$
קולנוע וטלוויזיה

עם עין אחת לאמריקה: הסדרה בלקספייס זועקת ארה"ב

אף שהסדרה “בלקספייס” מתרחשת בתיכון ישראלי, כולה זועקת ארה”ב: מהנושא ועד קלישאות הז’אנר

רותה קופפר 08:1817.12.20
ההצלחה הטלוויזיונית הישראלית בזירה הבינלאומית היא דבר מוכח, גם כשאלה סדרות שלגמרי שייכות להוויה הישראלית. לכן קשה קצת להבין למה סדרה חדשה כמו “בלקספייס” תיצמד לאירועים אמריקאיים כל כך, ולמרבה המזל זרים לנוף הישראלי, כמו ירי בבית ספר. הסדרה מתחילה במאפיינים מקומיים כמו טקס יום הזיכרון בבית הספר “מורשת רבין” (שאותה אגב כבר רצחו) — שבו התרחש הטבח, ושרים בו את “שיר הרעות”, שהוא לגמרי שלנו וגם סימבולי לאור הקביעה של השוטר, גיבור הסדרה, כבר בפרק הראשון, כי היורים בתקרית האיומה הם מבין התלמידים. אך את הסממנים המקומיים האלה אפשר בקלות להחליף בעיבוד האמריקאי המיוחל לטקס זיכרון לפיגועים במגדלי התאומים ומכאן והלאה — הכל קורא לאדפטציה, השם שלה כבר באנגלית.

 

הבעיה בסדרה החדשה, שעלתה ביום ראשון לרשת 13, היא לא רק שנדמה שהיצירה נעשתה עם עין אחת לחו”ל, אלא שהיא נראית כמו גרסה ישראלית לסדרה שכבר נעשתה בארה”ב. יש בה קלישאות למכביר: הבלש הפרש הבודד בדמות השוטר רמי דוידי שבעצמו עובר על החוקים (גורי אלפי), השוטרת היחידה בצוות שדווקא היא זאת שתהיה אלימה ותיתן למישהו אגרוף (אסי לוי), המוזיקה הדרמטית, או הפלשבקים שכבר מספקים תשובה לכך שלבלש קרה משהו כנער ולכן המקרה הזה מסובב אותו במיוחד. נכון, יש לז’אנר הזה כללים שאמנם מוסיפים למתח, אבל לא חייבים להיצמד אליהם באופן אדוק.

 

אלפי בתפקיד הבלש רמי דוידי אלפי בתפקיד הבלש רמי דוידי צילום: רשת 13

 

גיבור הסדרה ומי שמוביל אותה הוא הבלש דוידי, שמגלם אלפי. לדוידי יש עין מזכוכית עכורה, והיא כמעט דמות בפני עצמה שמקבלת הרבה זמן מסך. אלפי שמגלם אותו אמנם מופיע כעת בתפקיד דרמטי בסדרה ”הטבח” בקשת 12, אבל הוא בכל זאת מזוהה עם תפקידים קומיים. והיו רגעים שכל כך התמקדו בו, בקשיחותו המחוספסת, שהיה נדמה שהוא עומד לפרוץ מתוך הדמות ולהצחיק כמו שהוא יודע.

 

בסוף הפרק הראשון דוידי יודע שהיורים הם ילדים מבית הספר. גם הצופים יודעים זאת. וגם זה חלק מהסיפור של ירי בבתי הספר באמריקה: לרוב הוא נעשה על ידי אחד הנערים הפסיכופתים שבהם. לפי ההצצה לאירועי הפרקים הבאים, התקרית הזאת היא אות פתיחה לעוד מעשים נוראים של נקמת דם. וכאן נכנס עוד אלמנט טרנדי של סדרות כעת, ואפילו של “אופוריה” הישראלית שנמכרה לחו”ל, וזה שילדים, ובמיוחד תיכוניסטים, הם השטן וצריך להיזהר מהם. ראו הוזהרתם.

x