$
בארץ

נצרת ואום אל-פאחם בראש: 38% מהחולים החדשים מאז תחילת ההקלות - במגזר הערבי

כך עולה מבדיקת כלכליסט של 279 ישובים, בהסתמך על נתוני משרד הבריאות; ניתוח הנתונים חושף כי בישובי המגזר גדל שיעור החולים המאומתים בתקופה זו ב-27%, ובערים מעורבות ב-11%. המצב במגזר חמור אף יותר משנדמה, בשל העובדה שהעלייה במספר החולים היא איננה תוצאה של עלייה במספר הבדיקות

דורון ברויטמן 14:5902.12.20

בימים האחרונים נשמעים קולות רבים מצד גורמים בכירים בממשלה ובמערכת הבריאות, המייחסים את העלייה במספר הנדבקים בקורונה למתרחש במגזר הערבי. הגדיל לעשות הפרויקטור החדש, פרופ' נחמן אש, שהפנה אצבע מאשימה כלפי המשך קיומן של חתונות במגזר, וחזרתם של אזרחים ישראלים מתורכיה – מדינה שמוגדרת אדומה. כך, מבדיקת כלכליסט של 279 ישובים, בהסתמך על נתוני משרד הבריאות, עולה כי מאז ה-18.10 - מועד תחילת ההקלות לאחר הסגר השני - ועד לסוף נובמבר, התגלו בישראל 29,348 חולים חדשים – 38% מהם במגזר הערבי.

 

 

נצרת. העלייה הגדולה ביותר במספר הנדבקים נצרת. העלייה הגדולה ביותר במספר הנדבקים צילום: שאטרסטוק

 

ניתוח הנתונים חושף כי בישובי המגזר גדל שיעור החולים המאומתים בתקופה זו ב-27%, ובערים מעורבות ב-11%. לעומת זאת, בישובים יהודים גדל מספרם ב-7% ובישובים חרדים, בהם קודם לכן הייתה ההתפרצות החמורה ביותר, גדל שיעור החולים המאומתים החדשים ב-4% בלבד. כאשר בוחנים את הגידול במספר החולים המאומתים לכל 10 אלף בני אדם, הרי שבישובים ערבים מדובר על 79 חולים לכל 10 אלף בני אדם, לעומת 17 חולים לכל 10 אלף בני אדם בישובים יהודים.

 

המצב במגזר הערבי חמור אף יותר משנדמה, בשל העובדה שהגידול במספר החולים הוא אינו תוצאה של עלייה במספר הבדיקות. בישובים יהודים אומנם ביצעו כמעט פי 7 יותר בדיקות בתקופה הזו מאשר בישובים הערבים, אולם מספר הבדיקות שנעשו לכל 10 אלף בני אדם בכל ארבעת קבוצות הישובים דומה ונע בין 1,140-1,485 בדיקות לכל 10 אלף בני אדם. 

 

במילים אחרות, למרות שעשו את אותו מספר בדיקות ביחס לגודל האוכלוסייה בישובים הללו, הגידול במספר החולים דווקא בישובים הערביים מצביע על התפרצות חמורה יותר בישובים אלו. השיעור הממוצע של הבדיקות החיוביות לזיהוי הקורונה בישובים הערבים בתקופה זו עומד על 4.8%, לעומת 1.1% בישובים היהודים ו2.5% בישובים החרדים.

 

מבין 20 הישובים בהם גדל מספר החולים בתקופה הנבדקת בשיעור הגבוה ביותר ישנם 19 ישובים ערבים, וישובים יהודי אחד – קדומים. שיעור הגידול במספר החולים בישובים אלו (הערה: קוזזו ישובים שבהם נמצאו פחות מ-50 חולים חדשים במהלך תקופה זו) נע בין 38% ל-320%. הישובים עם שיעור הגידול הגבוה ביותר במספר החולים הם מסעדה עם גידול של 320% (128 חולים חדשים), מג'דל שאמס עם גידול של 215% (459 חולים חדשים) ובוקעאתא עם גידול של 175% (442 חולים חדשים). בעשרה ישובים נוספים מספר החולים החדשים הכפיל את עצמו.

 

במונחים אבסולוטיים, הגידול הגבוה ביותר במספר החולים במגזר הערבי נרשם בעיר נצרת, בה התגלו בתקופה זו 1,099 חולים חדשים, שנייה לירושלים בה התגלו בתקופה הנוכחית 4,620 חולים חדשים ומקדימה את תל אביב בה התגלו 934 חולים חדשים. שתיהן, כאמור, ערים מעורבות עם אוכלוסייה ערבית גדולה מאוד. ישוב ערבי נוסף בו גדל מספר החולים בצורה משמעותית הוא אום אל-פאחם, עם 568 חולים חדשים.

 

מבט מעמיק בנתוני רשות האכיפה והגבייה בנוגע למספר הדוחות שחולקו בחודשים אוקטובר-נובמבר על ידי המשטרה חושף כי אכיפה נוקשה יותר בישובים הערבים אינה מצליחה למנוע את ההתפשטות החריפה בישובים אלו. כך, בעוד שבישובים היהודים ניתנו 70 דוחות לכל 10 אלף בני אדם, בישובים הערבים ניתנו 306 דוחות לכל 10 אלף בני אדם ובערים המעורבות 156 דוחות לכל 10 אלף בני אדם.

 

בניגוד להתפרצות בישובים הערבים ניכר כי בישובים החרדים המציאות השתנתה לחלוטין: אם בתחילת התפרצות הקורונה ועד סוף תקופת החגים, הישובים החרדים "כיכבו" בראש טבלת הנדבקים החדשים, הרי שמאז תחילת ההקלות ישנה ירידה דרמטית במספר הנדבקים בישובים אלו. בסך הכל, מאז ה-18 לאוקטובר התגלו בהם 2,190 חולים חדשים בלבד – 42% מהם בבני ברק.

x