$
קורונה

FT

חג מולד עצוב באירופה: עוצר וסגרים מלונדון ועד רומא

תושבי היבשת קיוו להקלה לקראת עונת החגים, אבל זינוק בתחלואה אילץ ממשלות להדק את המגבלות, בניגוד לתוכניות. בצרפת ייכנס מחר לתוקף עוצר לילי. ראש ממשלת בוואריה: "הקורונה יצאה משליטה, אנחנו חמש דקות לפני חצות"

ויקטור מאלט וגאי שזאן, פייננשל טיימס 23:4714.12.20

התקווה של תושבי אירופה לחופשת כריסמס ושנה חדשה ללא סגרים מעיקים התפוגגה בשבוע האחרון, זאת בעקבות עלייה בהיקף התחלואה ביבשת המחייבת ממשלות מלונדון ועד אתונה להדק את המגבלות.

 

בלגיה האריכה את תוקפן של הגבלות התנועה עד לאחר חופשת החגים ותאפשר לתושבים להזמין לבתיהם רק מבוגר אחד — המכונה "מכר לחיבוק" — או שניים עבור מי שחי לבד. צרפת ביטלה את ההקלות שתיכננה לערב השנה החדשה ותאכוף עוצר לילי בין שמונה בערב לשש בבוקר, החל ממחר.

 

 

איטליה, שבסוף השבוע האחרון עקפה את בריטניה כמובילה האירופית בשיעור התמותה מהנגיף, עם 64,036 מקרים, קבעה מגבלות תנועה מהמחמירות ביבשת עבור עונת החגים, במסגרתן ייאסר על האיטלקים לעבור בין מחוזות מ־20 בדצמבר ועד 6 בינואר. יוון תישאר בסגר עד 7 בינואר, ואילו בבריטניה, שם רמת התחלואה נמצאת במגמת עלייה, הצפי הוא כי יוכרזו השבוע מגבלות חדשות.

 

בניין העירייה של פריז, בשבוע שעבר. 14 אלף מקרים מאומתים ביום בניין העירייה של פריז, בשבוע שעבר. 14 אלף מקרים מאומתים ביום צילום: רויטרס

 

סגר דרקוני בגרמניה

 

גרמניה, שניהלה את הגל הראשון של המגפה באביב ביעילות רבה יותר מאשר רוב שכנותיה, היא זו שמתייצבת כעת מול אחד האיומים החמורים של גל שני, זאת בעוד הממשלה מבקשת למנוע שידור חוזר של חג ההודיה בארה"ב בחודש שעבר, שבעקבותיו זינקו מקרי ההדבקה והתמותה.

 

מוקדם יותר תכננה גרמניה להקל את מגבלות התנועה שהושתו בתחילת נובמבר עבור תקופת החגים, אך כעת היא עושה בדיוק להיפך, והכריזה על סגר דרקוני שייכנס לתוקפו מחר ויימשך שלושה שבועות וחצי. "נאלצנו לפעול", אמרה הקנצלרית אנגלה מרקל בתחילת השבוע, בתום פגישה עם מנהיגי 16 המדינות של גרמניה.

 

הגורם לכך היה החמרה פתאומית ודרמטית של היקף התחלואה, עם שיא של כמעט 30 אלף מקרים חדשים ו־598 מקרי תמותה מקורונה ביום שישי האחרון. "הקורונה יצאה משליטה", אמר שלשום מרקוס סודר, ראש ממשלת בוואריה. "אנחנו נמצאים חמש דקות לפני שעת חצות".

 

גרמניה השיתה "סגר קל" בנובמבר, שכלל סגירת מסעדות, בארים, תיאטראות וחדרי כושר, אך אפשר פעילות עסקים ובתי ספר. עם זאת, ביום ראשון אמרה מרקל כי המהלכים הללו "לא הספיקו" וכי התחלואה שוב גדלה באופן אקספוננציאלי.

 

מנהיגי מדינות גרמניה הכריזו כי החל ממחר, רוב החנויות ובתי הספר ייסגרו ואילו חברות מעודדות את עובדיהן לעבוד מהבית. הגבלות על התכנסויות חברתיות של למעלה מחמישה אנשים יישארו בתוקף, אך יוקלו מעט בין 24 ל־26 בדצמבר כדי לאפשר למשפחות לבלות ביחד את חג המולד.

 

צריכה פומבית של אלכוהול תוגבל החל ממחר, כך גם התכנסויות גדולות ומופעי זיקוקים שתוכננו לערב השנה החדשה.

 

השינוי במדיניות הוא דרמטי. רק לפני ימים ספורים הרשויות התדיינו באפשרות להקלת המגבלות במהלך עונת החגים. כעת הם הפנימו כי החיים הציבוריים חייבים להיפסק במהלך עונת החגים ומעבר לכך.

 

צרפת הזדרזה להשית מגבלות כשהגל השני פגע בסתיו, אחרי חופשות הקיץ, אך בתחילת דצמבר עוד נראה היה כי תקל את המגבלות עבור חג המולד. רק בשבוע שעבר, ראש ממשלת צרפת ז'אן קסטקס התגאה כי שיעור ההדבקה בצרפת ב־10 בדצמבר היה נמוך יותר מאשר בגרמניה, איטליה וארה"ב, לאחר שהיה גבוה יותר ששה שבועות קודם לכן.

אך ההאטה במספר הבדיקות החיוביות בצרפת עצרה, ורמת התחלואה היא גבוהה, כ־14 אלף מקרים ביום — פי שלושה מהיעד שקבע הנשיא עמנואל מקרון להקלת המגבלות. גורמים במערכת הבריאות תולים את האשמה בשילוב של התקררות מזג האוויר ומגע גובר בין אנשים בבתים, בחנויות ובעבודה.

 

בעקבות זאת הכריז קסטקס על עוצר ארצי לילי ולא תתאפשר פתיחה מחודשת של בתי קולנוע, תיאטראות ומרכזי ספורט, שתוכננה למחר. בה בעת, הצרפתים יורשו לצאת לנסיעות מקומיות ולא יידרשו להציג מסמכים רשמיים כדי להצדיק זאת. המשטרה ערכה כמעט 3 מיליון בדיקות מאז אוקטובר, כאשר למעלה מ־285 אלף אנשים נקנסו על הפרת התקנות. "צרפתי אחד מתאשפז כל דקה בגלל הקורונה", כך בהודעת שר הבריאות הצרפתי, אוליביה וראן.

 

"צריך להיות מאוד שקולים"

 

אפילו בספרד, שם רמות התחלואה ירדו ביציבות מאז שהשיתה עוצר והגבלות נסיעה בשלהי אוקטובר, ראש הממשלה פדרו סנצ'ז הזהיר את האזרחים ביום שישי שלא לזלזל בכללי הריחוק החברתי בעונת החגים. "למרות שיש לנו קצת יותר מ־180 (הדבקות לכל 100 אלף איש)", הוא אמר, "צריך שיהיו לנו 25".

 

בשבועיים־שלושה הקרובים, העלייה ברמות התחלואה תוביל בלית ברירה לעלייה באשפוזים ובמקרי התמותה. בתי החולים נמצאים כבר עתה בעומס רב, וממשלות חוששות כי חגיגות הכריסמס יגרמו שוב למגפה לצאת משליטה.

 

"אנשים צריכים באמת להיות מאוד מאוד שקולים במהלך התקופה הזו שהיא מאוד מסוכנת עבור כולנו", ציין בשבוע שעבר מנכ"ל משרד הבריאות הבריטי כריס וויטי.

x