תחנת הכוח ברמת חובב מחליפה ידיים - מחיר החשמל צפוי לרדת
ביום חמישי צפויה לעבור השליטה בתחנה מידי חברת החשמל לידי שיכון ובינוי ואדלטק, לאחר שאלו חתמו על חוזה הולכה מול חברת נתיבי גז הממשלתית; הערכות - תעריף החשמל יירד בינואר ב-3%-5% בשל הפער בין מחיר הרכישה לשווי התחנה בספרי חברת החשמל
חברת נתיבי גז (נתג"ז) הממשלתית מדווחת היום (ב') על אחד המהלכים האחרונים טרם העברת השליטה על תחנת הכוח ברמת חובב מידי חברת החשמל לידי שותפות שיכון ובינוי ואדלטק. לפי נתיבי גז, היום נחתם הסכם הולכת גז בין הצדדים, כזה שעתיד לגלגל לקופת החברה עמלות בהיקף של כ-46 עד 50 מיליון שקל לשנה, תלוי בקיבולת ההולכה בפועל.
- מקורבו של שטייניץ אולץ להתפטר מתפקיד בנתג"ז
- נתג"ז גייסה חצי מיליארד שקל בשלב המוסדי
- נתג"ז סיימה את 2019 ברווח נקי של כ-50 מיליון שקל
בכך הושלמו למעשה עיקרי המהלכים הרגולטורים, וביום חמישי הקרוב מתוכננת העברת השליטה על התחנה בפועל. מדובר בתחנת הכוח השנייה שחברת החשמל מוכרת, זאת מכוח הרפורמה בחברה שחייבה אותה למכור חמש תחנות הפועלות בגז טבעי עד לשנת 2026. עד היום נמכרה תחנת הכוח באלון תבור לידי שותפות של מבטח שמיר, רפ"ק אנרגיה (מקבוצת ג'נריישן קפיטל) ו-PMEC הממשלתית הסינית, כאשר תחנת הכוח ברמת חובב נמכרה במחיר שיא של כ-4.25 מיליארד שקל, כמעט כפול משווי תחנת הכוח בספרי חברת החשמל.
הרוכשים הם כאמור שותפות אדלטק ושיכון ובינוי, שיקבלו תחנת כוח מודרנית יחסית עם כוח ייצור של כ-1,150 מגה וואט, כ-11% מכוח הייצור של חברת החשמל (לפני המכירה). אורי אדלסבורג, יו"ר אדלטק, צוטט היום באומרו ש"אנו ערוכים לאתגר ומתחייבים להמשיך וליישם ברמת חובב את הסטנדרטים התפעוליים האיכותיים הבינלאומיים שהבאנו למשק החשמל בדוראד, ברמת נגב, באשדוד אנרגיה ובאזום". תמיר כהן, יו"ר שיכון ובינוי, הוסיף: "השלמת עסקת הרכישה של תחנת הכוח ברמת חובב היא צעד משמעותי במימוש אסטרטגיית ההתרחבות של שיכון ובינוי בתחומי האנרגיה, הן בייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת".
מי שעוד חיכה להשלמת העסקה היא רשות החשמל, הרגולטור הממשלתי על יצרני החשמל. הרשות יוצאת מדי נובמבר לשימוע על תעריף הייצור הארצי, ששיעורו הסופי נקבע במהלך חודש דצמבר ולקראת תחילת השנה העוקבת. הסגירה הפיננסית של רמת חובב, שדווחה הבוקר היא האות הרשמי של רשות החשמל לצאת בשימוע תעריף. במשק האנרגיה מזכירים שהפער בין מחיר הרכש בפועל לשווי בספרי חברת החשמל אמור להתגלגל לציבור בדמות הוזלה של 7%-10% בתעריף החשמל רק מהעסקה הנקודתית הזו. כזכור גם מכירת תחנת הכוח באלון תבור תרמה להוזלה של כ-4.13% בתעריף החשמל (בינואר 2020), פועל יוצא של פער גבוה בין מחיר הרכש (כ-1.9 מיליארד שקל) למחיר הנכס בספרי חברת החשמל (כ-850 מיליון שקל).
לפיכך, אם משקללים את מכירת תחנת הכוח ברמת חובב, יחד עם שאר האירועים שעברו על החברה השנה - לרבות כולל ירידת מחירי הדלקים מצד אחד, ועלייה בהוצאות תפעול או סבסוד אנרגיות מתחדשות מצד שני - ההערכות במשק החשמל הן שרשות החשמל עשויה לפצל את ירידת תעריף החשמל לשתי פעימות לפחות. נכון להבוקר, הצפי הראשוני הוא לירידה של 3%-5% בתעריף החשמל בינואר הקרוב, ועוד פעימה דומה במהלך 2021 או בתחילת 2022. השקלול הסופי ייעשה במהלך דצמבר, לאחר שימוע שבו יתקבלו עמדות הציבור והשחקנים במשק.
בתוך כך, חברת החשמל קיבלה לידיה היום את הטורבינות החדשות שיחליפו את יחידות הכוח הפחמיות בחדרה. מדובר בשתי טורבינות מתוצרת ג'נרל אלקטריק שמפיקות כ-630 מגה וואט כל אחת, שיעבדו בכוח גז טבעי. היחידה הראשונה צפויה לעבוד בעוד כשנה וחצי מהיום, והשנייה בחציון הראשון של 2023. הפעלת שתי היחידות תסיים תקופה של קרוב ל-40 שנות שריפת פחם באזור חדרה לטובת ייצור חשמל.