$
בארץ

פרסום ראשון

נשות הדסה נגד האוצר: "נמשיך לבחון מועמדות איציק ואופיר לתפקיד היו"ר"

עם זאת הארגון מוכן להציג מועמד נוסף לתפקיד יו"ר בית החולים - בהתאם לבקשת האוצר. "הנייר כנראה סובל הכל, אבל גם לכך צריך להיות גבול (...) המדינה היא זו שבחרה באופן מודע להתעלם מכל איתותי האזהרה, פעם אחר פעם"

אדריאן פילוט 17:1525.11.20

נשות הדסה, בעליו של בית החולים הירושלמי, מתעקשות למנות את אחד משני המועמדים שהוצגו למדינה לתפקיד יו''ר דירקטוריון המוסד הרפואי - אך מוכנות להציג מועמד שלישי - בנוסף לדליה איציק, המועממדת המועדפת, ופרופ' חזי אופיר, כפי שנקבע בהסכם ההבראה החתום עם המדינה; כך עולה ממכתב התגובה החריף ששיגר הארגון לנציגי המדינה והגיע לכלכליסט.

 

לפני יומיים נחשף בכלכליסט מכתב לא פחות חריף ששיגרו מירב קדם, סגן החשכ"ל (בריאות) יחד עם סגן הממונה על התקציבים (בריאות) ובו הם דורשים את הפסקת הליך המינוי של יו''ר הדירקטוריון של המוסד, כאשר השניים הטיחו בנשות הדסה האשמות קשות, לרבות בהפרת התקנון, הפרת הסכם ההבראה שנחתם מול המדינה ואפילו הפרת החוק עצמו. כמו כן, מינויו של פרופ חזי אופיר ליו''ר הדירטקוריון הזמני בשבוע שעבר - אחד מהמועמדים לכהן בתפקיד באופן קבוע - הוגדר כמנהל לא תקין.

 

בי"ח הדסה בי"ח הדסה צילום: ענבר טויזר

 

המועמדת המובילה במירוץ - והמועדפת על נשות הדסה - היא דליה איציק, יו''ר הכנסת לשעבר ויו''ר חבר הנאמנים של הדסה. ב-2014 הגיע הדסה לחדלות פרעון ולגרעון של כ-1.2 מיליארד שקל ואחרי חתימת הסכם הבראה הזרימה המדינה כ-800 מיליון שקל, אך דרשה זכויות - לרבות השתתפות פעילה במינוי דירקטוריון, לרבות היו''ר. ארז מלצר, מי שכיהן בתפקיד 6 שנים (קדנציה של 4 שנים והארכה של שנתיים) סיים את תפקידו אתמול באופן רשמי, אחרי שלפני שבועיים נודע לו כי אין בכוונת נשות הדסה להאריך את כהונתו מעבר להארכה של שנתיים.

 

"אנו מצירות על מכתבכם המציג מציאות חסרת כל שחר. טוב היה לו מכתב זה לא היה נכתב כלל. הנייר כנראה סובל הכל, אבל גם לכך צריך להיות גבול – במיוחד כאשר מדובר ברשויות המדינה ונציגיה", פותחות נשות הדסה את המכתב הזועם. לגבי תלונתן של מסר וקדם, לפיה על נשות הדסה היה "להרים דגל אדום" עת בחנו את מלצר, משיבות נשות הדסה כי "המדינה היא זו שבחרה באופן מודע להתעלם מכל איתותי האזהרה שהגיעו מצידינו, פעם אחר פעם, ומקריאות ברורות שלנו על הצורך בהסדרת ממשל תאגידי תקין בבית החולים. מצב בו הדירקטוריון של בית החולים מעודכן בדיעבד, אם בכלל, על מהלכים משמעותיים אותם מקדם בית החולים, כולל כאלה החורגים מהניהול השוטף, הוא חמור ואסור לנו ולכם להשלים עם כך. אם אכן, כפי שכתבתם, נושא הממשל התאגידי חשוב ובעל ערך גדול בניהול בית החולים גם לטעמכם – אזי תמוה בעינינו עד מאוד מדוע עד היום בחרתם אתם להתעלם מהדגלים האדומים שהונפו, לא התייחסתם לנושא ומנעתם את תיקונו והסדרתו. טענתכם במכתבכם שבסימוכין כאילו נושא זה לא היה ידוע לכם הינה היתממות בלשון המעטה, ובכל מקרה חוטאת לאמת ולעובדות בשטח, ובוודאי שאינה במקומה. ואם כבר עסקנין בממשל תאגידי תקין, נראה כי דווקא מכתבכם הוא שעשוי לשרת את אלו אשר ככל הנראה לא מעוניינים בקיומו של ממשל תאגידי תקין בבית החולים", נכתב, כאשר הכוונה היא למנכ"ל בית החולים, פרופ' זאב רוטשטיין, שהארגון כבר הביע רצון עז להחליפו.

