כתב אישום בכפוף לשימוע נגד בכיר במד"א שהקים מערך בדיקות קורונה פיראטיות תמורת שוחד
פרקליטות מחוז ירושלים שלחה כתב חשדות חמור לאבי חובב, סגן מנהל מרחב ירושלים במד"א, החשוד שניצל את מעמדו להקמת מערך ביצוע בדיקות קורונה פרטיות תמורת עשרות אלפי שקלים. בחלק מהמקרים תוצאות חיוביות של נדבקים לא דווחו למשרד הבריאות, ולכן הוא חשוד גם במעשה העלול להפיץ מחלה
סגן מנהל מרחב ירושלים במד"א, אבי חובב, יועמד לדין בכפוף לשימוע בעבירות שוחד ומירמה לאחר שניצל את מעמדו להקמת מערך של ביצוע בדיקות קורונה פרטיות בעבור תשלום. פרקליטות מחוז ירושלים שלחה היום לחובב את כתב החשדות הכולל שורה של אישומים שבפניהם הוא עומד: קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בצוותא, גניבה, מעשה העלול להפיץ מחלה בנסיבות מחמירות, השמדת ראייה ושיבוש מהלכי משפט.
מדובר בחקירה שביצעה ימ"ר ירושלים, ושנחשפה בתחקיר שפורסם בחודש ספטמבר באתר YNET.
על פי כתב החשדות, במהלך הגל הראשון והשני, החליט חובב ליצור מערך של ביצוע דגימות פרטיות לנגיף הקורונה בתמורה לקבלת תשלום שיועבר לכיסו, זאת ללא הסכמת או אישור מנהליו במד"א. הבדיקות הפרטיות אפשרו לנדגמים לקבל בדיקה, אף שלא עמדו בקריטריונים לקבלתה, בתוך פרק זמן קצר, כשנציגי מד"א מגיעים אליהם. בחלק מהמקרים תוצאות הבדיקה לא דווחו למשרד הבריאות ועל כן הנבדקים לא חויבו במגבלות הנובעות מתוצאה חיובית.
על פי החשד, לצורך קידום מערך הבדיקות הפרטיות תמורת תשלום, פעל חובב באמצעות מתנדבי מד"א, איתם התחלק ברווחים שקיבלו מביצוע הדגימות – מאות שקלים מכל נבדק. את הבדיקות הפרטיות שערך, הכניס חובב באמצעות אותם מתנדבים למערך ה"דרייב אין" על מנת שיועברו למעבדות העובדות עם מד"א.
במקביל, כך החשד, חלק מן הבדיקות הועברו למעבדה ברמאללה אשר אינה מאושרת על ידי משרד הבריאות. חובב הציג, לטענת הפרקליטות, בפני גורמים במעבדה מצג כזב כי מדובר במיזם של שיתופי פעולה עם חברות תעופה כאשר במסגרתו כחלק ממחיר כרטיס הטיסה שאדם רוכש, תיכלל בדיקה לנגיף הקורונה. עוד אמר חובב כי באפשרותו להעביר למעבדה ברמאללה דגימות רבות לבדיקה, וסוכם כי התשלום שיועבר למעבדה עבור כל דגימה הוא 180 שקלים, מתוך 500 שקלים שנגבו מהנדבקים עצמם.
לטענת הפרקליטות, חובב פעל מול המעבדה ברמאללה כאשר הוא יודע, ולחילופין עוצם עיניים, לכך שהמעבדה אינה מאושרת לבצע בדיקות לנגיף הקורונה על ידי משרד הבריאות ותוך שהוא יודע שהעברת בדיקות פרטיות אלו למעבדה זו, עוקפת את מנגנון הדיווח למשרד הבריאות ומשכך הנבדק אינו מחויב בבידוד ובחקירה האפידמיולוגית הנדרשת.
על פי כתב החשדות, "בצורה זו, יצר החשוד מסלול עוקף לחובת הדיווח של הדגימה באופן אשר ככל ותוצאת הדגימה הינה חיובית, תוצאה זו אינה מדווחת למשרד הבריאות ועל כן לא מבוצעת חקירה אפידימיולוגית והנדגם אינו נדרש להיכנס לבידוד ויכול להמשיך להסתובב חופשי ובכך לסכן את הציבור".
במקרה אחר, שמתואר בכתב החשדות, חובב, יחד עם מתנדב מד"א נוסף, גבו ממשפחה מחו"ל מחיר מופרז של 2,700 שקל (לעומת 1,700 שקל המחיר הרגיל) על ליווי אמבולנס לצורך קבירת בן משפחה שנפטר, והתחלקו ברווחים העודפים.
בנוסף חשוד חובב כי ניסה לשבש את החקירה ולהשמיד ראיות: עם פרסום הפרשה ב-YNET, הוא פירמט את מכשיר הטלפון הנייד שלו אשר הכיל התכתבויות בינו לבין המתנדבים במטרה לטשטש את מעורבותו בפרשה באופן שלא ניתן יהיה לשחזרו ולהתחקות אחר מעשיו.
על פי כתב החשדות, חובב, "ביצע את המיוחס לו, בהיותו עובד הציבור, תוך שהוא מנצל את תפקידו הבכיר במד"א, מעמדו וכן את סמכותו המקצועית והניהולית. הוא ביקש וקיבל לכיסו הפרטי טובות הנאה של סכומי כסף המצטברים לעשרות אלפי שקלים".
עוד נטען כי "מעשיו אלו של החשוד בוצעו תוך ניצול עובדי מד"א הכפופים לו בכללם, עובדים זוטרים ומתנדבים במד"א הנתונים למרותו וכן כלפי גורמים נוספים, כאשר את כל אלו גייס החשוד למיזם העברייני אותו יצר והפעיל. בנוסף, החשוד גנב ממד"א וניצל לצורך קידום המיזם העברייני משאבים שהועמדו לרשותו ולשליטתו במסגרת תפקידו והכל בעבור בצע כסף".
נוכח כל החשדות האלה, ביקשו המשטרה והפרקליטות גם להרחיק את חובב מתפקידו הבכיר במד"א עד תום הליכי השימוע. בקשה זו, מציינים בפרקליטות, נדחתה על ידי בית המשפט השלום ולאחר מכן בערר במחוזי, אשר קבעו כי ניתן להסתפק בתנאי מגביל האוסר עליו לעסוק במסגרת תפקידו בעניינים הקשורים לקורונה.
עורך הדין ירון קוסטליץ, פרקליטו של חובב, מסר בתגובה: "אבי חובב הקים את מערך הקורונה במד"א, יש מאין. אין בחשדות המיוחסים לו כל ממש, ואנו משוכנעים ומאמינים שנצליח לשכנע את הפרקליטות בשימוע כי אין מקום להגיש נגדו כתב אישום. לא בכדי הורו הן בית משפט השלום והן בית המשפט המחוזי כי חובב יכול לשוב לעבודתו במד"א, ולהמשיך ולעסוק בפעילותו החשובה'.