פרסום ראשון
פרשת יעקב אדרי: השר לשעבר צולם סופר מזומנים יחד עם מקורבת אליו
למשטרה נמסר סרטון שבו נראים אדרי ויד ימינו אורלי יחזקאל סופרים מאות אלפי שקלים במזומן. לפי החשד, מדובר בטובות הנאה שחלקו השניים. אדרי שוחרר היום למעצר בית, והותר לפרסום כי הוא חשוד גם בעבירות מין ואלימות
התפתחות בחקירת פרשת השחיתות בה חשוד ראש עיריית אור עקיבא והשר לשעבר יעקב אדרי: המשטרה מחזיקה בסרטון שבו מצולמים אדרי ואורלי יחזקאל, המקורבת אליו ואשר כיהנה בעבר כמנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל, סופרים יחד מאות אלפי שקלים במזומן – כך נודע לכלכליסט. על פי החשד, מדובר בטובות הנאה שחלקו השניים.
- הותר לפרסום: ראש עיריית אור עקיבא יעקב אדרי חשוד גם באונס וסחיטה באיומים
- השר לשעבר והמאכערית: כך עבדה שיטת השוחד באור עקיבא
- הותר לפרסום: יעקב אדרי, ראש עיריית אור עקיבא, הוא החשוד בקבלת שוחד תמורת הטיית מכרזים
הסרטון הרגיש, כך על פי מקורב לחקירה, נמסר למשטרה על ידי אחד המעורבים המרכזיים בפרשה.
על פי החשד, אדרי ויחזקאל יצרו מנגנון שבמסגרתו אנשי עסקים וקבלנים שונים בעלי אינטרסים עסקיים באור עקיבא העבירו טובות הנאה, בהם למשל תלושי קניה לכאורה עבור נזקקים, ליחזקאל – לצורך שימוש אישי של אדרי ויחזקאל. זאת בתמורה לקידום האינטרסים העסקיים שלהם בעיר.
המשטרה מחזיקה בידה חומרים רבים המפלילים לכאורה את אדרי במעשים המיוחסים לו, הכוללים מסמכים רבים, האזנות סתר והקלטות ומאז שפרצה החקירה גבתה המשטרה עדויות שחיזקו את החשדות נגד אדרי ועיבו אותם. אחת הראיות, כאמור, שהגיעו לידי המשטרה זהו אותו סרטון.
חשוד באונס, הורחק ל-45 יום מהעירייה
היום אחה"צ הותר לפרסום כי אדרי החשוד כאמור בעבירות "צווארון לבן" כמו לקיחת שוחד, מרמה, העלמת מס והלבנת הון, חשוד גם בעבירות מין,אינוס, בעילה בהסכמה, תקיפה, אלימות וסחיטה באיומים. עבירות נוספות אלה המיוחסות לאדרי, נוספו במהלך ימי החקירה מאז מעצרו של אדרי ב-10 בנובמבר.
היום, לאחר ארבע פעמים בהן האריך שופט בית משפט השלום בראשון לציון גיא אבנון את מעצרו של אדרי, הוא החליט על שחרורו למעצר בית של 10 ימים. בנוסף הורחק אדרי מהעירייה ומהוועדה המרחבית לתכנון ובנייה ישובי הברון (אזור אור עקיבא-זכרון יעקב) בה הוא חבר למשך 45 יום ונאסר עליו ליצור קשר עם מי מהגורמים המעורבים בפרשה. כמו כן נאסר עליו לצאת מהארץ ל-90 יום.
השופט אבנון קבע בהחלטתו היום כי בידי המשטרה "תשתית ראייתית בעלת עוצמה של חשד סביר, שלא לומר חשד סביר מוגבר" ל"עבירות שחיתות שנעשו לאורך תקופה ממושכת". עבירת האינוס המיוחסת לאדרי נעשתה, על פי החשד, לפי כ-16 שנה, ובדיון היום הציגה המשטרה מסרון שהוצג לאדרי בחקירה, בו הוא הביע צער בפני המתלוננת על כך שהוא כפה את עצמו עליה. סנגוריו טענו בדיון כי "מדובר בעלילה".
אדרי הוא החשוד המרכזי בפרשת שחיתות רחבת היקף הכוללת בין השאר חשד להטיית מכרזים והטבות לקבלנים, שיאח"ה (היחידה לחקירות הונאה) בלהב 433 חוקרת מזה כשנה באופן סמוי, ומזה יותר משבועיים באופן גלוי. עד כה המשטרה ערכה שני גלי מעצרים של חשודים ועכבה לחקירה באזהרה מעוכבים נוספים. בין הנחקרים אנשי עסקים, חלקם מתחום הנדל"ן – קבלנים שבונים באור עקיבא. בנוסף נחקרו דמויות בעירייה ובוועדות התכנון באזור.
