$
בורסת ת"א

הלמן־אלדובי העדיף את הפניקס אף שהקרן הבריטית הציעה יותר

הסיבה המרכזית לבחירה של בית ההשקעות בהצעת הרכישה של הפניקס: הסבירות הגבוהה יותר לקבלת אישור מהרגולטור. על פי הערכת שווי חיצונית בעסקה, הנכסים של הלמן־אלדובי בתחום הפנסיה יזנקו ב־37% בתוך ארבע שנים

עירית אבישר 08:1422.12.20

נשאר קרוב לבית: הוועדה הבלתי־תלויה של הלמן־אלדובי המליצה על הצעת הפניקס לרכישת בית ההשקעות, על אף שההצעה מהקרן הבריטית Pollen street היתה גבוהה יותר. כך עולה מהזימון לאסיפת בעלי המניות של הלמן־אלדובי שתתכנס לאישור העסקה.

 

בסוף חודש ינואר יזומנו בעלי המניות בהלמן אלדובי לאשר את מכירת בית ההשקעות לקבוצת הפניקס בתמורה ל־275 מיליון שקל. הקרן הבריטית הציעה סכום של עד 295 מיליון שקל בכפוף לתוצאות החברה לשנת 2020. על בסיס הנתונים הקיימים, ההערכות הן כי הקרן היתה משלמת 295-280 מיליון שקל, כלומר יותר מהצעת הפניקס.

 

רמי דרור מנכ"ל הלמן אלדובי רמי דרור מנכ"ל הלמן אלדובי

 

 

 

 

השלמת העסקה: הבדל של שלושה חודשים בין ההצעות

 

בוועדה הבלתי־תלויה העדיפו את הצעת הפניקס ממספר טעמים, ובראשם הסבירות הגבוהה יותר שעסקת הפניקס תקבל את אישור הרגולטור. תהליך האישור הרגולטורי במקרה של קרן זרה הוא ארוך, לעומת הפניקס, שהיא כבר בעלת רישיון בתחום. בוועדה העריכו כי השלמת העסקה עם הקרן הזרה תארך שבעה חודשים, לעומת ארבעה חודשים להשלמתה עם הפניקס. בנוסף, הפניקס הסכימה לשלם פיצוי של 15 מיליון שקל במקרה ולא יתקבלו האישורים הרגולטוריים, בעוד הקרן הבריטית סירבה להעניק פיצוי שכזה. "הפיצוי שהסכימה הפניקס לשלם לא רק יוצר תמריץ לקבלת ההיתר - הוא אף מבטא את הערכת הפניקס כי היא עשויה לקבל היתר", אמרו בהלמן־אלדובי.

 

עוד מציינים בהלמן אלדובי לטובה כי "המשא ומתן עם חברת הפניקס היה קצר ותכליתי, התנהל על פני תקופה של חודש, שבסופו גובש ההסכם. זאת בעוד המגעים עם הגוף הזר נמשכו קרוב לשנה, ובסופו נותרו פערים בנושאים מהותיים בין הצדדים".

 

 

 

הערכת שווי: ב־2026 הרווח התפעולי כמעט יוכפל

 

כדי לקבל החלטה, הוועדה הזמינה הערכת שווי מחברת וריאנס אסכולה של פרופ' צבי וינר. ההערכה נקבה בטווח רחב כשווי לבית ההשקעות בהתבסס על שיטות חישוב שונות, וזו עמדה על 310-200 מיליון שקל. וינר ציין כי הצעת הפניקס מצויה בטווח העליון של אינידקציות השווי.

הערכת השווי כללה גם תחזיות לעתיד בית ההשקעות המצוי בניהולו של רמי דרור. הנכס שבעטיו הפניקס החליטה לרכוש את בית ההשקעות הוא הגמל והפנסיה.

 

תחום זה מתאפיין בצמיחה, ולפי הערכת השווי הצמיחה החדה צפויה להימשך. כך, למשל, בעוד היקף הנכסים בפעילות הגמל עומד כיום על 10.7 מיליארד שקל, לפי הערכת השווי הוא יצמח עד שנת 2025 ביותר מ־25%, ויעמוד על 13.6 מיליארד שקל. פעילות הפנסיה תחווה צמיחה מואצת יותר, מ־6.4 מיליארד שקל כיום ל־8.8 מיליארד שקל, זינוק של 37% בתוך 4 שנים. עוד מעניין לציין כי מבחינת דמי הניהול, וינר מעריך כי תירשם סטגנציה, לאחר שבשנים האחרונות הם נשחקו. לפי ההערכה, דמי הניהול הממוצעים יהיו בשנת 2025 בדומה לרמתם היום בגמל, בקרנות ההשתלמות ובפנסיה.

 

הערכת השווי כוללת גם תחזיות לתוצאות בית ההשקעות. לפיה, בשנה הבאה יגיעו ההכנסות ל־167 מיליון שקל, ואילו חמש שנים לאחר מכן הן יהיו גבוהות ב־26% ויעמדו על 211 מיליון שקל. כמו כן התחזית היא כי ב־2026 הרווח התפעולי יעמוד על 39 מיליון שקל, לעומת 21 מיליון שקל בלבד בשנת 2021. עם זאת, בעקבות המיזוג לתוך הפניקס, נכסי בית ההשקעות הלמן־אלדובי יניבו רווחיות גבוהה במידה משמעותית - וזאת בשל הסינרגיה והחיסכון בהוצאות שילוו את המיזוג.

x