חללי עבודה גמישים ומודל היברידי: כך תיראה שגרת העבודה לאחר הקורונה
הקורונה חוללה שינוי דרמטי בתפיסת דרך העבודה. בזמן שארגונים וחברות ברחבי העולם מאמצים את "המודל ההיברידי" שמאזן בין עבודה מרחוק לעבודה במשרד, במתחמי העבודה הגמישים כבר מתחילים להיערך כדי לספק פתרון למודל העבודה החדש
שוק העבודה והעסקים מתחיל לראות את האור שבקצה משבר הקורונה. גם המספרים מעידים על כך: בסקר שנערך לאחרונה בקרב לקוחות מיינדספייס ברחבי ישראל, אירופה וארה״ב נמצא ש-33% מתכננים לחזור ולעבוד במשרד עד סוף השנה, ו-53% מתכננים לחזור ולעבוד במשרד בעתיד. 44% מהעובדים מתכננים לעבוד 2-3 ימים בשבוע במשרד ויתר הימים בבית.
במקביל לחזרה למשרד הפיזי, יותר ויותר חברות וארגונים מבינים את הפוטנציאל הכלכלי הגלום בעבודה היברידית. אם זה מבחינת הוצאות תפעול, דרישות נדל"ן, השפעה על ביצועי עובדים ועוד. אין היום חברה בעולם שלא מתכננת קדימה מדיניות של גמישות תעסוקתית בקרב עובדיה, בדגש על מדיניות משולבת של עבודה מרחוק ועבודה במשרד הפיזי. מחקר עדכני של גרטנר בקרב סמנכ"לי כספים בארגונים בארה"ב מראה שכ-74% מהמנכ"לים והסמנכ"לים מתכננים שלפחות 20% מהיקף זמן העבודה ינוהל באמצעות עבודה מהבית, והיתר מהמשרד.
בעבודה מרחוק החסרונות גדולים מהיתרונות
לאור החיסונים ההולכים וקרבים, מסתמן שהיקף העבודה מרחוק יקטן במהלך 2021. לפי סקר שנערך לאחרונה ע״י מיינדספייס, חברת חללי העבודה הגמישים מהמובילות בישראל, בקרב 14,000 לקוחותיה ברחבי ארה״ב, אירופה וישראל, נראה כי הדבר שאנשים הכי כמהים לו בתקופה זו הוא דווקא הקשר האנושי. אמנם כולנו חווינו באופן דומה את הסגר הראשון והשני כשנאלצנו לעבוד מרחוק. נהנינו מתחושת חופש, מצאנו זמן למשפחה ולילדים, התפנינו לתחביבים, חסכנו זמן בפקקים בדרך לעבודה. מצד שני הגענו למסקנה שלעבודה מרחוק יש חסרונות – לא לכולם יש תשתית עבודה מסודרת בבית, העובד חש לעיתים בדידות וריחוק מהצוות, סובל מחוסר מסגרת וחוסר משמעת שגורמים לירידה באפקטיביות. בחברות מסוימות אף מתחילה להיווצר בעיית אפליה כשאלו מעדיפות עובדים רווקים וצעירים לעומת עובדים מבוגרים יותר, שהם הורים עם ילדים, מה שמקשה יותר את העבודה מהבית.
עידו פולק הוא מנכ״ל חברת אמקירי העוסקת בביוטי-טק, ויושבת במיינדספייס בהרצליה. "אי אפשר בעיני לעבוד רק מהבית, כי אין עדיין תחליף למגע האנושי, לשבת עם הצוות באותו חדר, לשתף פעולה, לשוחח ולרדת לעומקם של דברים. למשרד יש דינמיקה משלו, שהיא נחמדה וכיפית, ומשרד טוב דואג ל-well being של העובד במהלך יום העבודה״.
שוק מתחמי העבודה הגלובלי עובר לשיטת FLEX
בתקופה בה מרבית החברות דורשות פתרון משרדי שהוא גמיש, דינמי, וקל לתפעול, חללי עבודה גמישים הופכים להיות הבחירה ההגיונית והמשתלמת ביותר. קחו לדוגמה את החברה שמעוניינת לעבוד בתפוסה משרדית של 50% מהעובדים או 30% מהעובדים, במודל קפסולות. חברה אחרת מחפשת חלל משרדי דינמי שיאפשר לה לגדול או לקטון. חברה שלישית מחפשת לשכור חלל למשך שלושה ימים בשבוע בלבד, לתקופה של 12 חודשים.
״רוב החברות מביעות כיום התעניינות בפתרונות גמישים לטווחי זמן קצרים. הקורונה האיצה הרבה תהליכים בעולם, ביניהם גם את ההבנה הנדל״נית לגבי מודל השכירות לטווח ארוך, שהופך להיות פחות ופחות רלוונטי עבור רבים" כך מוסר יותם אלרואי, מייסד-שותף בחברת מיינדספייס. "מודל זה הפך להיות חלק מהאסטרטגיה של הלקוחות – מצד אחד הם מעוניינים בפריים-לוקיישן ובחוזי שכירות ארוכים ומצד שני הם לא יודעים לתכנן 10 שנים קדימה ומעדיפים שכירויות קצרות טווח לתקופות של שנתיים-שלוש."