חשודה מרכזית נוספת בפרשה, אשר היתה גם כן עצורה במשך שבועיים עד שחרורה שלשום, היא מי שהיתה יד ימינו של אדרי בעיריה ובמשרדי הממשלה בהן כיהן כשר, אורלי יחזקאל. כבר עם מעצרה הפעילו עליה חוקרי יאח"ה, בפיקודו של תנ"צ יואב תלם, לחץ כבד, על מנת לגייס אותה להעיד נגד אדרי ולמסור נגדו חומרים מפלילים, כפי שפורסם לראשונה בכלכליסט עוד ביום מעצר השניים.
המשטרה מייחסת לחשודים הרבים בפרשה רחבת ההיקף, כל אחד על פי חלקו ותפקידו כי פעלו לכאורה על מנת לקדם מכרזים והיתרים שבאחריות העירייה בתמורה ללקיחת טובות הנאה בכסף ושווה כסף, וזאת לכאורה בניגוד לחוק ותוך פגיעה באינטרס הציבורי. החקירה העלתה דפוס פעולה שוחדי, במסגרתו אדרי הפעיל את כל כובד משקלו בעיריה ומחוצה לה לטובת יחזקאל, המשמשת כיום כיועצת ולוביסטית, ושאותה הגדירו גורמים במשטרה כ"מאכערית", ולטובת לקוחות שלה - תמורת טובות הנאה שונות.
המשטרה חושדת כי אדרי פעל והפעיל אחרים לקדם את ענייניהם של יחזקאל ולקוחותיה במגוון תחומים: מכרזים, ג'ובים ומינויים הנושאים שכר גבוה, היתרים לא חוקיים בתחום התכנון והבנייה, היתר להשבחת נכסים ועוד.
החשד של המשטרה שבעקבות טובות ההנאה שניתנו ניתנה תמורה שהניבה רווחים ו"פירות" לאנשי העסקים החשודים בגובה מיליוני שקלים. חוקרי המשטרה עלו במהלך החקירה הסמויה על ראיות לכאורה המראות כיצד עבדה השיטה במסגרתה "כל מה שהמקורבת דרשה – ראש העיר סיפק". אחד ממסלולי השוחד והעברת טובות ההנאה שנחקרו במסגרת הפרשה היה באמצעות תלושים ושוברי מזון שנדרשו לכאורה מעורבים בפרשה לתרום לנזקקים באמצעות עמותה פיקטיבית, בין השאר על רקע מגפת הקורונה והמצב הכלכלי הקשה, אולם אלה הגיעו לבסוף לידיהם של החשודים בפרשה.
אתמול שוחרר לביתו הקבלן אפי שקדי, בעלי חברת אפי קפיטל, שנעצר ביום שני בגל המעצרים השני. אפי קפיטל בונה פרויקטים רבים ברחבי הארץ, בין השאר באור עקיבא. שקדי נחשד במתן שוחד לאדרי כדי לקדם את עסקיו, סנגוריו, עורכי הדין רמי תמם ודודו ג'והאן הכחישו את החשדות נגדו. קבלן אחר שבונה גם הוא באור עקיבא ונעצר לחקירה ביום שני כחשוד בפרשה, לא הובא באותו יום להארכת מעצר ושוחרר גם הוא לביתו.
בימים האחרונים נחקר גם חשוד נוסף בעל השפעה בתחום התכנון והבנייה בוועדה המרחבית ונשאל לגבי פעולותיו בועדה בעקבות בקשות מצד אדרי. סנגורו, עו"ד איל בסרגליק, אחד המועמדים לתפקיד פרקליט המדינה, טוען כי "מדובר בתלונה כוזבת ומרושעת כלפי אדם שלא נפל רבב במעשיו. לא בכדי המשטרה שחררה אותו וכפי שיוכח בהמשך אין לו קשר לפרשייה".
את יחזקאל ייצג בתחילת הפרשה עו"ד משה יוחאי, אולם בשלב מסוים הוא התפטר ועו"ד מנחם רובינשטיין החליף אותו כמיצגה של יחזקאל.
סנגוריו של אדרי, עורכי הדין ד"ר יחיאל וינרוט, מאיר אברהם ויגל דוד ממשרד ד"ר י. וינרוט ושות' מכחישים את החשדות המיוחסים לאדרי. לדבריהם, "צו איסור הפרסום פקע היום ותוקפו לא הוארך, בהסכמת מר אדרי. לגופם של החשדות החדשים המיוחסים למר אדרי בתחום עבירות המין והאלימות, מדובר בחשדות שכגודל חומרתם כך מידת מופרכותם. העובדה שמדובר בחשדות שמעולם לא הוגשה תלונה בגינם כנגד מר אדרי, מעידה גם היא כאלף עדים על רצינות אותם 'חשדות', ועל כך שהם באו לעולם במטרה אחת ויחידה לפגוע במר אדרי, ולהשחיר את פניו, מתוך מניעים ברורים שבשלב זה אנו מנועים מלפרטם".