בלעדי לכלכליסט
המחסן הקטן שתקע את התוכניות של ברון הערק
בעלי עלית הארק יוסי גולד השקיע 16 שנה ו־19 מיליון שקל ברכישת כל הדירות בירקון 279 בתל אביב - אך בקשתו לרישום הזכות בבניין נדחתה לאחר שגילה כי קיים בו גם מחסן בן 4 מ”ר. מאז הוא מבלה כבר שלוש שנים באיתור בעל המחסן הנעלם אליהו גת
במשך 16 שנה, באופן שיטתי, בסכום כולל של כ־19 מיליון שקל, רכש ד"ר יוסי גולד, הבעלים של “עלית הארק” את הדירות בבניין ברחוב הירקון 279 בתל אביב, במטרה להחזיק בבעלות על המבנה כולו המשתרע על פני חמש קומות וכולל שמונה דירות. בתחילת 2017, לאחר שהשלים את רכישת כל הדירות בבניין, הוא הגיש בקשה לרשות מקרקעי ישראל לרישום הזכות בבניין כולו, מעבר לרישום הפרטני של כל אחת מהדירות, אך בקשתו נדחתה. התשובה המפתיעה שקיבל: לבניין שרכש יש תת־חלקה נוספת, מחסן בשטח של 4 מ"ר, אשר אינו בבעלותו של גולד. כשביקש לברר של מי המחסן, נמסר לו כי מדובר באדם בשם אליהו גת, ללא שום פרטים מזהים כגון תעודת זהות או כתובת מגורים. מאז מקדיש גולד משאבים ניכרים בחיפוש אחר אותו ברנש.
- "יואב קיש פעל בניגוד עניינים בהזמנת מחקר שלחברו יש בו עניין אישי"
- הד"ר שהתאהב בערק והפך למלך של השוק
מגיעים לביהמ”ש
במאי 2017 פצח גולד במסכת התכתבויות עם הרשויות. במכתב מרשות מקרקעי ישראל הובהר לו כי אליהו גת לא החזיק ברכוש נוסף בבניין, ואין לגביו מידע נוסף. בהמשך פנה גולד גם לרשות המסים וביקש את שרשור העסקאות בבניין מאז הקמתו, אך מרשות המסים נמסר לו כי מטעמי חובת סודיות לא יוכלו לסייע לו. בניסיון לאתר בעצמו את אליהו גת פנה גולד אל משרד הפנים, אך שם נמסר לו כי נמצאו שמות רבים, גם בעיר תל אביב לבדה.
היום מנסה גולד לסיים את הסאגה בערכאות משפטיות. לפני מספר ימים, ב־29 בנובמבר, הגיש המרצת פתיחה שהמשיבים בה הם רשות מקרקעי ישראל, רשות המסים ומשרד הפנים. אף שאליהו גת טרם נמצא וספק אם הוא אכן קשור למבנה, גם הוא נכתב כאחד המשיבים בהמרצה לצד הרשויות. מטרת ההמרצה היא לאפשר לגולד להירשם כבעלים יחיד של המבנה בשלמותו.
בהמרצה הוא ציין את מאמציו לאתר את גת: "כפי שפורט מעלה, ניסיונות חוזרים ונשנים לאתר את מר אליהו גת באמצעות לשכת רישום האוכלוסין – עלו בתוהו", ובהמשך ביקש מבית המשפט לקבוע כי הוא הבעלים של המבנה, לחייב את רשות המסים להציג את העסקאות במבנה, ולהורות לרשות מקרקעי ישראל לרשום את המבנה על שמו.
בהמרצה העלה גולד חשד מסוים, שעלה מעיון בנסח רישום המקרקעין, בנוגע לזהותו של גת. בעמוד הרביעי של חוזה החכירה נרשם שמו של אליהו גת כמי שייצג את מינהל מקרקעי ישראל (כיום רשות מקרקעי ישראל). בהמרצה נכתב בנושא זה: "נשאלת השאלה: האם למר אליהו גת היו זכויות בבניין או שלמעשה אליהו גת הינו נציג מינהל מקרקעי ישראל ששמו נרשם בטעות כחוכר של המחסן". ההמרצה גם לוותה בתצהיר של גולד שלפיו הוא רכש את הדירות במשך שנים, ולאורך כל אותו הזמן שימש המחסן שרשום על שם גת כמחסן משותף לדיירי הבניין, וגת עצמו ככל הנראה מעולם לא התגורר בבניין.
הבניין בירקון 279 הוקם במהלך שנות השישים ונראה ככל בנין רגיל שטרם עבר שיפוץ משמעותי. עם זאת, מיקומו בסמוך לחוף מציצים, לחוף הילטון ולנמל תל אביב תרמו להשבחתו עם השנים. זכויות הבנייה שעיריית תל אביב מאשרת באזור זה אינן מאפשרות לגולד תוספת בנייה משמעותית, אך החזקה של המבנה כולו יכולה לפתוח בפניו אפשרויות נוספות כמו מכירה של המבנה ליזמים והסבת המבנה למלונאות.
זינוק של 450%
את העסקאות של גולד ניתן לזהות בהתאם לדיווחיו לרשות המסים. שתי עסקאות נחתמו בשנים 2004 ו־2006, ולאחר הפסקה של ארבע שנים חודשו העסקאות ב־2010, אשר במהלכה נרכשו שתי דירות. בהמשך נרכשה דירה נוספת בשנת 2012, ועוד שתי דירות בשנת 2013. העסקה האחרונה היא דירה בקומת הקרקע בשטח של 147 מ"ר, שנמכרה תמורת 7.45 מיליון שקל.
מהעסקאות בבניין ניתן לעקוב אחר עליית המחירים באזור. העסקה הראשונה שבוצעה ב־2004 נחתמה לפי 11 אלף שקל למ"ר (1.1 מיליון שקל לדירה), ב־2010 המחיר כבר זינק ל־30 אלף שקל למ"ר, והעסקה האחרונה ב־2013 כבר בוצעה לפי 50 אלף שקל למ"ר, זינוק של 450% בתוך תשע שנים. בסך הכל בשבע העסקאות שרשומות ברשות המסים מסתמן כי נרכשו בבניין דירות בשווי של כ־19 מיליון שקל במהלך 16 השנים האחרונות.
ד"ר גולד (57) הוא דור שביעי למשפחה שמייצרת אלכוהול בישראל מאז 1824. עסקי האלכוהול של המשפחה החלו בעיר צפת בייצור של וודקה, אך בהיעדר ביקוש עברו לייצר ערק תחת המותג "עלית הארק", המיוצר עד היום ומחזיק ב־80% משוק האניס בישראל נכון לשנת 2019. גולד, רופא במקצועו, נקרא על ידי אביו במהלך שנות התשעים לעבוד בעסק המשפחתי ומאז הוא שם. אביו שלמה גולד נפטר ב־2008. כיום גולד מחזיק 84% מיקבי גליל, שמייצרת את הערק במפעל בטירת הכרמל ומעסיקה כ־50 עובדים.