$
דעות

יוסי בכר - האיש ששינה את שוק ההון

החותם המרכזי שהותיר אחריו יוסי בכר בתקופתו כמנכ"ל האוצר היה רפורמה מ־2005 שנושאת את שמו. רפורמה זו שינתה לגמרי את מאזן הכוחות בשוק ההון הישראלי, ואת השלכותיה מרגישים עד היום

עירית אבישר 07:5510.12.20

אתמול נפטר יוסי בכר בגיל 65, לאחר מאבק ארוך במחלת הסרטן. בכר מילא מספר תפקידים בולטים במשק הישראלי, ובהם יו"ר בנק דיסקונט ויו"ר קבוצת חיפה - תפקיד שאליו התמנה לפני שנה וחצי. אולם עיקר תרומתו למשק היתה בתפקידו כמנכ"ל משרד האוצר בשנים 2003‑2007. בכר התמנה לתפקיד בתקופה קשה עבור הכלכלה הישראלית, שבדיוק התאוששה מהאינתיפאדה השנייה, מיתון ומפיצוץ בועת הדוט קום.

 

החותם המרכזי שהותיר אחריו בכר במשרד האוצר היה רפורמה מ־2005 שנושאת את שמו. רפורמה זו שינתה לגמרי את מאזן הכוחות בשוק ההון הישראלי, ואת השלכותיה מרגישים עד היום.

 

יוסי בכר יוסי בכר צילום: תומי הרפז

 

במסגרת אותה רפורמה הוחלט כי הבנקים ימכרו את קופות הגמל וקרנות הנאמנות שבבעלותם, כדי להקטין את הריכוזיות שלהם בשליטה על נכסי הציבור. חברות ביטוח ובתי השקעות רכשו את הנכסים, מאות מיליארדי שקלים יצאו מהמערכת הבנקאית והגופים המוסדיים הפכו לשחקן רב עוצמה בשוק ההון הישראלי.

 

במסגרת הרפורמה, הגופים המוסדיים גם החלו להעניק אשראי ולהתחרות בבנקים. כתוצאה, מחירי האשראי במגזר העסקי החלו לרדת וכיום למוסדיים נתח שוק גבוה יותר מזה של מהבנקים בתחום.

 

כמו כן, הרפורמה הגבירה את התחרות בענף קרנות הנאמנות. עד 2005, ברוב המקרים יועצי השקעות המליצו על הקרנות של הבנק שלהם ללקוח. כעת, כאשר יועצים בוחנים קרנות לפי ביצועים, השוק לתחרותי יותר, והדבר מתבטא גם בירידת דמי הניהול.

 

כדי להשלים את רפורמת בכר באמת, צריך כעת להפוך את הגופים המוסדיים לשחקנים מרכזיים גם בתחום האשראי הצרכני, ולא רק העסקי. בתחום זה הבנקים עדיין שולטים ללא תחרות של ממש. אם הרגולציה תצליח להסיר את החסמים הללו, אז באמת תושלם המלאכה שבה החל יוסי בכר בימיו כמנכ"ל משרד האוצר.

x