פרסום ראשון
שנה אחרי שהכסף הגיע, מועצת חוף הכרמל ויתרה על התרומה הכספית של אנרג'יאן
למרות שעוד ב-2019 נדחתה עתירת התושבים, שקבלו כי קבלת התרומה בגובה 1.7 מיליון שקל מהווה ניגוד עניינים, החליטה המועצה לדחותה לאחר בדיקה ממושכת; המועצה: "הגז שיוזרם לישראל יהיה גז נקי, והתהליך כולו ייעשה תוך ראייה סביבתית ומקיימת"
מועצת חוף הכרמל החליטה לאחרונה לוותר על תרומה של כ-1.7 מיליון שקל מטעם חברת האנרגיה אנרג'יאן. כך נודע לכלכליסט.
התרומה הועברה באוגוסט 2019 כאשר עמותת שומרי הבית, כמו גם תושבים אחרים באזור חוף הכרמל, קבלו אז שמדובר לכאורה בחשש לניגוד עניניים: אנרג'יאן היא מפתחת מאגרי כריש ותנין, והיא אמורה להתחבר לחוף, כך שחלק ממערכות ההולכה יעברו בסביבת חוף דור שבשטחה של מועצת חוף הכרמל.
- התרומה של אנרג'יאן למועצת חוף הכרמל: חשש לניגוד עניינים
- עתירה: לחייב את מועצת חוף הכרמל להחזיר תרומה של אנרג'יאן מחשש לניגוד עניינים
- אנרג'יאן במו"מ לרכוש את מלוא הבעלות במאגרי כריש ותנין
במעמד התרומה טענה המועצה שהמתאר לחיבור מאגרי הגז לא בסמכות המועצה והוא נעשה בלעדיה, אולם לאחר מספר חודשים עמותת שומרי הבית עתרה לביהמ"ש באמצעות עו"ד מתן גרפינקל, שם נטען ש"בנסיבות אלה קיים חשש כבד שהדבר יעמיד אותה בניגוד עניינים בנוגע להפעלת סמכויותיה ופעילותה שבסבירות כמעט ודאית יידרשו בעתיד על מנת להבטיח את שלום הציבור והסביבה כתוצאה מפיתוח של מאגרי הגז".
מועצת חוף הכרמל השיבה במענה לעתירה ש"תמוהה בעיננו כי העמותה בוחרת לבזבז כספי ציבור ולנהל מאבק משפטי מול חוף הכרמל שהובילה את חזית המאבק, זאת בשעה שאסדת לוויתן החלה את תקופת ההרצה. אנו סבורים כי העתירה הוגשה ממניעים זרים ומשיקולים פוליטיים וחבל שכך".
בסופו של יום העתירה נדחתה, מה שפתח את הדלת למועצה לקבל את הכסף, אולם כאמור לאחרונה הוחלט במועצה לבצע "סיבוב פרסה", ולוותר על הכסף. מהמועצה נמסר בתגובה ש"חברת "הגז שיוזרם לישראל יהיה גז נקי, והתהליך כולו ייעשה תוך ראייה סביבתית ומקיימת. הפקת גז בדרך זו היא הדבר עליו נלחמו תושבות ותושבי חוף הכרמל, יחד עם אלפים רבים מכל הארץ, במשך שנים. בית המשפט בחן את התרומה, שאושרה על-ידי מליאת המועצה לאחר דיון ציבורי נרחב, ומצא כי המפקח על המחוז, רו"ח פאיז חנא, הוא המוסמך להחליט בנושא".
"רו"ח חנא בחן את העניין, ומצא כי התרומה התקבלה על פי כל דין ובהתאם לכל כללי המינהל התקין. אף על פי כן, בעצה אחת עם הממונה על המחוז ובהתאם לערך השקיפות של המועצה, החליט ראש המועצה אסיף איזק להשיב לחברת "אנרג׳יאן" את תרומתה, ולעדכן בנושא את חברי מליאת המועצה כבר בישיבה הקרובה. השקיפות וההקשבה לתושב ימשיכו להיות נר לרגלינו. אני מקווה שקהילת חוף הכרמל תמצא את הדרך לשתף פעולה עם אנרג׳יאן גם בעתיד", סיכם ראש המועצה, אסיף איזק.
באנרג׳יאן מסרו בתגובה שבמסגרת התרומה, פותח על יד המועצה חוף נווה ים לכדי הסטנדרט הבינלאומי של 'דגל כחול' - הראשון בחוף הכרמל, זאת לרווחת התושבים ומשתמשי החוף ובמסגרת קידום הסביבה הימית והחופית. "מעורבות עם קהילות מקומיות ותמיכה בפרויקטים סביבתיים וקהילתיים הינה חלק ממדיניות הקבוצה בכל המדינות בהן היא פעילה - בהתאם ליעדי האו״ם לפיתוח בר קיימא. החברה תכבד כל החלטה שתתקבל על ידי המועצה בנושא, תוך המשך קיום דיאלוג פתוח ויחסי שכנות טובה עם המועצה והקהילה המקומית״.
יוני ספיר, יו"ר עמותת "שומרי הבית", מסר: "אני שמח שראש המועצה הבין את המסר הברור שעבר ממשרד הפנים ומבית המשפט העליון וחזר בו מהחלטתו האומללה לקחת כספי תעשייה מסוכנת הפועלת בשטחי המועצה, החלטה הנמצאת לשיפוטנו בניגוד עניינים מובהק ולרעת האינטרסים של תושבי המועצה. שתי העתירות שהגשנו בנושא והמהלך הציבורי הרחב שקידמנו בהקשר זה, פעלו את פעולתם. נמשיך להיאבק בכל סממן של פגיעה בניקיון כפיים שלטוני".
עו"ד מתן גרפינקל, היועץ המשפטי של עמותת "שומרי הבית" מסר: "טוב עשה הממונה על המחוז במשרד הפנים, שקיבל בסופו של דבר את עמדת העמותה לפיה קבלת התרומה אסורה ומנוגדת להוראות נוהל משרד הפנים בעניין. יש לקוות כי הדבר יהווה תמרור אזהרה לרשויות המקומיות בעתיד, שימנע מהן להעדיף אינטרסים של חברות מסחריות על פני טובת הציבור והסביבה".
בעמותת שומרי הבית מוסיפים שבערעור שהם הגישו נגד החלטת המחוזי לקבל את התרומה כתבה שופטת ביהמ"ש העליון דפנה ברק ארז ש"המבקשת מעלה בעתירתה טענות הנוגעות לחשש מפני ניגוד עניינים בפעולתה של המועצה בנושא בעל חשיבות כללית אשר מצוי על סדר היום הציבורי ונוגע לטוהר המידות והבטחת האינטרס של תושבי המועצה. מבלי לנקוט כמובן כל עמדה בנוגע לטענות אלה, ניתן לומר כי לכל הפחות קיים אינטרס ממשי בבירורן ולמתן האפשרות למבקשת, שהיא עמותה ציבורית, להעלותן בפני בית המשפט".