 

 דליה איציק דליה איציק צילום: עמית שעל

 

לגבי מלצר כותבות נשות הדסה כי הן "מסרו לנציגי המדינה מספר לא מבוטל של פעמים את הסתייגותו ודאגתו של הארגון לגבי היו"ר והממשל התאגידי. הסתייגויות דומות נמסרו למדינה, גם על ידי החשב המלווה. כך שכאמור לטעון כיום כי הופתעתם לגלות את טענות ארגון נשות הדסה לראשונה רק לאחר המכתב מיום 11.11.2020 הינה כאמור היתממות בלשון המעטה, ובכל מקרה חוטאת לאמת ולעובדות בשטח ובוודאי שאינה במקומה".

 

"ניסיונכם להציג במכתבכם את הדברים בצורה מעוותת כאילו רק אתם "המבוגר האחראי" שצריך להזכיר לנו כי מדובר בתקופה רגישה, מקומם ואינו במקומו", כותבות נשות הדסה, ומציינות כי "עם פרוץ מגפת הקורונה אנו היינו הראשונים שהתגייסנו והעברנו כספים רבים לבית החולים לרכישת ערכות בדיקה וציוד נדרש לטיפול בקורונה, על אף שמדובר בתפקידה של המדינה לדאוג לכך בראש ובראשונה".

 

נשות הדסה כופרות בטענות על הפרות של הסכם ההבראה והחוק וטוענות כי כהונתו של מלצר הסתיימה ב-24 לנובמבר, "לאחר שארגון נשות הדסה שקל בכובד ראש את הנושא, הוא הפעיל את זכותו והודיע למדינה כמו גם ליו"ר כי לא יסכים להארכת תקופת כהונתו של מלצר לתקופה נוספת".

 

נשות הדסה טוענות כי בניגוד לנטען על ידי מהידנה, הן אלו שביקשו - כבר ב-24 ביולי - לשוחח מבעוד מועד ומראש על הנושא עם נציגי המדינה, וכבר אז נעשתה פניה רשמית לשר האוצר, ישראל כץ, לקיים פגישה דחופה, פגישה שהתקיימה לבסוף רק ב-12 לחודש.

 

סוגיה קריטית בויכוח הוסער בין המדינה לנשות הדסה היא כמות ומהות המועמדים: לפי ההסכם על נשות הדסה להציג 3 מועמדים כאשר עד עתה הוצגו רק שניים - איציק ואופיר. "סברנו כי לאור העובדה שתקופת ההבראה מסתיימת ביום 31.12.2020 ולאור העובדה כי נותרו רק כ-40 ימים עד לתום תקופת ההבראה, ניתן יהיה להסתפק בהצגת שני מועמדים לתפקיד יו"ר הדירקטוריון, במיוחד בהתחשב בעובדה כי המדובר בשני מועמדים ראויים ביותר אשר לדעתנו ידעו להוביל את הדירקטוריון ולהצעיד את בית החולים קדימה. מאחר ואנו מבינים כי הנכם עומדים על הדרישה כי יוצגו שלושה מועמדים ולא שניים, אנו נציג בפניכם מועמד נוסף", לשון המכתב, אך ספק אם הדבר רלוונטי אחרי שברור כי אלו הם שני המעמדים שנשות הדסה מוכנות למנות, ובעיקר, אחרי שברור כי נשות הדסה מעדיפות את איציק לתפקיד.

 

בכל זאת, כאמור, נשות הדסה מתעקשות לבחום את שני המועמדים כבר עכשיו וכותבות כי "אנו מציעים כי כדי לחסוך בזמן תתחילו בבחינת שני המועמדים שפרטיהם וקורות חייהם כבר נמסרו לכם", ומפצירות לקיים דיון משותף בהקדם עם נציגי המדינה, לאחריו "נסכים על זהות המועמד שיוצע לדירקטוריון לתפקיד היו"ר".

x