ועקרונות שהפכו אותו למנהל טוב יותר, ולכובש פסגות גבוהות יותר
ההר מחנך אותך
"טיפוס הרים הוא ספורט קיצוני ביותר ואחד המסוכנים שיש, ודורש ממך מיומנויות רבות בו זמנית. כשאתה מחבר את הערכים והאופי הנדרש להקמה וניהול של פרויקט הנדסי או חברת הייטק, אתה מוצא דפוסים שמאוד מקבילים לעולם טיפוס ההרים, אתה מבין שהטיפוס נועד למנהיגים, לכובשים, אלו תכונות שלא קיימות בכל אחד. ההר הדומם שלא זז מיליארדי שנים ממקומו מחנך אותך ובונה אותך ומקנה לך ערכים. אני דור שני לניצולי שואה ומאז שאני זוכר את עצמי, הוריי חינכו אותי לערכים של נחישות והתמדה, סקרנות, להוביל אנשים ולחקור ולחפש אחר עשייה. ערך חשוב נוסף עליו גדלתי נוגע בחשיבות הניסיון המתמיד ליצור עולם טוב יותר, לחקור ולתהות, להניח מטרות ולהגיע אליהן, אלו הערכים שהביאו אותי לעולם העסקים ואל טיפוס ההרים, ובשני עיסוקים אלו הלמידה והאתגרים לעולם לא מסתיימים."
"הטיפוס מלמד אותך לשאוף לנצח, להוביל ולכבוש. הר אינו סלחן כשם שהמציאות אינה סלחנית. בטיפוס אתה מבין את ערכי החיים ולומד להתמודד עימם, אתה מטפס במעלה ההר עד לפסגה, עובר דרך עם קושי, למידה וגם הנאה, אך ההגעה לפסגה היא המטרה. אתה לומד לנהל את המטרות שלך וכיצד לכבוש אותן, וכך אני מיישם את אותו עקרון בניהול החברות ובחיי האישיים. המשמעות של ניצחון עסקי היא התובנה איך לנהל את המטרות שאתה מניח לפניך ולהשיגן ולא להיבהל מהקשיים שבדרך. "
"כשאתה מטפס על הר, מעבר לנופים המדהימים, אתה לומד על הפרופורציות בחיים וכיצד העולם נתפס בעיננו ועל ידי המין האנושי כולו, על הגודל העצום של הטבע וכמה אנחנו קטנים לעומתו. לתפיסתי, התפקיד שלנו בעולם הוא ליזום דברים מדהימים ולנסות כל הזמן לשנות ולייצר ערכים ודברים חדשים ולשאוף לחדשנות בלתי פוסקת."
"אנחנו חיים בעולם של שינוי מתמיד וחייבים את היכולת להסתגל לשינויים ולנוע בתוכם. ללא היכולת שלנו להתסגלות אנחנו נישאר במקום ולא נבין את השינוי שקורה סביבנו, וככול הנראה ניכשל. הטיפוס מלמד אותך להתסגל למציאות חדשה בכל עת שכן תקלות קורות, מצבים נתונים משתנים ואתה צריך להתאים את עצמך למצב הנתון הרגעי, לסכנה ולמוות האורב בצעד הבא שלך על הצוק. כך גם בעולם הניהול, במידה ולא תראה את השינוי או לא תסתגל לנסיבות, אתה תיעצר. טיפוס הרים והספורט האתגרי מחנכים לחשיבה יצירתית וליכולת להתמודד ולהתסגל לכל מצב. להביט בכל סיטואציה ובעזרת נחישות, התמדה ויצירתיות לפתור את הבעיה ולהתקדם קדימה."
יורם קראוס הקים לפני שני עשורים את חברת SMS שהפכה בהמשך למובילה בישראל בתחום ניהול פרויקטים מורכבים ופיקוח הנדסי. החברה מתמחה בתכנון, פיקוח וביצוע של פרויקטים בארץ ובחו"ל עבור חברות וארגונים מובילים מהמגזר הפרטי והעסקי כגון, גוגל, SAP, בזק, Mellanox, SENTINEL ורבים אחרים. קראוס הפך עם השנים לאחד מאנשי המקצוע המובילים בתחום, והוא מקפיד לשלב בארגון אותו הוא מנהל, עקרונות מנחים מתחום טיפוס ההרים.