הפתרון שעונה על מרבית צרכים אלו הוא המודל הגמיש, הידוע בעולם כ-FLEX אותו ניתן למצוא בחללים דוגמת מיינדספייס. בניין בו חברות יכולות לעבוד במשרדים פרטיים, עם אזורים משותפים ושירותים נלווים הניתנים לכל החברות. כ-3% עד 4% מעולם המשרדים היום הוא FLEX ועל פי מסקנות מחקר שהוציאו ענקיות הנדל"ן המסחריות CBRE ו- JLL עד שנת 2030 כ-30% מחללי העבודה בעולם יהיו FLEX. כבר עכשיו ניתן להבחין בטרנד של בעלי נכסים המייעדים בבניינים שבבעלותם שטח של בין קומה לארבע קומות לחללי עבודה מסוג זה.
שיטת ה"פלאג אנד פליי" – להיכנס ולהתחיל לעבוד
למתחמי עבודה גמישים המותאמים למודל ההיברידי יש מספר יתרונות משמעותיים. קיימת למשל האפשרות לפתוח או לסגור חדרים בשיטת אקורדיון ולאפשר גמישות מקסימלית ללקוח בהתאם לצרכיו ולגודל חלל העבודה שהוא צריך בכל רגע נתון.
יתרון נוסף הוא קלות התפעול. מנהלים שואפים למקסימום השקעה ביעדי החברה ובצמיחתה, ומינימום אופרציה בכל מה שמסביב. כמעט כל חללי העבודה המודרניים עובדים בשיטת פלאג אנד פליי, כלומר מהעובד נדרש רק להביא לפטופ, סלולרי, להתיישב ולהתחיל לעבוד. מבחינת המעסיק זה חוסך התעסקות עם בעל הנכס, עם ארנונה, עם חברת ניהול, תשתיות, תחזוקה, חשבונות ועוד כאבי ראש מיותרים.
בין החברות הרציניות שכבר השכילו להשתמש בחללי עבודה גמישים בשנים האחרונות אפשר למצוא את ענקית התוכנה מייקרוסופט אשר שכרה עבור 220 מעובדי מחלקת המו״פ שלה, שתי קומות בשטח של 3,000 מ״ר בסניף מיינדספייס הרצליה פיתוח. גם ברקליס (Barclays bank) הבנק האנגלי, איכלסו במשך חמש שנים שתי קומות בסניף מיינדספייס אחד העם, תל אביב, שעוצבו והותאמו במיוחד עבורם.
מי שמבין את צרכי השוק יודע אילו פתרונות לספק ללקוח
ספקית המשרדים הגמישים, מיינדספייס, היא החברה שפתחה את חלל העבודה הראשון בישראל אי שם ב-2013, בלב שדרות רוטשילד בתל אביב וכיום בעלת היקף פעילות מכובד ב-31 מדינות, עם חשיפה לכל קהלי הלקוחות, מחברות סטארט-אפ ועד לחברות ענק המשכירות משרדים עבור מאות עובדים. עם השנים הפכה מיינדספייס למוצר פופולרי ומבוקש, ולא בכדי. היא מספקת מוצר מעולה, אמנת שירות עם נהלי בקרה קפדניים: בקרה, אבטחה, סטנדרטים גבוהים של תחזוקה, שירות צמוד 24-7, וניסיון רב מול חברות ענק, מהמובילות בעולם, בערים כמו לונדון, סן פרנסיסקו, ברלין, תל אביב ועוד. ההצלחה של מיינדספייס טמונה בשותפות העמוקה עם לקוחותיה, ביכולת להבין, לתכנן ולהתאים את עצמם לצרכי הנדל"ן העתידיים של הארגונים והחברות אותם היא משרתת.
בימים אלו מציעה מיינדספייס מודל היברידי קל ונוח לחברות וצוותים בכל הגדלים על בסיס יומי, שבועי או למספר ימים בשבוע. המתחמים נמצאים בפריים-לוקיישנים, בלב תל אביב (שד׳ רוטשילד ואחד העם), בהרצליה פיתוח, במתחם הבורסה ברמת גן ובקרוב מאוד גם בבניין ויתניה החדש שעל צומת לה-גארדיה בתל אביב. החברה מספקת לשוכרים משרדים, עמדות עבודה, חדרי ישיבות, אינטרנט מהיר, ריהוט משרדי, מכונות צילום, מטבח מאובזר ואפילו חדר כושר. הכל כמובן בהתאם לתקנות התו הסגול.