$
המזרח התיכון

ארה"ב מטילה סנקציות על טורקיה בעקבות העסקה לרכישת סוללות S-400 מרוסיה

שלוש שנים לאחר שחתם לראשונה על צו המעניק לו סמכות להטיל סנקציות על טורקיה בעקבות רכישת המערכת המאיימת, עושה טראמפ שימוש בסמכות זו. משמעות הסנקציות היא איסור על יצוא אמריקאי וסחר עם כל גורם בתעשייה הביטחונית של טורקיה, ביטול ויזות והקפאת נכסים של גורמי ממשל טורקיים בארה"ב

שירות כלכליסט 21:5514.12.20

ממשל טראמפ הטיל היום סנקציות על טורקיה, בעקבות עסקת הענק שלה לרכישת מערכות טילים מרוסיה – החלטה שרק תעצים את המתיחות הקיימת ממילא בין וושינגטוןן לאנקרה. ההחלטה האמריקאית נתפסת גם כמסר למדינות נוספות, ששוקלות או שישקלו בעתיד עסקת נשק דומה עם הרוסים.

 

 

בשנת 2017 חתם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן על הסכם עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין לרכישת מערכות טילים מדגם 400-S. לאחר ההודעה על ההסכם דווח שסכום הרכישה עומד על 2.5 מיליארד דולר.  

 נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן צילום: איי אף פי, רויטרס

 

מערכת הטילים קרקע אוויר הניידת 400-S נחשבת לדעת גורמים ביטחוניים ומדיניים לאיום על השותפות בברית נאט"ו, וכך גם על ה-35-F, מטוס הקרב היקר ביותר שפיתחו האמריקאים.

 

למרות שארה"ב והשותפות בברית נאט"ו הבהירו לטורקים כי הם מתנגדים נחרצות לעסקה, ארדרואן לא נסוג, וביולי 2019 קיבלה טורקיה את המערכת הראשונה מתוך הארבע שהזמינה.

 

שבוע לאחר מכן הוציאה ארה"ב את טורקיה מתוכנית ה-35-F שלה, וביטלה לחלוטין את כל המעורבות שלה בפרויקט, בהיבט הפיננסי וברמת הייצור.

 

כבר באוגוסט 2017 חתם הנשיא טראמפ על הצו המעניק לו לפי חוק סמכות להטיל סנקציות כלכליות על טורקיה בתגובה לעסקה, אך רק עתה הוא ממשש את הסמכות שניתנה לו בצו.

 

המשמעות בפועל היא איסור על יצוא אמריקאי ועל סחר אמריקאי עם כל גורם בתעשייה הביטחונית של טורקיה, ביטול ויזות והקפאת נכסים בארה"ב של גורמים בכירים בממשל ובתעשייה הביטחונית.

 

"טורקיה היא שותפה חשובה של ארה"ב ובעלת ערך לביטחון האזורי, ואנו מעוניינים להמשיך את שיתוף הפעולה הממושך וההיסטורי שלנו איתה, תוך הסרת המכשול של האחזקה הטורקית ב-400-S, מוקדם ככל שניתן", נאמר בהודעת מזכיר המדינה מייק פומפיאו.

x