$
בורסת ת"א

"השווקים התעלמו מהמציאות, הירידות הן תיקון בריא וחיובי"

הידיעות על מוטציה לווירוס הקורונה ועוצר נסיעות לאי הבריטי גרמו לירידות בבורסות בעולם ולא פסחו גם על אחוזת בית. מדדי הדגל ירדו, כמו גם סקטורי האנרגיה והפיננסים. היורדות הבולטות: פתאל, גזית גלוב וקבוצת דלק. רשתות המזון עלו

חזי שטרנליכט 08:1322.12.20
המוטציה הבריטית החזירה את הפחד לבורסות: החשש מהמוטציה הבריטית בנגיף הקורונה הגיע אתמול בגדול לשווקי המניות בארץ ובעולם. נראה כי ככל שיותר ויותר מדינות מודיעות על עוצר נסיעות אל האי המלכותי, כך עולה מפלס הפחד בשווקים וכי האפשרות לסיבוכים אפשריים בתרחיש החזרה לשגרה, לרגל התחלת מבצעי החיסונים הגדולים, יצרה גל של מכירות בזק.

 

בבורסה בת"א, מדדי המניות החלו בירידות כבר בתחילת יום המסחר. אלו הלכו והתגברו, ככל שיותר ויותר בורסות נפתחו בחו"ל. בקרב המדדים, הוביל את המגמה מדד ת"א־נפט וגז שנפל ב־4.1%. אחריו מדד ת"א־מניב ישראל, שכולל את חברות הנדל"ן המניב בארץ, שירד ב־3.3%.  

מימין: דוד פתאל, יצחק תשובה וחיים כצמן מימין: דוד פתאל, יצחק תשובה וחיים כצמן צילומים: אוראל כהן, אייל טואג, Agaton Strom

 

גם מדדי הבנקים ובעיקר מניות הביטוח צללו לנוכח החששות מכניסה מחודשת להגבלות וצמצום בפעילות הכלכלית. מדד ת"א־בנקים ירד ב־2.8% ומדד ת"א־ביטוח פלוס ירד ב־3.1%, מדד ת"א־125 סיים את היום בירידה של 2.2%.

 

כל המדדים ירדו, חוץ ממדד הפחד, שזינק 

 

באירופה נפל מדד הדקס הגרמני ב־3.2% ומדד הפוטסי הלונדוני ירד ב־2.1%. הלירה שטרלינג נסחרה במגמה שלילית ונפלה אתמול ב־1.7% ביחס לדולר. בגזרת המטבעות המקומית, הדולר התחזק קלות מול השקל והליש"ט נפלה בארץ ב־1.3% ביחס לשקל, לשער של 4.31 שקלים.

 

מדד הפחד התל אביבי (VTA35) הוא המדד העיקרי שמזנק בימים כאלה. הוא עלה אתמול ב־8%, וזאת לאחר שזינק ב־15.3% ביום ראשון השבוע. מדד הפחד אתמול ננעל לבסוף ברמת 24.75 נקודות. עדיין רחוק מאוד משיא הקורונה, ב־12 במרץ, אז עמד מדד הפחד על 86.9 נקודות ‑ רמת שיא מאז השקתו ביולי 2019.

 

למדד הפחד הישראלי יש כמובן בן דוד ותיק בשם ה־VIX, מדד שמחושב בבורסת המסחר בנגזרים בשיקאגו. הוא זינק אתמול ב־31.8% בשעות הצהריים בארץ לרמה של 28.9 נקודות. במרץ השנה נגע ב־66 הנקודות. נזכיר שבאוקטובר 2008 הגיע אותו מדד לרמת שיא של 79.13 נקודות.

 

את הנפילות בבורסה ברחוב אחוזת בית בתל אביב הובילו מניית קבוצת דלק שצללה אתמול ב־9.1%. המניה נסחרה בנפילות חדות במהלך מרבית שעות המסחר, כאשר ברקע נמצא עיקר עיסוקה של הקבוצה בתחום האנרגיה שספג את הנפילות אתמול. מחירי הנפט בעולם צללו ומחיר חבית נפל במהלך המסחר ב־3.7% ל־47.4 דולר. בנוסף ירדו בתחום האנרגיה חברת אנרג'יאן, שמניותיה ירדו ב־4.3% וכך גם יחידות ההשתפות של רציו, שירדו ב־3%.

 

 

 

בשוק החוב זה לא היה יום טוב למחזיקי האג"ח של גזית גלוב. מחירי האגרות נפלו בחלק מהמקרים במעל ל־1.7%, והתשואה לפדיון טיפסה. אג"ח י"ג של החברה נסחרה בתשואה של 4.06% במח"מ של 4.7 שנים. זו האגרת בתשואה הגבוהה ביותר במדד התל־בונד 60 נכון לאתמול.

