מלחמה עולמית: חברות ה-G20 השקיעו 11 טריליון דולר במאבק בנזקים הכלכליים של הקורונה
כך לפי דוח שפורסם לקראת מפגש הפסגה של מנהיגי 20 הכלכלות הגדולות בעולם שייערך בסעודיה השבוע ויתמקד בהחזרת הצמיחה, במקביל להתמודדות עם המשבר ההומניטרי והרפואי העולמי שהביאה המגפה; לפי הדוח, הסכום לא כולל 21 מיליארד דולר נוספים שהוציאו המדינות על התמודדות עם המגפה עצמה
חברות ה-G-20 השקיעו עד כה 11 טריליון דולר בתמריצים לכלכלה בניסיון להאיץ את התאוששותה ממגפת הקורונה, כך על פי דוח שפורסם לקראת פסגת מנהיגי המדינות בסעודיה בסוף השבוע.
"מדינות ה-G-20 עשו מאמצים מיידיים ויוצאי דופן כדי להתמודד עם השפעות המגפה, כולל יישום של פעולות פיסקליות, מוניטריות ופיננסיות חסרות תקדים לייצוב הכלכלה", כך על פי הדוח.
- יו"ר קרן המטבע: השפעת הקורונה על הצמיחה העולמית תהיה מזערית
- "סגרי הקורונה יעלו לתלמידי ישראל ב־3% מהשכר לכל חייהם"
- דו"ח ה–OECD: רפורמות מבניות הן המפתח להתאוששות
מדובר בסכום ששווה לפי שניים התמ"ג השנתי של יפן. בנוסף, לפי הדוח הוציאו המדינות החברות 21 מיליארד דולר לשם התמודדות עם המגפה עצמה.
הפסגה שתיערך בסעודיה, ושתהיה מקוונת בעיקרה, תתמקד בהחזרת הצמיחה במקביל להתמודדות עם המשבר ההומניטרי והרפואי העולמי שהביאה המגפה. "יש לנו הזדמנות לצאת חזקים יותר מהמגפה הזאת, עם יותר פתיחות חברתית וכלכלית", כך אמר שר האוצר הסעודי מוחמד אל ג'דאן, המשחק תפקיד מרכזי בעיצוב סדר היום של הפסגה שתיערך ב-21-22 בנובמבר.
"באמצעות תגובה גלובלית מאוחדת, ה-G-20 נחושה להמשיך להתמודד עם האתגרים הגדולים של תקופתנו ולעבוד כדי למצוא פתרונות", הוסיף. מדינות ה-G-20 אחראיות לכ-80% מהתפוקה הכלכלית העולמית, שלושה רבעים מהסחר העולמי, ואוכלוסייתן מהווה שני שליש מאוכלוסיית העולם.
בקבוצה חברות ארגנטינה, אוסטרליה, ברזיל, קנדה, סין, צרפת, גרמניה, הודו, אינדונזיה, איטליה, יפן, מקסיקו, דרום קוריאה, רוסיה, סעודיה, דרום אפריקה, טורקיה, בריטניה, ארה"ב והאיחוד האירופי. תקופת הנשיאות הסעודית של הארגון אופיינה בהתמודדות עם הנזקים הקשים של מגפת הקורונה. ימים ספורים בלבד לאחר שנועדו בריאד שרי האוצר ומושלי הבנקים המרכזיים של המדינות, בחודש פברואר, צללו השווקים וכלכלות העולם בעקבות סגרים שהטילו מדינות רבות במרץ ואפריל כדי לבלום את התפשטות הנגיף.
בעוד התמריצים הגבוהים ושאר האמצעים האגרסיביים שיושמו בתגובה למגפה הצליחו לעודד רק צמיחה ויציבות פושרות במערכות הפיננסיות במחצית השניה של 2020, ההשפעות ארוכות הטווח של משבר הקורונה עדיין רק מתגבשות. ארה"ב ובריטניה מתמודדות עם עלייה חדה במספר הנדבקים והמתים, וסגרים מחודשים שהוטלו במקומות שונים בעולם צפויים להאט עוד יותר את קצב ההתאוששות.
עד כה השנה אירחה סעודיה מאות פגישות שרים, קבוצות עבודה, סמינרים ואירועים נוספים, כדי לנסות לגבש תגובה קולקטיבית. בהצהרה המשותפת שתסכם את הפסגה צפויים להיכלל מגוון אמצעים והמלצות לטיפול בבעיות של אי שוויון מבני ותשלומי חובות, בין יתר הנושאים בהם תעסוק. הקבוצה יצאה לאחרונה ביוזמת השהיית חובות למדינות שזקוקות לסיוע מזומן מיידי מול נושיהן, והעבירה למדינות השקועות בחובות 14 מיליארד דולר כסיוע לטיפול במגפה.