"בתחום ניהול הפרויקטים ההנדסיים, הקמת פרויקט היא חווית יצירה אמיתית, אתה מקבל בניין ישן או קונה מגרש ואתה משנה את קו הרקיע ויוצר יש מאין, זו תחושת יצירה, זו אומנות. אתה נותן ערך מדהים לאנשים שגרים בבניין, וערך ולאנשים הנעים ברחוב, זה שינוי תודעה. בתל אביב הקמנו מאות פרויקטים של מגורים ועשרות אלפי מ"ר של משרדים לחברות מהמובילות בעולם, אפשר לחוש ולגעת בהם והיצירה הזו משנה תפיסות עולם של אנשים. אין הרבה מקצועות בעולם, בהם הנגיעה באנשים היא כה דרמטית. אתה יוזם ומנהל אנשי מקצוע ומערכות שלמות עד שנוצר בניין ואנשים גרים בו או עובדים בו ומנהלים את חייהם בפרויקט שאתה ניהלת את התכנון ואת הביצוע שלו. זה מרגש מאוד. כך גם בהקמה ובייזום חברות בעולם ההייטק, יש לך חזון, אתה מבסס עליו רעיון ומייצר מוצר שאמור להשפיע לאחר מכן על מיליארדי אנשים בעולם."
הדרך למעלה תמיד לא ברורה ותמיד מסוכנת
"כשאתה מטפס על הר, אתה הולך על שביל לא ידוע, אתה מכיר את הציר שלמדת, אך בדרך טמונות סכנות והפתעות שאינך יכול לצפות. אתה יודע שהטבע חזק ממך, ואתה עדיין ממשיך ללכת בשביל בכוונה לכבוש את ההר ולהתמודד בהצלחה עם מכלול של שינויים בלתי פוסקים בדרך לפסגה ובירידה לאחר מכן, ולמרות כל זאת אתה ממשיך לטפס. טיפסתי מספר פעמים אל אותה פסגה ובכל פעם זו היתה חוויה שונה בתכלית, כאילו מעולם לא היינו שם. בפעם הראשונה נקלענו לסופה משתוללת, פעם אחרת הייתה מפולת סלעים, ובכל טיפוס הרכב הצוות שלצידך משתנה גם הוא, וצריך לדעת להתמודד, להתסגל ולהיות יצירתי בהתמודדות עם השינויים האלו. כאן למדתי על חשיבות העבודה בצוות, אתה צריך לדעת לסמוך על הצוות שלך, כי בלעדיו אתה כנראה תיפצע או תמות. למדתי על היכולת להוביל צוות לפסגה, לדעת מתי ללחוץ, מתי לוותר, על היכולת להפיק את המירב מכל אחד מחברי הצוות ולגרום לחברים בו לפעול כיחידה אחת. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד בפסגות גבוהות כמו הר מקינלי (McKinley) באלסקה או במאטהורן (Matterhorn) שבאירופה, וכן בפסגות בגובה של קרוב ל-7,000 מטר שנחשבות לבין המסוכנות בעולם לטיפוס. כאן אתה מבין שאתה הדמות שהם הולכים אחריה והם סומכים עליך, ואתה חייב לסמוך על הצוות שאיתך, שכן ללא היכולת לסמוך על הצוות אתה כנראה לא תגיע לפסגה או תמות. טיפוס הרים וניהול הם מאזן של יכולת הנהגה, עם יכולת יצירת ערכים משותפים לצוות שאיתך, ועם היכולת להתמודד עם קשיים שבדרך ולדעת לצלוח אותם. זה מה שבונה אותנו כאנשים שיודעים להוביל."
"כמנהל וכמטפס, למדתי מהר מאוד כמה חשובה היכולת שלי לקבץ אנשים שיודעים לעבוד בסנכרון מלא ביחד ולבנות נרטיב משותף. לא משנה כמה חכם תהיה, אם לא תדע להנהיג, לאסוף אנשים טובים סביבך, להאציל סמכויות, להקנות להם ערכים ולעבוד יחד, לא תוכל להגיע ולהביא אותם איתך ליעד. חשוב להראות לאנשים שאיתך שהם יכולים ליותר ממה שחשבו, שהם יכולים לעבוד כיחידה אחת, ושהמטרה של כולנו היא זהה. בניית הנרטיב המשותף הוא זה שמייצר כח שאינו ניתן לעצירה, בלי המרכיבים האלו לא תוכל להצליח. אחד הדברים החשובים ביותר בטיפוס הרים הוא האדם שלידך, וכך גם בעסקים."
