נחשף בכלכליסט
הקרבות בדירקטוריון פז התישו את ביגר, לוקר ימונה ליו"ר השבוע
המאבקים בדירקטוריון על האופציות בג'נסל, הפנייה של אברהם ביגר לרשות החברות מבלי ליידע את הדירקטוריון ותשלום סכום העתק לחברת הייעוץ מקינזי שנחשף בדו"ח ביקורת פנימי של פז. כך נסללה הדרך לפרישה המפתיעה של יו"ר פז
אברהם ביגר הדהים ביום חמישי בבוקר כשהתפטר מתפקיד יו"ר פז, התפטרות שנחשפה ב"כלכליסט". המהלך של ביגר נשמר בסוד והפתיע גם את מקורביו. המועמד המוביל להחליפו, יו"ר התעשייה האווירית הראל לוקר, צפוי להתמנות ליו"ר פז עוד השבוע וייתכן שכבר היום. ביגר צפוי לסיים את כהונתו ב־31.12 ולוקר יכהן בתפקיד בפועל החל מה־1.1.
- רעידת אדמה בפז: היו"ר אברהם ביגר מתפטר
- רישום האופציות של פז בג׳נסל מעורר עוד סערה בדירקטוריון
- דירקטוריון פז בלם ניסיון של ביגר לשנות את היתר השליטה
ההפתעה בהתפטרות ביגר קשורה באופיו הלוחמני. הוא הובא לתפקיד ע"י גופים מוסדיים, בראשות מיטב דש וקרן נוקד, שקיוו שהמניות שהחזיקו יהיו שוות יותר תחתיו. אלא שמאז מינויו, איבדה פז 38% משוויה, חלק בשל משבר הקורונה וחלק בשל בית הזיקוק המדמם, שגרם למחיקות של עשרות מיליוני דולרים בשוויו. מצד שני, פז שאחרי ביגר שונה בתכלית מזו שלפניו. הוא גיבש אסטרטגיה ויישם אותה, החליף את מרבית ההנהלה והוביל מהלך להפנמת הצורך לפרידה מבית הזיקוק.
ביגר החליט לפרוש לאחר פנייה מ"כלכליסט", בעקבות זעם הדירקטורים לגבי האופציות שקיבל בחברת ג'נסל, בה השקיעה פז ובה מונה לדירקטור. דבר האופציות לדירקטורים שלה פורסם בתשקיף שפרסמה ג'נסל לפני שבועיים. הדבר סתר לכאורה הבטחה שנתן ביגר לדירקטוריון פז, לפיה הוא לא ייהנה מתגמול בג'נסל. הדירקטורים זעמו ולא קיבלו את ההסבר של ביגר, לפיו פנה עוד קודם למשרד עורכי הדין שמלווה את פז וביקש להסדיר את העברת האופציות ממנו לפז, מהלך מורכב טכנית. ביגר לא טרח לעדכן מבעוד מועד את חבריו לדירקטוריון פז בעניין.
הנושא עלה שבועיים בלבד לאחר שלחברי דירקטוריון פז נודע כי היו"ר בדק עם רשות החברות באופן עצמאי לחלוטין, את שינוי תנאי היתר השליטה, מהלך שאותו טרפד הדירקטוריון. הצטברות הנושאים היתה יותר מדי עבור חברי הדירקטוריון.
ביגר מצדו חש שחלק מהדירקטורים "מחפשים אותו" על עניינים טכניים — והחליט להתפטר. מקורב לביגר אומר: "בגיל 75, משחקי החתול והעכבר הללו לא היו התאימו לו יותר". מעל שתי מחלוקות אלה התחולל עימות סביב רצונו של ביגר למכור את בית הזיקוק — מהלך לו התנגדו חלק מהדירקטורים.
כאשר התפרסמה הכתבה על האופציות בג'נסל, ביגר כבר סיפר למקורבים כי מספר ימים לאחר מכן, ביום חמישי, הוא יתפטר — וכך היה.
אבל לא רק האופציות בג'נסל והפניה לרשות החברות עמדו ברקע ההתפטרות. אירוע נוסף היה דו"ח ביקורת פנימי בפז, שעסק בנהלים ובמדיניות התקשרויות עם חברות ייעוץ גדולות, בעיקר סביב סוגיית בית הזיקוק. בין היתר, מוזכרת בדו"ח חברת הייעוץ מקינזי, וכן יועצים כמו אפי רוזנהויז, לשעבר מנכ"ל שופרסל, ועידו רוזיליו, לשעבר מנכ"ל בית הזיקוק. גופים נוספים שנסקרו בדו"ח הם Ernst & Young ו־ Boston Consulting Group.
לפי הדו"ח, ההסכם המשמעותי מכולם הוא עם מקינזי, לה שילמה פז סכום עתק של כ־20 מיליון שקל. הדו"ח מצא כי חלק מההתקשרויות לא בוצעו לפי הנהלים הפנימיים בפז. הדבר עורר כעס בדירקטוריון, כיוון ששוב התברר כי ביגר נהג, לכאורה, בניגוד לכללי הממשל התאגידי.
בעניין מקינזי, עולה מהדו"ח כי דירקטוריון פז ידע על העבודה האסטרטגית שמבוצעת, ואף קיבל עליה סקירה, אולם שכר הייעוץ לא הובא בפני הדירקטוריון. גם מספר משרדי עורכי דין ששכרה החברה מוזכרים בדו"ח. אף שהדו"ח אינו מנוסח בחריפות, הוא הפך לעוד עילה לקרב בין הצדדים.
ועדת הביקורת של הדירקטוריון שמורכבת, בין היתר, מהד"חצים מאירה גיט, עודד גילת ועמי שפרן (וכן מרויטל אבירם) דנה בדוח לאחרונה. הדח"צים מתחו ביקורת חריפה על ביגר וטענו כי חלק מההתקשרויות המופיעות בדו"ח בוצעו בתקופתו ולא על פי הנהלים. גורמים בדירקטוריון אף טענו כי ביגר עבד בעבר במכתשים עם יואב זייף, אשר ריכז מטעם מקינזי את העבודה בפז.
גם העסקתה של תמר יסעור, המועמדת לתפקיד יו"ר ישרכארט, כיועצת בתחום הקמעונאות בפז, עוררה ביקורת בדירקטוריון.
מפז נמסר: ״מדובר בדוח ביקורת פנימי ושגרתי שהוא חלק מתוכנית העבודה של מערך הביקורת הפנימי בחברה״