ועידת ישראל דובאי
"ישראלים צריכים להיות אמיצים ולחלוק את הידע שלהם עם דובאי"
כך לדברי איש העסקים עבד אל מג'יד אל פהים, לשעבר ראש לשכתו של שליט האמירויות. "האיחוד זו הזדמנות לישראלים. תגיעו לכאן, תהיו נוכחים, תודות להנהגות בשני הצדדים זה אפשרי. צריך לנצל את המצב ואת כל התשתית שיש פה"
"ישראלים צריכים להיות אמיצים ולחלוק את הידע שלהם עם דובאי", כך אמר עבד אל מג'יד אל פהים, יו"ר Dubai Pearl, לשעבר ראש לשכתו הפרטית של שליט האמירויות, ד"ר שייח' סולטאן בן חליפה בן זאיד אל נהיאן. את הדברים אמר אל פהים בשיחה עם אלון בן דוד, מרשת 13 בוועידת ישראל-דובאי הראשונה של כלכליסט, בנק לאומי ורשת 13.
אל פהים כיהן בתפקידים בכירים במוסדות פיננסיים שונים באיחוד האמירויות, והוא גם יזם מנוסה. בשיחה עם בן דוד הוא ניסה לענות על השאלה: מה לעשות ומה לא לעשות בעסקים עם האיחוד האמירויות?
בן דוד: ישראלים רואים באיחוד האמירויות כמעין "ארנקים" שיכולים לממן את החלומות שלהם. האם זו תפיסה נכונה?
"כן, האיחוד זו הזדמנות לישראלים, אבל אין יותר חשיבה שגרתית של לבוא למטרה אחת ולחזור לישראל, אלא לבוא ולחלוק את הידע שלהם ולשתף פעולה לטווח ארוך. אני מצפה לאדם שיבוא וישאל - מה אני יכול לעשות למען העתיד של האנשים?
"אירחנו קבוצות רבות של אנשים ממדינות שונות, מניגריה, מסרי לנקה, מאתיופיה. אלה אנשים שאין להם הזדמנויות במדינות אחרות. דובאי היא ה'האב' שלהם מהבחינה הזאת. היו עסקים עד כה עם ישראל, אבל אנשי העסקים הישראליים לא סמכו עד כה על האנשים בדובאי. תמיד שאלו אותי 'האם זה בטוח לשתף פעולה ולעשות עסקים ביחד?' תמיד השבתי כן, אבל אין כמו להגיע ולחוש את המדינה בעצמך. צריך להיות בטוח לעשות זאת.
"ישראלים הם טובים במה שהם יודעים. הם צריכים להרגיש בטוחים ולבוא לשתף פה את הידע שלהם, להתחבר ביחד. הקמתי וסגרתי עסקים שונים, הייתי באינטראקציה עם אנשים ממדינות שונות. היום כשאושרו הוויזות, אפשר להגיע לפה בקלות ולראות איך הדברים נעשים פה".
הדולר והשימוש באנגלית מקובלים בעסקים?
"כן. אפשר לחתום על עסקאות גם במטבע המקומי, דירהם, וגם בדולר. אין מגבלות על כך. האנגלית כבר מאוד מקובלת, ואפשר להתנהל באנגלית בכל מקום".
חוקי השריעה לא מפריעים להתנהלות העסקית?
"זו אולי הפרשנות של אנשים מסוימים, אבל אין שום סיבה שמשהו יפריע לעסקים. אני לא רואה הבדלים כל כך גדולים בינינו. גם המערכת המשפטית מוכנה לקבל את החוקים והכללים הבינלאומיים, ואת חוקי הסחר. המערכות פה מקבלות את המצב ומוכנות להזדמנויות בין המדינות. אין מגבלות ואין התערבות של שריעה באופן שבו עושים עסקים".
מהי עצת הזהב שלך לאנשי עסקים ישראלים?
"תגיעו לכאן, תהיו נוכחים, תודות להנהגות בשני הצדדים זה אפשרי. צריך לנצל את המצב ואת כל התשתית שיש באיחוד האמירויות. אנחנו כל כך קרובים, רק 3 שעות טיסה. הטכנולוגיה מקרבת בינינו, וחבל שלא לנצל את זה בשתי ידיים".