"הבחירה להתמודד עם הידיעה כי אתה מטפס על הר כדי לכבוש אותו, אך אינך יודע האם תחזור, היא בחירה מודעת, הבחירה הזאת מעצבת אותך ובונה אותך כאדם, שכן בחרת להתמודד עם סיכון שגובל במוות מתוך ידיעה ובחירה רצונית שהיא רק שלך. לאחר מכן, אתה יודע שהקשיים שבדרך ככל שיהיו, הם אלו שיובלו אותך למטרה והצלחה שבכיבוש הפסגה."
"לאחר שאתה שב מכיבוש הפסגה בתום מספר ימים או שבועות של טיפוס, כשאתה חוזר לארץ ולעבודה, אתה מבין את גודל האירוע אותו חווית, ואתה משתמש בערכים האלו בניהול פרויקטים וחברות. אתה לומד איך לנהל טוב יותר, איך להנהיג, להוביל את החברה ואת המנהלים, אתה לומד איך להתמודד עם מצבים מסובכים, איך להתסגל, איך להיות יצירתי ובעיקר איך לנהל אנשים ואת עצמך טוב יותר. אתה מבין שכאן למטה, בגובה פני הים, הכל פתיר, אין בעיה שאין לה פתרון. פשוט צריך להסתכל עליה מהזווית הנכונה ואת זה אתה לומד מטיפוס הרים. "
יורם קראוס מטפס הרים קרוב ל-20 שנה ובין השאר טיפס על המון בלאן, הר מאטהורן, פסגת מקינלי באלסקה, הר הקילמנג'רו שבאפריקה, אקונקגווה שבארגנטינה, אלברוס – ההר הגבוה באירופה, בהרי ההימלאיה והרים נוספים, כאשר מטרת העל היא לסיים את מסלול 7 הפסגות הכולל בין השאר את פסגת האוורסט, אליה מתכנן קראוס להגיע בהמשך. המסלול נחשב ל"מסלול הבגרות" של מטפסי ההרים מסביב לעולם והוא כולל פסגות מכל אחת משבע היבשות בתבל. בתחילת הדרך, לאחר כיבוש פסגת הקילמנג'רו, החל לשלב יורם קראוס את העקרונות שלמד במהלך טיפוס ההרים, כחלק משמעותי ממתודולוגיית העבודה של חברת SMS. בשיאו של כל מסע טיפוס הוא אף מקפיד להניף את דגל החברה ודגל ישראל על האדמה המושלגת של כל פסגה אליה הוא מגיע.
עומס פיזי ומנטאלי שמתעצם ככל שמתקדמים למעלה
"טיפוס על הר נמשך בדרך כלל בין ימים בודדים ועד מספר שבועות ויותר. בזמן הזה כל הציוד עליך ולעיתים במשקל כולל של 50 ק"ג, 25 על הגב ו-25 ק"ג על מזחלת. אתה ישן לבד באוהל בגובה 4,000 מטר, האוויר דל בחמצן, הדופק שלך בזמן מנוחה הוא 120 במקום 50 במצב רגיל. הגוף נמצא בעומס פיזי ומנטאלי קשה וככל שמטפסים אחוז החמצן יורד והעומסים הללו הולכים וגוברים.
מגובה 3,500 ומעלה, עלולה להתפתח מחלת גבהים ואלו הלוקים בה עלולים לסבול מהזיות ואף בצקת ריאות או מוח, לצערי ראיתי מקרים כאלו ונאלצתי להתמודד עימם ולעיתים לקבל החלטות קשות, אך נכונות. למעלה אתה נמצא במלחמת הישרדות אמיתית מתוך בחירה. כאן האופי ועולם הערכים שלך נכנסים למשוואה ובאים לידי ביטוי. בתרגום חופשי, אם אינך כובש מטבעך, יהיה לך קשה מאוד להמשיך ולטפס ולהגיע לפסגה."
הדרך לפסגה רצופה עמקים
"כשאתה מטפס על הר אתה עולה ויורד לאורך כל היום. אתה מגיע לפסגת ביניים ואז יורד לעמק, ושוב מטפס, ואחר כך יורד חזרה על מנת להעביר את הציוד שלך למעלה. כך גם בכל מסלול שאתה עובר בעולם העסקי. אתה מבין איך לנהל חברה עבורך ועבור אחרים, את הסכנות שצפויות לך, את הקשיים איתם אתה צריך להתמודד וההצלחות הקטנות בדרך למעלה. אתה עולה ויורד לאורך כל הדרך לפסגה, להצלחה. במקרים אחרים אתה מבין שגם אם לא הצלחת היום, אתה תצליח מחר או בפעם הבאה. טיפוס ההרים חידד עבורי עד כמה חשוב לנסות עד שתצליח. אחרת אתה פשוט לא תגיע ליעד כי ברגע שיגיע המכשול הראשון תחזור אחורה, ותרד מההר."
