בנק ישראל משחרר לבנקים 18 מיליארד שקל למימון נדל"ן
יאפשר להגדיל את החשיפה לנדל"ן ותשתיות ל־26% מתיק האשראי. הרקע: חשש שירידת אשראי בענפים אחרים תגדיל את משקל הנדל"ן
בנק ישראל פרסם אתמול הקלה משמעותית בדרישותיו מהבנקים, שתאפשר להם להגדיל את האשראי לענף הנדל"ן והתשתיות ב־18 מיליארד שקל. לבנקים יש מגבלה בהיקף החשיפה לענף.
בתחילת משבר הקורונה אפשר הפיקוח על הבנקים לבנקים להגדיל את החשיפה לענפי הנדל"ן והתשתיות מ־22% מסך האשראי שלהם ל־24% לתקופה של שנתיים.
- על רקע השפל בשער הדולר: יתרות המט"ח הגיעו ל-167 מיליארד דולר
- נגיד בנק ישראל: אנחנו בפיגור ביחס לעולם מבחינת אמצעי התשלום
- על רקע התעצמות השקל: בנק ישראל מתערב ורוכש מאות מיליוני דולרים
כעת הוא מרחיב את ההקלה ומעלה את הרף ל־26% מהתיק, כאשר ההקלה הזו תהיה תקפה לתקופה של 5 שנים. ההקלה הזו רלבנטית בעיקר לשני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי, שכיום היקף החשיפה שלהם לענפים אלה עומד לפי הערכות על קרוב ל־20%. דיסקונט, שמפרסם את החשיפה בדו"חותיו, עומד על היקף חשיפה של 19.6% לענפים אלה, ומזרחי טפחות והבינלאומי רחוקים יותר מהרף.
הרקע להקלה הוא משבר הקורונה. המשבר מביא לכך שהיקף האשראי בענפים רבים יירד בעקבות המיתון. כך למשל האשראי הצרכני ירד ביותר מ־10 מיליארד שקל מתחילת השנה, וגם הביקוש לאשראי העסקי במגזרים מסוים ירד. גם היחלשות הדולר משפיעה על חשיפת תיק האשראי של הבנק לענפים מסוימים. לעומת זאת בתחום הנדל"ן יש פעילות ערה, והחשש הוא שתמהיל התיק בבנקים ישתנה כך, שמשקל החשיפה לענפי הנדל"ן והתשתיות יעבור את הרף הנוכחי. חשש שכזה עלול לגרום לבנקים לדחות בקשות אשראי רבות בתחומים אלה, מה שעלול לייצר מחנק אשראי.
כמו כן חשוב שבתקופה זו תהיה רוח גבית למימון פרויקטים בתשתיות. "בתקופה של משבר כלכלי, הדרך לייצר צמיחה היא באמצעות השקעה בתשתיות. ככל שמשקיעים יותר בתשתיות, משפרים את פריון העובדים, ותורמים לצמיחה במשק. כשמנועי צמיחה אחרים במשק מאטים, מנוע הצמיחה של ההשקעה בתשתיות הופך לחשוב במיוחד", אמרה ל"כלכליסט" דפנה לנדאו, ראש מערך הנדל"ן בבנק לאומי.
שוק הנדל"ן כמעט שלא נפגע ממשבר הקורונה. אמנם הנדל"ן המשרדי והמסחרי ספג פגיעה מסוימת, אולם הביקושים לנדל"ן למגורים נותרו גבוהים, כפי שניתן לראות מביצועי שוק המשכנתאות. הבעיה המרכזית בשוק זה נותרה בצד ההיצע, ושחרור מגבלות במימון, יכול לפתור לפחות חלק מסוים מהבעיה הזו.
הבנקים כבר אינם השחקן היחיד שמעניק מימון בתחומים אלה, שכן הגופים המוסדיים הפכו לשחקן חשוב במימון, בעיקר בתחום התשתיות. עם זאת, הבנקים הם שחקן מרכזי ולכן ההקלה הזו צפויה להזרים כספים יותר בקלות לתחומים אלה. כמו כן, במימון חברות נדל"ן קטנות ובינוניות, הבנקים הם עדיין השחקן הדומיננטי.
בנק ישראל העניק לבנקים הקלה נוספת, ולפיה אם מול האשראי שהעניק הבנק בתחום הנדל"ן הוא רכש פוליסת ביטוח מפני סיכון אשראי, הרי שאותו אשראי לא יסווג כאשראי לנדל"ן, מה שישפיע לטובה על חישוב החשיפה של הבנק לענף. עד כה רק 70% מהאשראי לא סווג כאשראי לנדל"ן. גם כאן משמעות ההקלה היא הגדלת החשיפה של הבנקים למימון בתחום הנדל"ן.