ביטחון אישי בתקופת הקורונה: יותר אלימות בכביש, פחות פריצות לבתים
לפי סקר של הלמ"ס, בחודשים אפריל-יוני השנה נפגעו כ-145 אלף מבני ה-20 ומעלה מעבירות כלפי הפרט - לעומת 164.6 אלף נפגעים בתקופה המקבילה אשתקד. מעבירות מקוונות נפגעו 4.1% מבני ה-20 ומעלה. שיעור הנפגעים מעבירות מיניות ירד ל-1.7%, שיעור הנפגעים מהתנהגות אלימה בכביש עלה ל-55%
נדמה כי לפחות בכל הקשור לביטחון האישי, בתקופת הקורונה אזרחי ישראל אלימים פחות, גונבים פחות ומטרידים מינית פחות - כך על פי סקר ביטחון אישי שמפרסמת היום (ד') הלמ"ס. הסקר מתייחס לחודשים אפריל-יוני השנה ("תקופת הקורונה") לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019. מהנתונים עולה כי בתקופה המדוברת נפגעו כ-145 אלף בני אדם - מעבירות כלפי הפרט. זאת לעומת 164.6 אלף נפגעים בתקופה המקבילה אשתקד. תחושת הביטחון האישי באזור המגורים עומדת על 92.5%, בדומה לשנה שעברה, ותחושת הביטחון האישי בעת הליכה בשעות החשכה באזור המגורים עומדת על 88%.
- אלימות יומיומית מושתקת ב"שדה הקרב המשפטי"
- אלימות כלכלית במשפחה: נורות אזהרה ודרכי התמודדות
- הצעדים הבאים במאבק באלימות נגד נשים
העבירות הנפוצות ביותר בתקופה הנבדקת הן עבירות מקוונות, אשר מתייחסות לעבירות שבוצעו באמצעות מערכות ממוחשבות כגון הפצת מידע אישי ברשתות חברתיות כמו פייסבוק או ווטסאפ. בסך הכל, 4.1% מבני ה-20 ומעלה ציינו שנפגעו מעבירה שכזו, בדומה לתקופה המקבילה אשתקד. העבירה השנייה השכיחה בתקופת הקורונה היא עבירת אלימות או איום באלימות, שבה עמד שיעור ההיפגעות על 2.8%. בתקופה המקבילה אשתקד עמד שיעור ההיפגעות מעבירה זו על 3%.
מבחינה של היפגעות בני 20 ומעלה בתקופת הקורונה מעבירות גניבה והטרדה מינית, עולה כי שיעור הנפגעים עמד על 1.9% ועל 1.7% בהתאמה. בתקופה המקבילה אשתקד עמד שיעור ההיפגעות מעבירות גניבה והטרדה מינית על 3.7% ועל 2.5% בהתאמה. כמו כן, בכל הנוגע לעבירות נגד ילדים ועבירות רכוש ("היפגעות משקי בית מעבריינות"), עולה כי בתקופת הקורונה ב-2.1% ממשקי הבית נפגעו ילדים מאחת מהעבירות: גנבה, אלימות או איום באלימות, סייבר, הטרדה מינית ועבירות מין; לעומת זאת, בתקופה המקבילה אשתקד עמד שיעור הנפגעים על 3.7%. שיעור ההיפגעות של משקי בית מעבירות רכוש כלפי דירה עמד על 3.7% לעומת 5.2% בתקופה המקבילה אשתקד.
עם זאת, אף על פי שבתקופה הנבחנת חל סגר והוטלו הגבלות רבות שצמצמו את התנועה בכבישים, נרשמה עלייה של 4% בשיעור האנשים שציינו כי נפגעו מהתנהגות אלימה בכביש. כך, 55% מהנפגעים ציינו שהם נפגעו מהתנהגות אלימה בכביש לעומת 50% בתקופה המקבילה אשתקד. העלייה הגדולה ביותר נרשמה במגזר הערבי, שם 40.8% ציינו שנפגעו מהתנהגות אלימה בכביש לעומת 24.6% ב-2019. לעומת זאת, במגזר היהודי נרשמה עלייה של 1.5% בלבד, מ-56.8% בתקופה המקבילה אשתקד ל-58.3% בתקופת הקורונה.