"כאן גם חשוב לדבר על מהו כישלון ומהי הצלחה. ניסית ולא הצלחת, זה כישלון? או שמדובר בחלק בלתי נפרד מתהליך למידה? שיעור שבראייה ארוכת טווח יביא אותך למקומות גבוהים יותר/להצלחות. כמנהל, אין קושי שלא לימד אותי לעשות דברים טוב יותר, והביא אותי למקום טוב יותר. מבחינתי הכישלון הנקודתי הוא חלק מתהליך בו אתה לומד להתמודד עם דברים טוב יותר, אתה לומד לעשות את הדברים טוב יותר, אתה מבין כי קשיים הם חלק מהצלחה, והצלחה מרכיבה בתוכה קשיים שהביאו אותך בסיום התהליך לידי הבנה כי הצלחת. יש מנהלים שמאוד חוששים לעשות דברים כי הם מפחדים מכישלון ומהקשיים שבדרך, הם מפחדים ממה יגידו עליהם ואיך החברה תשפוט אותם. בעיניי, כדי לטפס על הר, אתה צריך לדעת שיתכן שתיכשל, אתה צריך את הרצון להנהיג, את הרצון לכבוש יעדים חדשים, אתה צריך לדעת שיהיה עליך להתמודד עם קשיים ושתצטרך לעמוד במבחנים כל פעם מחדש, עד אשר תצליח לכבוש את הפסגה ותלמד איך לטפס לפסגה הגבוהה הבאה לאחר מכן. טיפוס הרים מחנך אותך להתמודד עם הפחדים ועם התהילה ובעיקר עם עצמך. אתה לומד לשלוט באגו, ואתה מנתח את החיים בצורה לוגית שנותנת לך כלים לראות הדברים בפרספקטיבה הנכונה, בטיפוס הרים אתה מקבל את הכלים שיובילו אותך בחיים. "
המטרה היא לא רק להגיע ליעד, אלא להגיע נכון ליעד
"במון בלאן (Mont Blanc), כ-200 מטר מתחת לפסגה תפסה אותנו סערה רצינית עם טמפרטורה של 24 מעלות מתחת לאפס, הגענו לאזור עם שביל צר ביותר ותהומות משני צדדיו והיינו צריכים לקבל החלטה האם להמשיך למעלה ולהסתכן או לוותר ולנסות שוב בפעם אחרת? לבסוף החלטנו לרדת מההר, וחודש וחצי לאחר מכן טיפסנו שוב והגענו עד לפסגה. בניסיון השני הגענו לפסגה במזג אוויר נוח וראות מדהימה ונדירה. היה לנו זמן להביט באופק ולהבין כי הכיבוש המוצלח של הפסגה הוא תוצאה של תהליך שלם בזכותו זכינו ברגעים בלתי נשכחים של הישג ונוף מדהים."
"פעמיים טיפסתי על הר אקונקגווה (Aconcagua) שבארגנטינה. בפעם הראשונה הגענו ממש למרגלות הפסגה ובן הזוג שלי לטיפוס לא הרגיש טוב. בגבהים האלו, כל מחלה קלה עלולה להסתבך במהירות ואף להיות קטלנית, והתקיים דיון האם להמשיך ולנסות לטפס לפסגה שהייתה ממש מעלינו, או לעצור ולהתפנות במסוק למטה. כבר השקענו שבועיים של טיפוס, בנוסף לחודשים ארוכים של תכנון והנה אנחנו אוטוטו בפסגה. אז מה עושים? גם במקרה הזה החלטנו לרדת מההר. שנה לאחר מכן טיפסנו שוב, והגענו לפסגה."
