$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

הצעד של עיריית ת"א שיקפיץ את מחירי הנדל"ן בשכונת התקווה

מועצת מקרקעי ישראל אמורה לאשר היום את העברת 10% משטחי השכונה בדרום תל אביב לטובת הסדרת זכויות הבעלים ורישומן בטאבו. המהלך צפוי לייקר את הנדל”ן

שלומית צור 09:2215.12.20

בשורה לתושבי שכונת התקווה בדרום תל אביב: מתווה להסדרת זכויותיהם הקנייניות של מאות מחזיקים פרטיים בשכונה צפוי לעלות היום לאישור מועצת מקרקעי ישראל. מהלך זה יפחית את אי הוודאות הקניינית המאפיינת את קרקעות השכונה, יעודד את התחדשות עירונית ופיתוח האזור, ויזניק את ערך הנדל"ן בשכונה. את המתווה גיבשו יחד בחודשים האחרונים העירייה ורשות מקרקעי ישראל (רמ”י).

 

השכונה, שהוקמה בשנות השלושים, משתרעת על 440 דונם בין הרחובות דרך ההגנה מצפון, דרך לח"י ודרך בר לב מדרום, רחוב משה דיין במזרח ונתיבי איילון במערב. המדינה החזיקה עד היום ב־10% משטחי השכונה, ועל כן מעולם לא בוצעה בשכונה פרצלציה, כלומר השטח שבבעלות פרטיים לא נחלק לחלקות שניתן לרשום בטאבו. מכאן כשבעל נכס או רוכש פוטנציאלי מבקשים לעשות פעולה פשוטה של הוצאת נסח טאבו לדירה הם מקבלים לידיהם נסח טאבו בלתי נגמר, הכולל את כל בעלי הזכויות בגוש המתפרש על עשרות דונם. הדבר גם מגביל את היכולת לשעבד את הנכסים בדרך של נטילת משכנתא. מצב זה הוא בעל השלכות שליליות על השכונה, שכן היעדר יכולת לרשום בעלות על נכסים מוגדרים בטאבו מרתיע רוכשי דירות ויזמים מרכישת נכסים בשכונה, חוסם את הדרך לפיתוח ובנייה באזור, ומוביל להערכת חסר של הנדל"ן התל־אביבי.

 

שכונת התקווה שכונת התקווה צילום: עמית שעל

 

על רקע כל אלה יזמה העירייה מהלך לאישור תוכנית חלוקה למגרשים (רה־פרצלציה). ב־2016 הקצתה 50 מיליון שקל לטובת הליך ההסדרה, והשכונה חולקה ל־12 תוכניות שכל אחת מסדירה את הבעלויות במגרשים שמצויים בה. לצורך כך שכרה העירייה את שירותי חברת חושן ניהול פרויקטים, בניהולה של האדריכלית ברכת קלימשטיין לוי, שביצעה בשנתיים האחרונות הליכי שיתוף ציבור ובדיקות חקירתיות שבסופן הוחלט להפקיד את התוכנית הראשונה הכוללת איתור של 95% מהבעלים של 200 נכסים להבנויים על שטח של 11 דונם.

 

על פי המתווה שיובא היום לאישור המועצה, מי שיוכיח זיקה לקרקע מהתקופה שלפני קום המדינה יוכל להעביר את הבעלות אליו ללא תמורה; מחזיקים שיוכיחו זיקה עד שנת 1971 בעלותם תוסדר עבור תשלום של 17%-12.5% משווי הקרקע; ומחזיקים שיוכיחו זיקה עד שנת 1990 בעלותם תוסדר עבור תשלום של 31%־35.5% משווי הקרקע.

 

אייל רונן, מנהל מחלקת תכנון מזרח בעיריית תל אביב: "במסגרת החלטת העירייה להקצות משאבים לטובת הליך ההסדרה, פנינו לרמ"י ולמשרד המשפטים כדי ליצור מתווה ייחודי שנתפר למידותיה של השכונה, ולראשונה בעלים יקבלו בעלות בקרקע. ישנם בעלים שאינם נוכחים ולא ידוע מיהם, כולל משפחות

שרכשו קרקעות בתקופת השואה, ובמקרים כאלה האפוטרופוס הכללי ינהל את הנכסים. מאחר ולא נעשתה הסדרה, אין יכולת לשייך בין שם הבעלים למספר תעודת זהות. אנחנו מנסים כל הזמן לאתר את האנשים וקוראים לאנשים שיודעים על בעלות היסטורית בנכסים כלשהם בשכונת התקווה להגיע לעירייה ולהוכיח את הזיקה לנכסים האלה. ככל שיותר בעלים יאותרו, כך יתאפשר להתניע ולממש את התוכניות המסדירות את הזכויות.

 

“התוכנית הראשונה שהוחלט להפקיד הושגה לאחר שנה וחצי של עבודת נמלים של דפיקה בדלתות ואיתור אנשים, ואחרי שהגענו ל־95% מהבעלים של 200 נכסים בשטח של 11 דונם. בחלק ניכר מהמקרים מדובר כבר ביורשים. עדיין יש בערך מעל 700 מ"ר שבעליהם אינם מאותרים. הרישום שכעת יוכל התבצע יכול לשנות באופן מובהק את המצב בשכונה. תהיה יכולת לבנות, למכור ולקנות נכסים, להוריש זכויות ולקבל משכנתאות".

 

ראש עיריית תל אביב רון חולדאי: "הסדרת הבעלות מהווה בשורה של צדק חברתי למאות משפחות בשכונת התקווה".

x