$
בורסת ת"א

כלל ביוטכנולוגיה בנסיקה, אבל בלווטניק עדיין מופסד על הנייר

החברה־הבת של כלל תעשיות דיווחה על רצף הצלחות מפרוץ משבר הקורונה, והמניה זינקה בכ־214% מאמצע מרץ. אולם שווי השוק של החברה כיום, כ־311 מיליון שקל, רחוק מאוד משווייה כאשר לן בלווטניק רכש את השליטה בחברה־האם — 1.27 מיליארד שקל

צלי גרינברג 08:1422.12.20

צעד קטן בכיוון הרצוי: הודעת חברת הביופארמה האמריקאית קיידנט תרפיוטיקס (Cadent Therapeutics) ביום חמישי האחרון, על כך שענקית התרופות נוברטיס עומדת לרכוש אותה תמורת עד 770 מיליון דולר, חתמה עבור כלל ביוטכנולוגיה — המחזיקה ב־13% ממניות קיידנט — את תשעת החודשים הטובים שידעה זה שנים.

 

במסגרת העסקה ישולמו לבעלי המניות של קיידנט 210 מיליון דולר באופן מיידי, ולאחר שהחברה תעמוד בכמה אבני דרך יתווספו לתמורה 560 מיליון דולר. חלקה של כלל ביוטכנולוגיה בעסקה יעמוד על כ־26 מיליון דולר עד כ־100 מיליון דולר, המקנים לה החזר של פי 5 עד פי 19 על השקעתה בקיידנט, שעמדה על כ־5.2 מיליון דולר. החברה השקיעה בקיידנט גיוס הראשון ב־2013, ועם השנים הגדילה את אחזקתה.

הקורונה היטיבה עם הביומד והביוטק

 

 

לן בלווטניק בעל השליטה בכלל תעשיות לן בלווטניק בעל השליטה בכלל תעשיות צילום: יואב דודקביץ

 

מדובר בבשורות משמחות במיוחד למיליארדר לן בלווטניק, בעל השליטה (47.17%) בכלל תעשיות ביוטכנולוגיה, באמצעות כלל תעשיות, שאת רכישת השליטה בה (49.9%) מידי קונצרן אי.די.בי השלים ביולי 2012 תמורת 1.27 מיליארד שקל. במהלך 2013 רכש בלווטניק את יתרת מניות כלל תעשיות תמורת 1.2 מיליארד שקל, והפך אותה לחברה פרטית.

 

מאז רכישת השליטה בחברה־האם ירדה מניית כלל ביוטכנולוגיה ב־83.7%, משווי של 1.27 מיליארד שקל עם הדיווח על השלמת רכישת האחזקה בידי בלווטניק, לשווי של 311.2 מיליון שקל אתמול. בהתחשב בכך שמ־16 במרץ נסקה המניה בכ־255% עד לסוף השבוע האחרון, בו נתגלתה המוטציה הבריטית (מאז ירדה ב־6.2%), מדובר בצניחה כואבת. למעשה, מאז שעברה לידי בלווטניק ועד אמצע מרץ, מניית החברה איבדה 95% מערכה. מה עומד מאחורי הזינוק המטאורי במניית כלל ביוטכנולוגיה בתשעת החודשים האלה? ראשית, הקורונה העניקה רוח גבית לענפי הביומד והביוטק, שבהן משקיעה החברה, ולכך יש להוסיף את הפוטנציאל לאקזיט גבוה בקיידנט.

 

אך האקזיט הזה הוא רק אחד מרצף הדיווחים החיוביים בקשר לאחזקותיה. כך, לדוגמה, דיווחה החברה בחודש האחרון שחברת הביוטק גמידה סל, שהיא מחזיקה בה ב־5%, הצליחה בניסוי שלב 3 למוצר Omidubicel, המיועד לחולים הזקוקים להשתלת מוח עצם ולא נמצא להם תורם עם התאמה מלאה מהמשפחה.

 

 

 

שוק השתלות מוח העצם לחולים שלא נמצא להם תורם כזה מקרב המשפחה בארה"ב לבד נאמד ב־2.5–4.5 מיליארד דולר, וגמידה סל מכוונת לכ־20% מהחולים, וצופה את השקת המוצר כבר באמצע 2022. גמידה סל נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 461 מיליון דולר, המקנים לאחזקת כלל ביוטכנולוגיה בה שווי של 23 מיליון דולר. החברה אף דיווחה שתצטרף למדד הביוטכנולוגיה של נאסד"ק.

 

כמו כן, ביום רביעי האחרון דיווחה כלל ביוטכנולוגיה על הצלחת חברת הביוטק הפרטית ביוקיין בניסוי שלב 2a לתרופה לסרטן הלבלב הגרורתי, שהראה שיפור משמעותי בקרב 38 נסיינים לעומת תוצאות קודמות. הניסוי נערך בידי חברת ביוליין אר אקס, המחזיקה ב־75% מזכויות הפיתוח לטיפול, בעוד 25% הנותרים מוחזקים בידי ביוקיין. רבע (25%) ממניות האחרונה מוחזקות בידי כלל ביוטכנולוגיה ושוויין הוא כ־8 מיליון דולר.

 

בנוסף, בסוף אוגוסט האחרון דיווחה כלל ביוטכנולוגיה על התקדמות נוספת של חברה שבה יש לה אחזקה של 35% — חברת הביוטק מדיוונד. זו סיפקה משלוח ראשון לרשות האמריקאית למחקר ופיתוח ביו־רפואי מתקדם של התרופה NexoBrid לטיפול בכוויות קשות. זהו משלוח ראשון מהצטיידות כוללת של הרשות בהיקף 16.5 מיליון דולר, ויש לה אופציה להצטיידות של עד כ־50 מיליון דולר נוספים. מדיוונד נסחרת בנאסד"ק בשווי של 103.5 מיליון דולר, המקנים לאחזקת כלל ביוטכנולוגיה בה שווי של 36.2 מיליון דולר.

 

 

 

תמונה חיובית גם בחברות הפרטיות

 

אחזקותיה הפרטיות של כלל ביוטכנולוגיה זכו אף הן לעדנה בתקופת הקורונה. במצגת האחרונה של החברה לשוק ההון, באוגוסט האחרון, הוצגו שתי אחזקות פרטיות משמעותיות: חברת הביוטק אקסיטרה (eXithera), שבה היא מחזיקה כלל ביוטכנולוגיה ב־46% מהמניות; וחברת פיתוח החיסונים הפרטית אליסיו (Elicio), שבה היא מחזיקה ב־17%.

 

אליסיו גייסה 15 מיליון דולר לפי שווי של 125 מיליון דולר בספטמבר, המעניק לאחזקת כלל ביוטכנולוגיה בה שווי של 21.25 מיליון דולר. אקסיטרה הצליחה לשמור על השווי שקיבלה במרץ, אז גייסה 6 מיליון דולר לפי שווי 50 מיליון דולר, המקנה לאחזקה של כלל ביוטכנולוגיה בה שווי של 23 מיליון דולר.

x