"אתה לומד להתמודד עם דברים לא צפויים, אתה לומד להסתגל למצבי קיצון ולדעת לאלתר פתרונות זמניים וקבועים, אתה סופג חוויות ולומד מהן. כפי שאמרתי, ההר מחנך אותך להיות אדם ומנהל טוב יותר. אני רואה מנכ"לים שלוקים בקיבעון, שפוחדים ליזום מכיוון שהם חוששים מכישלון, מאיבוד אהדת הסביבה. הם לא רואים הצלחה וכישלון כמצבים שניתן להתמודד איתם ולעיתים רוצים הצלחה מהירה על פני שינוי ויצירת ערכים. כשאני מטפס על הר, אני צריך להתמודד עם המוות שמאיים מעבר לכל פינה, עם קשיים פיזיים ומנטאליים קיצוניים ואני משתמש בכל הערכים ובכל הכישורים שלי כמנהל, כמוביל, כדי להגיע בדרך הנכונה לפסגה ולאחר מכן לרדת ממנה ולחזור הביתה בשלום, הצוות שלי ואני. הפסגה היא רק חלק מהמסע. החוויות האלו מאלצות אותי לחדד את היכולות שלי כמטפס ומביאות אותי להתמודדות טובה מאוחר יותר בחיי היום יום, עם האתגרים בעולם העסקי."
ללמוד מהדרך, לעבור תהליך ואפילו ליהנות ממנו
"אחד מתחביבי הנוספים הוא ריצת מרתון, אני רץ מספר מרתונים בשנה. אני יוצא לריצה בכל בוקר במהלך השבוע, ובכל מזג אויר, גם אם מדובר בשיא החורף, בגשם וברד. זה חינוך עצמי הן ברמה הפיזית והן ברמה המנטאלית. היציאה מאזור הנוחות היא זו שגורמת לנו להיות יצירתיים ולדעת להתמודד עם כל מצב. גם בטיפוס הרים וגם בריצה, הקשיים הפיזיים והמנטאליים הם חלק בלתי נפרד מהספורט, והחוזק המנטאלי שלך הוא זה שקובע אם תגיע ליעד. לעיתים בטיפוס הרים אתה ישן בשק שינה והטמפרטורה בתוכו היא 26 מעלות, ועם שחר צריך לצאת החוצה משק השינה אל טמפרטורה של 24 מעלות מתחת לאפס. זה מעבר קשה ביותר שהולם בגוף כל בוקר מחדש, אבל כאשר המטרה עומדת לנגד עיניך ואתה יודע לבנות את תהליכי החשיבה שלך לתוך המטרה ואל היעד המוגדר היטב, אתה תוכל להתמודד עם כל מצב קשה ככל שיהיה."
"אנשים שואלים אותי האם אני נהנה בטיפוס, והתשובה היא שתוך כדי טיפוס אתה נהנה במקומות ורגעים נקודתיים ולעיתים אתה לא מבין את גודל האירוע שאותו אתה חווה, גם לא בפסגה. אתה מבין אותו רק בסוף התהליך, רק כאשר אתה מסיים את הטיפוס אתה מבין את גודל החוויה, וזו חוויה כמעט מיסטית. הערכים עליהם חונכת והערכים שרכשת, הם שהביאו אותך לעבר היעד. כך גם כשאתה בונה פרויקטים הנדסיים ענקיים, אתה נכנס לביצוע, לפרויקט הנדסי מטורף, אתה לא תמיד רואה את הסוף כי אתה בתוך תהליך. אתה שקוע בניהול אנשים, ניהול תקציבים, ניהול משברים ורק בסוף התהליך אתה מבין מה עשית."
"אפילו בריצת בוקר או במרתון, זמן הסיום הוא לא המטרה. המטרה היא התהליך והגעה ליעד בדרך שרצית, לעבור את הדרך, ללמוד מהדרך, ליהנות ולהיות ראשון בעיני עצמך. זה מה שמוביל אותי בחיים. הערכים הללו מובילים אותך ליצור חברה, ליזום ולהקים פרויקטים שמשנים את העולם."
