בלעדי לכלכליסט
אורקם בדרך להנפיק בניו יורק: מכוונת לשווי של 3 מיליארד דולר
חברת הראייה המלאכותית, שהקימו מייסדי מובילאיי אמנון שעשוע וזיו אבירם, מתכננת סבב גיוס אחרון לפני ההנפקה ב־2021, ונמצאת בשלב בחירת חתמים ל־IPO. בסבב הפרטי האחרון תגייס אורקם 200-150 מיליון דולר לפי שווי של 2-1.5 מיליארד דולר
אחותה הקטנה של מובילאיי בדרך לניו יורק. חברת אורקם, שאותה הקימו ומנהלים במשותף פרופ' אמנון שעשוע וזיו אבירם, מתחילה בהליך להנפקת מניות ראשונה בניו יורק, ואמורה להשלים אותה במהלך 2021, כך נודע ל"כלכליסט".
החברה, שפיתחה פתרון לביש לראייה מלאכותית עבור עיוורים, תשאף לגייס כ־300 מיליון דולר לפי שווי של כ־3 מיליארד דולר. בימים אלה אורקם מגבשת את רשימת החתמים הסופית, שאותם יוביל ככל הנראה בנק ההשקעות גולדמן זאקס, שליווה גם את מובילאיי.
- אמנון שעשוע: "אם היינו בת"א לא היה לנו את היתרון שיש לנו בירושלים"
- "הוצאתי מייל לעובדי מובילאיי: אין חל"ת, לא מפטרים, והמשכורת מלאה"
- אורקם כבר לא רק מסייעת לראות - עכשיו היא גם רוצה לסייע לכם לשמוע
עוד לפני כן מתכננת אורקם לבצע גיוס פרטי אחרון pre-IPO, שכבר בשלבי סגירה, ובו היא תגייס 200-150 מיליון דולר לפי שווי של 2-1.5 מיליארד דולר. בכך חוזרת החברה על המסלול שעברה מובילאיי, שהוקמה בידי שעשוע ואבירם ב־2010, ביצעה גיוס מזנין של 400 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר, וכעבור שנה ב־2014 הונפקה בנאסד"ק לפי שווי של 5 מיליארד דולר.
ב־2017 נמכרה מובילאיי לאינטל ב־15 מיליארד דולר, ואבירם העריך לפני כשנתיים כי אורקם עשויה אף לעקוף אותה — הן בקצב הצמיחה והן בשווי — משום שהשוק לטכנולוגיה שלה הוא "אינסופי", כהגדרתו. אורקם מעסיקה כ־200 עובדים, מרביתם במשרדיה בהר חוצבים בירושלים.
ב־2017 היו לאורקם הכנסות של 10 מיליון דולר, שככל הנראה שולשו ב־2018. על פי הערכות, היום החברה כבר קרובה להכנסות של 100 מיליון דולר, והיא רווחית. סבב הגיוס האחרון של אורקם התקיים בתחילת 2018, אז היא גייסה 30 מיליון דולר, ושווי החברה חצה לראשונה את רף מיליארד הדולרים והפך את אורקם לאחד היוניקורנים המבטיחים שיצאו מישראל.
בהנפקה האחרונה השתתפו מלבד בעלי המניות הקיימים של החברה גם כלל ביטוח ומיטב דש. אלה הצטרפו למשקיעים הקיימים של אורקם, ובהם גם אינטל קפיטל, זרוע ההשקעות של אינטל, שנכנסה לחברה ב־2014 וגם קרן אביב ונצ׳רס של יואב שלוש, בעבר מנכ״ל סאיטקס. בסך הכל גייסה החברה עד היום כ־90 מיליון דולר.
המוצר שפיתחה אורקם, שאמור לסייע לבעלי לקויות ראייה, עיוורון וקשיי קריאה, זכה לחשיפה גדולה באחרונה עם הפיכתו של הכדורגלן ליאו מסי לשגריר החברה. במסגרת זו נפגש מסי עם בעלי מוגבלות בתחום הראייה ומעניק להם את המתקן שפיתחה אורקם. החזון של החברה הוא שבעתיד ייהפך המכשיר למעין עוזר אישי, המבוסס על ראיית מכונה ובינה מלאכותית, כאשר מטרתו לאפשר התנהלות עצמאית לבעלי מוגבלויות.
הפיתוח עצמו, שמזכיר דיסק און קי, מתלבש על מסגרת המשקפיים ומקריא בקול — אך בדיסקרטיות — את הטקסט שלקוי הראייה מצביע עליו, בין שהוא מודפס על נייר ובין שדיגיטלי. כמו כן, על פני השנים נוספו לו פיתוחים המאפשרים זיהוי פנים, מוצרי צריכה, שטרות כסף ואפילו צבעים.
כדי להפעיל את המכשיר, על המשתמש להצביע על המשטח שהוא מעוניין שהטקסט יוקרא ממנו, או לתת פקודה קולית. המוצר כבר פועל כיום ב־25 שפות.
אם כל התוכניות אכן ייצאו לפועל, העמיתים המנהלים השקעות בכלל ביטוח יהיו בין הנהנים הגדולים מעליית השווי המהירה. כלל ביטוח כבר מנהלת תיק השקעות בחברות הייטק, שהיקפו מגיע ל־1.2 מיליארד דולר, ובו יוניקורנים ישראליים נוספים, כמו חברת הביטוח הדיגיטלית היפו, שגייסה השנה 150 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר, וחברת REE, שעוסקת בתחום הרכב החשמלי, וגייסה השנה 160 מיליון דולר לפי שווי של 4 מיליארד דולר.
אורקם מצטרפת לתור הארוך של יוניקורנים ישראליים, שמתכננים לנצל את הגאות במניות הטכנולוגיה בוול סטריט ולבצע הנפקה ראשונה. באחרונה נחשפו תוכניות כאלה של חברות התוכנה איירון סורס, מאנדיי וקלטורה — כל אחת מכוונת לשווי של מיליארדי דולרים. בסוכנות הידיעות בלומברג נחשפו גם תוכניות ההנפקה של חברת הלמידה אונליין קורסרה, שהקימה המדענית הישראלית דפנה קולר. כמו כן, בסוף השבוע האחרון הודיעה חברת אינוויז כי תתמזג לתוך SPAC בעסקה שאמורה להפוך אותה לחברה ציבורית בנאסד"ק בשווי של 1.4 מיליארד דולר.