יוניליוור, מקדונלד'ס וטסקו נאבקות בבירוא היערות בברזיל
160 חברות איימו על תאגידי מזון וחקלאות הסוחרים בסויה מברזיל כי יטילו עליהם סנקציות במידה וימשיכו לרכוש את הקטניות מאזור סראדו שמוצת לשם גידולן. האתגר: החוק המקומי מתיר בירוא נרחב של שטחים למטרות חקלאיות
קמעונאיות בינלאומיות, חברות מזון ומשקיעים יצאו בקריאה לסוחרי הסויה להוקיע סחורה הקשורה לבירוא היערות באזור סראדו שבברזיל. 160 גופים, ביניהם קמעונאיות המזון האירופיות טסקו ולידל, ענקית ההמבורגרים האמריקאית מקדונלד'ס וענקית מוצרי הצריכה יוניליוור, דרשו במכתבם לסיים את המסחר בסויה שמקורה באזורים בעלי מגוון ביולוגי חשוב, החל מסוף השנה הנוכחית.
- בירוא יערות הגשם בברזיל בשיא: הגיע לשטח בגודל מדינת קונטיקט
- השנה האחרונה - הגרועה ביותר ליערות ברזיל בעשור האחרון
מכתבם מוען למספר תאגידי עיבוד מזון וחקלאות, ביניהם ADM, Viterra, קופקו וקארגיל. החתומים על הצהרת סראדו מניפסטו התריעו כי יטילו סנקציות במידה והסוחרים לא יעמדו בזמן בדרישתם.
טסקו אישרה כי לפני התפוצצות המשא ומתן מול הסוחרים בשנה שעברה, היא הציעה 10 מיליון ליש"ט להתמודדות עם בירוא הנגרם על ידי מגדלי סויה באזור סראדו. לדברי החברה, יש בכוונתה להעביר את הכסף אל החקלאים במהלך חמש השנים הבאות. אל קמעונאית המזון הבריטית מצטרפות שתי חברות נוספות - מגדלת הדגים הנורדית גריג' סיפוד וחברת האכלת הבהמות והדגים נוטרקו שבסיסה בהולנד - שהצהירו כי יתמרצו חקלאים מקומיים על אי־הגדלת שדותיהם.
"הרבה מהסויה שאחנו משתמשים בה מגיע מאזור סראדו", אמרה אנה טורל, העומדת בראש חטיבת איכות הסביבה בטסקו. "כך שחיוני שנשחק תפקיד מפתח בהגנה על האזור הזה, שרווי במגוון ביולוגי, למען הדורות הבאים".
חברות נוספות הביעו לאחרונה התנגדות לסויה הברזילאית בשל הסיכון הכרוך בבירוא השטחים לצורך גידולה. בשבוע שעבר הצהירה חברת גידול דגי הסלמון הנורבגית ברמנס סישור כי תפסיק להשתמש בסויה מברזיל. מוקדם יותר השנה סימנה גריג' את קארגיל האמריקאית בשל קשריה לסויה משטחים שבוראו. החברה הנורבגית הנפיקה אג"ח ירוקות בשווי מיליארד קרונה (114.5 מיליון דולר), כדי להבטיח שהכנסותיה לא יופנו לרכישת סויה ברזילאית מקארגיל. "אנחנו עדים להפניית גבב לסויה מברזיל מצד חברות אירופאיות", אישרה שרה לייק מארגון Mighty Earth המקדם קמפיינים סביבתיים.
אזור סראדו, הידוע כיער הפוך בגלל מערכת השורשים העמוקה המאפיינת אותו, הפך לאחד האזורים הכי פחות מוגנים בברזיל. זאת, על אף היותו מקור פחמני חשוב. הוא אחראי לייצור 60% מהסויה בברזיל, כמות גדולה פי 20 מהסויה המיוצרת באמזונס. "חייבים שהסוחרים ינקטו בדחיפות פעולות לסיום המרתו של האזור מיערות בעלי ערך וצמחייה טבעית לשדות סויה", מסר דובר מטעם יוניליוור. "למען עתידו של האזור, אנחנו מפצירים בסוחרים למלא את תפקידם הקריטי באמצעות קביעת 2020 כשנה האחרונה לכך".
מכשול מרכזי בעצירת בירוא השטחים בסראדו הוא החוק הברזילאי, הדורש מהחקלאים באזור לשמור על 20%־35% משטחי היער באדמתם. משמעות הדבר היא שהיתר מותר לבירוא. לשם השוואה, המגדלים באמזונס חייבים להגן על 80% משטחי היער שברשותם.
סויה מברזיל עושה את דרכה לבשר שנמכר ברחבי העולם, משום שהיא אחד המרכיבים העיקריים בתזונת בהמות ודגים. בשנים האחרונות קבוצות מזון, קמעונאים ומשקיעים קיימו משא ומתן מול ארגוני סוחרים ומגדלים, כשהם עצמם נמצאים תחת לחץ מצד שרשרות האספקה שלהם לצמצם את תהליכי הבירוא.
בחודש שעבר ספגה טסקו ביקורת מתוקשרת בעקבות חקירה שחשפה כי העופות שהיא משווקת הוזנו על ידי סויה שהגיעה מסראדו דרך קארגיל. תאגיד המזון האמריקאי טען מצידו כי יש להאיץ את מניעת בירוא השטחים בדרום אמריקה. "הדרך היעילה ביותר תהיה לעבוד בצמוד עם הלקוחות שלנו ועם החקלאים, שחייבים להיות חלק מהפיתרון".