$
חדשות נדל

החלו עבודות ההגנה למניעת קריסתו של המצוק החופי בנתניה

זאת לאחר שדוחות ניטור שערכו המכון הגיאולוגי והחברה הממשלתית להגנת מצוקים הראו, כי בשנה החולפת כמות החומר שנגרעה כתוצאה מכרסום המצוק החופי בנתניה הכפילה עצמה בהשוואה ל-2018. במוקד סכנת ההתמוטטות: מלון כרמל

שלומית צור 16:4506.12.20

המשרד להגנת הסביבה, עיריית נתניה והחברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון החלו בביצוע עבודות להגנה על המצוק החופי בנתניה. הפרויקט יחול על פני 3.5 ק"מ של רצועת חוף, לאורכה מתנשא מצוק כורכר בגובה של 40 מטר. העבודות יחלו מהחלק הצפוני בחוף סירונית וימשיכו דרומה לכיוון ארגמן, ויבוצעו על פני תקופה של 4.5 שנים.

 

במסגרת הפרויקט יוקמו 12 שוברי גלים והזנת חול לצורך הרחבת רצועת החוף. חלק זה של פרויקט מהווה את ההגנות הימיות שמצויות באחריות החברה הממשלתית להגנה על מצוקי הים התיכון שתבצע את העבודות.

 

מלון איילנד ומעלית ירידה לחוף שאינה בשימוש מלון איילנד ומעלית ירידה לחוף שאינה בשימוש צילום: רן אליהו

 

בנוסף כולל הפרויקט עבודות הגנה יבשתיות שמצויות באחריות עיריית נתניה, הכוללת עבודות יבשתיות לייצוב המצוק במקטעים אלה ולתכנון הגנות למקטעים נוספים. העירייה נערכת בימים אלה לקידום היתרי בנייה לביצוע עבודות ההגנה היבשתיות.

 

תהליך התמוטטות המצוק החופי הוא תהליך טבעי שנגרם כתוצאה מכרסום גלי הים בבוהן המצוק, מחילחול של מי גשמים הזורמים לתוך המצוק ומחלישים את שכבות הסלע, אך גם כתוצאה מפיתוח ובנייה בחלק העליון של המצוק הכוללים טיילת ובתי מלון. בין המבנים שמצויים במרחק הקטן ביותר מהמצוק המתפורר: מלון כרמל, מלון איילנד, והחלק המערבי בפרויקט לגון.

 

מלון כרמל בנתניה מלון כרמל בנתניה צילום: רן אליהו

 

מדוחות הניטור שערכה החברה הממשלתית בשיתוף עם המכון הגיאולוגי לישראל עולה, כי בשנה החולפת כמות החומר שנגרעה כתוצאה מהתמוטטות המצוק החופי במקטע סירונית וארגמן הכפילה את עצמה בהשוואה לשנת 2018, וממצאים אלה מצטרפים יחד למגמת החרפה בקצב נסיגת המצוק המתרחשת בשנים האחרונות.

 

המצוק החופי בנתניה נמנה על המצוקים הגבוהים והדחופים ביותר לטיפול על פי תמ"א 9/13. רק באוגוסט האחרון קרס המצוק דרומית לחוף פולג בנתניה באזור מכון וינגייט, ובנס לא היו נפגעים; ב-2009 קרס חלק מהמצוק בחוף צוקי ים צפונית לנתניה והביא למותו של צעיר בן 26, לאחר שנפגע בראשו מסלעים שהתמוטטו בחוזקה אל הקרקע. דו"ח מבקר מדינה חריף שפורסם לאחר מכן על מצבם העגום של המצוקים לאורך החופים הביא להקמת החברה הממשלתית להגנת מצוקי הים התיכון, שאחראית לביצוע ההגנות בתחום הים, בעוד הרשויות המקומיות אחראיות על ביצוע ההגנות היבשתיות.

 

פרויקט לגון מערב פרויקט לגון מערב צילום: רן אליהו

 

עיריית נתניה ערכה ואישרה בשנים האחרונות תוכנית מתאר ארצית לחופי נתניה (תמ"א 13/6), וכן תוכנית מפורטת להגנה על המצוק החופי בתחום ארגמן-סירונית המותאמת לתוכנית המתאר הארצית להגנה על המצוקים (תמ"א 9/13) אותה קידם המשרד להגנת הסביבה - אשר יחד מהוות בסיס סטטוטורי לקידום פרויקט ההגנה על המצוק החופי בנתניה.

 

מנכ"לית החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון, הילה ארנרייך, מסרה לכלכליסט: "התמוטטות המצוק החופי בנתניה היא בעיה אקוטית שהולכת ומחריפה עם השנים. התמוטטות המצוק היא ודאית, אנחנו רק לא יודעים מתי היא תקרה ובאיזו עוצמה. גם משבר האקלים משפיע על רגישות המצוק, והמצב הוא כזה שכל רעידת אדמה בטורקיה יכולה לגרום להתמוטטות. המצוק החופי בנתניה הוא אחד הגבוהים, ומגיע לגבהים של עד 45 מטר, ועליו שימושים ציבוריים אינטנסיביים כמו טיילת, בתי מלון ונכסים תיירותית. המקטע המדובר של המצוק החופי באורך 3.5 ק"מ נכון להיום סגור ואין אפשרות לרדת אליו כי הוא מסוכן. למרות זאת, אנשים בכל זאת מגיעים לחופי הרחצה שסמוכים למצוק. במסגרת ההגנות שהחברה תבצע הצבת 12 שוברי גלים והזנת חול במטרה למנוע מהים להמשיך ולכרסם בבוהן המצוק, כאשר עלות ביצוע העבודות מוערך בלמעלה מ-200 מיליון שקל. במקביל תבצע עיריית נתניה הגנות יבשתיות במצוק עצמו, הכוללות חיזוק והוספת מסלעה".

x