על חשיבות המחקר והתכנון המוקדם
"גם בניהול פרויקטים בתחום הבניה וגם בטיפוס הרים, אתה חייב לתכנן את המסלול בצורה נכונה. לפני כל טיפוס צריך להשקיע המון זמן ומחשבה בתיכנון המסלול, ממש כמו בניווטים בצבא. שירתתי כקצין ביחידות מבצעיות וכבר במהלך הניווטים הבנתי את הצורך בתכנון מוקדם ככלי להתמודדות עם מה שעלול להשתבש בדרך. צריך לקחת בחשבון את בטיחות המסלול, תחנות הביניים, הקשיים הצפויים והאלטרנטיבות האפשריות לכל תרחיש. צריך לתכנן בקפידה את הציוד הדרוש, מכיוון שבגובה 4,000 מטר ומעלה כאשר האוויר נעשה דליל והפחד מתחיל לחלחל לתוכך, אתה מתחיל להתמודד עם קשיים בלתי מתוכננים. ואם לא תכננת מראש את ציוד הטיפוס, הלבוש וכמות המזון הדרושה, אתה לא תגיע לפסגה. כך גם בניהול פרויקטים, ניהול נכון של תהליך תכנון העבודה יביא אותך לתהליך נכון בביצוע. תוכל לשמור על מסגרת התקציב המתוכננת ולעמוד בלוחות הזמנים. לכן מבחינתי אין בעיה להשקיע בתכנון עוד חודש ועוד חודשיים, אבל כך אני מבטיח שהביצוע יהיה מהיר יותר וזול יותר. "
"גם בהקמה של חברת הייטק, אתה בא עם חזון, מתכנן את התהליכים נכון ורץ איתם קדימה וכך אתה מסוגל לייצר דברים מדהימים. לעיתים צריך להשקיע תקופות ארוכות במחקר וגם אם זה לא קרה בפעם הראשונה, זה יקרה בניסיון השני. יזמים לעיתים לא מבינים שיחידת המחקר היא החשובה ביותר בארגון. במחקר אתה לא תמיד רואה את הסוף, אתה סובל מקשיים נקודתיים בדרך, אנשים סביבך לעיתים אינם מבינים את המהות ורוצים תוצאות מיידיות, אך מחקר נכון שלעיתים לוקח שנים, הוא הבסיס למוצר מדהים שיהיה בהמשך. מוצר מדהים נולד כתוצאה מחשיבה נכונה, ממחקר ויכולת ביצוע. כך אתה יוצר מוצר שישנה את העולם."
כישורי חשיבה, מיומנות ביצוע ומאפיינים בין אישיים
יורם קראוס מציין שלושה מרכיבים מובהקים המשיקים בין ניהול לבין טיפוס.
כישורי חשיבה: "היכולת שלך ללמוד, לקלוט נתונים, לעבד אותם ואחר כך לחשוב באופן יצירתי, לדמיין ולשלב תהליכים כדי להוביל אותם קדימה עד היעד.
מיומנות ביצוע: האם אני שיטתי? אם אני נתקל בתקלה, האם אני מסוגל לעשות חשיבה מחדש ולנוע מציר לציר על מנת לסיים פרויקט? האם אני יודע להתסגל לשינוים? האם אני מסוגל להוביל צוות אל היעד? וליישם תהליכים שיובילו את הצוות בכיוון הנכון? הערכים האלו זהים גם בטיפוס הרים וגם בניהול.
מאפיינים בינאישיים: זו היכולת שלך לייצר כבוד הדדי בתוך הצוות ובמקביל, הערכה של הצוות שלך כלפיך, ובייחוד בשעת משבר. מאוד קל להגיע למשברים בתוך הצוות, גם בטיפוס זה קורה. לא תמיד הכל ורוד. לכן צריך שתהיה מערכת הבנה בין אישיותית, שיתוף ובעיקר הערכה.
בסופו של יום שלושת המרכיבים האלו מתרכזים למספר הערכים החשובים ביותר שדיברתי עליהם לכל אורך הכתבה, נחישות התמדה, יכולת הסתגלות ויצירתיות מתמדת. "
נחישות והתמדה
"אני נוהג לענוד באופן קבוע צמיד כסף על יד ימין. על הצמיד חרוטים שלושה ערכים שמנחים אותי כמנהל, כמטפס, כיזם וכאיש משפחה:
נחישות והתמדה
כבוד בין אמיצים
המעז מנצח
כך אני מזכיר לעצמי ולמי שלצידי במשרד, בבית או בדרך לפסגה: תהיה אמיץ! תהיה אמיץ לעשות, למרות שלא תמיד ההצלחה מובטחת, אנשים ילכו אחריך כל עוד תדע להנהיג אותם ותייצר עבורם ועבורך את הנרטיב המשותף.
מה שחשוב הוא שהמטרה תהיה ברורה. שהצוות שלך בטיפוס ובעבודה ידע לאן הוא מתקדם, שהם יהיו אמיצים כמוך לדעת להתמודד עם הקשיים ולחתור לניצחון."
"תשקיע בתכנון, תאסוף סביבך אנשים טובים שאתה יכול לסמוך עליהם, תדע להנהיג אותם, תלמד מהדרך ותזכור שאין בעיה שאין לה פתרון. בעסקים זה עניין של הצלחה או קשיים בדרך להצלחה ובטיפוס הרים זה עניין של חיים ומוות, ויישום העקרונות האלו יאפשר לך להגיע לפסגה ולכבוש אותה."