כנס רפואה חכמה
"הקלפים מעולם לא הסתדרו טוב יותר לשווקים"
כך אמר אבנר חדד מנכ"ל קסם, בכנס רפואה חכמה של כלכליסט. לדבריו: "אנחנו סטראט אפ ניישן, ואני מודה שציפיתי שבמערכה של הקורונה נראה מהלך מבריק וחשיבה פורצת דרך, מה שלא קרה, וזה משפיע על סנטימנט שלילי בשוק המקומי"
"שנת 2020 מסתיימת בצורה חיובית, ויש כמה דברים שמכתיבים את המגמה, ומביאים לכך שהקלפים מעולם לא הסתדרו טוב יותר לשווקים. קודם כל מה שמכתיב את המגמה זו הריבית הנמוכה. ראינו במשבר הזה שמחסום ה-0% ריבית נשבר, וראינו ירידת ריביות בישראל, אירופה, ארה"ב, ובמזרח. הירידה ריבית הזו מורידה את תשואות הנכסים", אומר מנכ"ל קסם אבנר חדד בכנס רפואה חכמה של "כלכליסט" בשיחה עם עירית אבישר מ"כלכליסט".
- מייסדת DayTwo: "הקורונה הגבירה מאוד את המודעות להשפעתן של מחלות רקע"
- המהפכה התעשייתית בתחום הרפואה
- בר אילן ווולפסון ישלבו ידיים לפיתוח סטארטאפים רפואיים
"בנוסף, הבנקים המרכזיים בעולם עושים הרחבה כמותית, וברגע שבנק ישראל למשל קונה אג"ח, האלטרנטיבה של המשקיעים נעה לכיוון שוק המניות, מה שתורם למגמה החיובית.
בנוסף לכך גם הבחירות בארה"ב משפיעות באופן חיובי על המגמה בשווקים. תוצאות הבחירות הביאו לאיזון ולכך שמצד אחד נבחר נשיא דמוקרטי, כך שצפוי שקט מול סין ומול הסכמי האקלים של פריז. מצד שני החשש לרפורמות משמעותיות בתחום מס החברות נרגעו, שכן יש איזון מצד סנאט וקונגרס רפובליקני, ושווקים אוהבים את זה", אמר חדד.
חדד נשאל מה ההסבר שלו למגמות השונות בסקטורים השנה שחלקן עלו עשרות אחוזים השנה וחלקן ירדו בשיעור דומה, ואמר: "המשבר יצר דבר מדהים: בהתחלה ירדו כל המדדים. אח"כ המשקיעים התחילו לפענח את השלכות המשבר. ואז חברות כמו חברות טכנולוגיה, תקשורת ודיגיטל מתחזקות מהמשבר כתוצאה מהריחוק החברתי שהמשבר כפה. וגם חברות שהגיעו ערוכות למשבר כמו כאלה שערוכות למעבר לדיגיטל נהנו מכך. לעומת זאת חברות שנשענות על העולם הפיזי כמו חברות הנדל"ן נפגעו".
חדד ציין בדבריו כי על המשקיעים להיזהר מבחירת סקטורים ספציפיים: "אני מציע לא להיות שבויים בסקטורים. אפשר לטעות בבחירת הסקטור וכשהשינויים חדים כ"כ, טעות יכולה לעלות ביוקר. משקיע נבון כדאי שיסתכל על המדדים המובילים, ולא ינסה לתפוס פינה באיזה סקטור".
העליות החדות במניות טכנולוגיה לא מעידות על בועה?
"אני נתקל בשאלה הזו מ-2015, כשכל שנה הן עושות עוד קפיצת מדרגה. גם אני שואל אם זה לא גבוה מדי, אבל השווקים חכמים יותר מכולם. השווקים מסתכלים על חברות הטכנולוגיה המון שנים קדימה, והקורונה רק האיצה את המגמה והשימוש בטכנולוגיה ובכלים טכנולוגיים".
למה הבורסה המקומית אחרי הממוצע בעולם?
"חוסר היציבות הפוליטי מספר הכל. העובדה שאין תקציב משפיעה על הביטחון הכלכלי, והשווקים מתומחרים בהתאם. כמו כן, יש גם אכזבה מסוימת מניהול המשבר. אנחנו סטראט אפ ניישן, ואני מודה שציפיתי שבמערכה של הקורונה נראה מהלך מבריק וחשיבה פורצת דרך. כילד גדלתי על הסיפורים של אריק שרון חוצה את התעלה במלחמת יום כיפור. ולא ראינו מהלך כזה, וגם זה יוצר את הסנטימנט השלילי בשווקים".
ראינו עלייה בפעילות של משקיעים פרטיים בבורסות בעקבות המשבר, מה ההסבר לזה?
"העולם נהיה מקוון יותר בעקבות המשבר, וגם תחום הפיננסים הוא מוצר מקוון, והמודעות לתחום גדלה. בנוסף קרה דבר מדהים בקורונה, כולנו מבינים יותר במספרים - מדד של המאומתים, החולים הקשים, ה-R. עולם הפיננסים קרוב לעולם המספרים, והוא הפך במשבר למונגש יותר, וחיבר אליו יותר אנשים".