 

עוד הושפעו מהנפילות ומהחשש לסגרים מניות חברות התיירות. מניית פתאל נפלה ב־7.8% והיתה השנייה בשיעור הירידה במדד ת"א־125 אתמול. שווי השוק של החברה ירד ל־4.56 מיליארד שקל, כאשר רק ביום חמישי האחרון עוד עמד על 5.2 מיליארד שקל. מניית כנפיים, שלה החזקה במניות אל על, נפלה ב־8.8%. מניית אל על ירדה ב־5%.

 

ביום כזה יש גם מניות שעולות. אלה שנחשבות לאפשרות 'דפנסיבית' במקרה של חזרה לסגרים וגל חדש של קורונה, כגון חברות הטכנולוגיה ורשתות המזון. מניית וואן טכנולוגיה עלתה בשיעור הכי חד אתמול במדד — 2.6%. עוד עלו קומפיוג'ן, מטריקס ופורמולה מערכות ב־2.3%, 1.8% ו־1.5% בהתאמה. מניית זום, ששמה הפך לשם קוד לסגר, עלתה במהלך המסחר המקדים ב־4.2% אתמול. בין מניות רשתות המזון הבולטות היו מניית רשת יוחננוף, שעלתה ב־0.6%, מניית ויקטורי, שעלתה ב־0.3% ומניית פרש מרקט, שעלתה ב־0.2%.

 

אמיר כהנוביץ', כלכלן ראשי של בית ההשקעות "אקסלנס", אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "ישנם שלושה סיפורים בשוק. הסיפור המרכזי הוא המוטציה של הנגיף בבריטניה, שמעלה חשש מכניסה לסגרים חדשים. אנו רואים ירידות בעיקר בסקטור התיירות והאנרגיה. הסיפור השני הוא שעברה חבילת הסיוע בארה"ב, ויכול להיות שיש כאן סוג של 'קנה בשמועה ‑ מכור בידיעה'. הנושא השלישי, שההשפעה שלו הרבה יותר נמוכה, נוגע לנסיגה בשיחות על הברקזיט".

 

לדבריו, "הסגרים פחות משפיעים על הדרך שבה פועל התמחור שמבצעות הבורסות. יש אין ספק שסגר פוגע בחלק מהחברות, אבל יש גם חברות שנהנות ממנו, כמו בתחום הטכנולוגיה. יחד עם זאת, יכול להיות שהגענו למיצוי בהנאת סקטור הטכנולוגיה מהשינוי".

 

"מה שקורה עכשיו זאת מהמורה, מכה קלה בכנף"

 

דודי רזניק, אסטרטג ריביות של לאומי שוקי הון, מציין כי "כבר מאז הסוף השבוע האחרון החלה מגמה שלילית. לאור מה שקרה במרץ אנשים מאוד נזהרים. אלה אמנם ירידות די חדות, אבל זה לא נראה עדיין כפאניקה כללית, אלא שהעולם לוקח צעד אחורה".

 

רזניק מציין עוד כי "מה שקורה עכשיו נראה יותר כמו תירוץ למימוש רווחים. קצת אלים ואגרסיבי, אבל עדיין בגדר מימוש. ככל שנקבל מידע לגבי השאלה אם החיסונים עובדים על המוטציה, השווקים יחזרו לעצמם. מעניין שהשקל, גם אחרי המהלך שעשה בחודשים האחרונים, נראה חסון כמו בטונאדה".

 

מרתה נדלר, מנהלת השקעות ראשית באי.בי.אי ניהול תיקים: "היינו בסוג של אופוריה, אחרי ההודעות על החיסון. עכשיו יש קצת תחושה שחוזרים אחורה. בינתיים רואים שהכלכלה הריאלית קצת נשארה מאחור, כי לוקח יותר זמן לצבור ביטחון, להבין שהתעסוקה תשתפר. אני לא חושבת שאנחנו חוזרים אחורה, גם אם נראה תנודתיות. זה די טבעי בסך הכל".

 

יוטב קוסטיקה, כלכלן ראשי ומנהל השקעות במור בית השקעות: "הכיוון של המשקיעים היה שהולכים להתחסן והכל יהיה ורוד וטוב. התעלמו קצת המציאות. מה שקורה עכשיו זו מהמורה, מכה קלה בכנף. כל העולמות הסולידיים הופכים ללא רלוונטיים להשקעה, משום שחלק מהבנקים המרכזיים ממש קונים אג"ח. בארה"ב, יפן וגם בארץ. זה תומך במניות. מעבר לזה, חלק מהצרכנים כיום, בניגוד ל־2008, עם יותר כסף פנוי. ככל שירגישו יותר בטוחים, הם יגדילו את הצריכה שלהם. ככה שיכול להיות שנראה תיקון קטן שבא אחרי ראלי מאוד חזק. בסה"כ זה תיקון שהוא בריא וחיובי".

 

x