$
דעות

כלכלה מעגלית בעולם המים

מקורות מיישמת שיטות, תהליכים ופיתוחים חדשניים בתחום המים, המשקפים בהצלחה את מודל הכלכלה המעגלית

עומר בר 12:3819.11.20

מפעל השפד"ן, אשר מתופעל על ידי חברת המים הלאומית מקורות, הוא מפעל הטיפול בשפכים הגדול בישראל – המשרת את כל תושבי גוש דן – 2.5 מיליון בני אדם. בכל יום מגיעים למפעל 400 מיליון ליטר של שפכים. מי השפכים עוברים במפעל סדרה של תהליכים פיזיקליים, ביולוגיים וכימיים ובסופם מתקבלים שלושה תוצרים עיקריים:

 

1. מים מושבים, המשמשים להשקיה בלתי מוגבלת לגידולים חקלאיים. למעשה 70% ממי השקיית הנגב כולו מקורם במים מושבים מן השפד"ן.

2. מוצקים בשפכים, אשר נקראים בוצה, ומשמשים כדשן או כמטייב קרקע לפיזור חקלאי.

3. ביו-גז, שנוצר כחלק מתהליך הטיפול בבוצה, משמש להפקת אנרגיה וחום לשפד"ן עצמו. למעשה כ~80% מצריכת החשמל במפעל, מקורה בביו-גז הנוצר.

 

 

 

כך שפכים, שנחשבו בעבר למטרד לא רצוי, הופכים למשאבים יקרי ערך ובעלי איכות גבוהה. משאבים אלה מנוצלים בתחום החקלאות ונצרכים בידי האדם, וחוזר חלילה.

 

זוהי דוגמה מובהקת למודל הכלכלה המעגלית, מודל כלכלי שבו לכל תוצר לוואי ישנו שימוש חוזר. עולם שמתבסס על ניצול מרבי של חומרי גלם ו"אפס פסולת" (Zero Waste). זאת לעומת הכלכלה המסורתית, הליניארית, שמאופיינת בייצור וצריכה מוגברת, ויש לה מחיר סביבתי כבד.

כלכלה מעגלית לא מסתכמת רק במִחזור חכם ובשימוש חוזר בפסולת, אלא מתחילה כבר בתכנון מראש של תהליכי הייצור והאספקה. כלומר, כבר משלב התכנון מובטח שייעשה שימוש חוזר בכל משאב או חומר גלם שמשתתף בתהליך, וכך יימנע בזבוז.

 

 

עומר בר מהנדס תהליך ותפעול במקורות עומר בר מהנדס תהליך ותפעול במקורות צילום: באדיבות מקורות

 

נושא הכלכלה המעגלית נמצא גבוה בסדר העדיפויות של האיחוד האירופי, ותופס תאוצה בקרב מדינות רבות ובהן ישראל.

 

חברת הייטק של מים

 

כחברת הייטק של מים, מקורות מבססת את תהליכי המחקר והפיתוח שלה על חדשנות טכנולוגית ועל פריצות דרך הנדסיות ומדעיות.

 

מאחר ש"חומר הגלם" שלנו – המים - הוא אחד המשאבים החשובים בחיים, מקורות שואפת ומצליחה לנצל את כל תצורותיו ולהפיק ממנו תועלות רבות לשימושים מגוונים.

 

אז איך מתבטאת הכלכלה המעגלית בשפד"ן?

 

ראשית, מדובר במניעת זיהום משמעותית ביותר – הטיפול בבוצה, אשר הושלם לפני כשלוש שנים, הוריד את הזיהום בים התיכון ביותר מ- 90%; שנית, החיסכון הכלכלי הוא אדיר, בפרט בשימוש במים ממוחזרים לחקלאות ושריפת הביו-גז במקום חומרי בערה מזהמים; ושלישית – זה מקדם כלכלה בת-קיימה התורמת לאיכות הסביבה.

 

מקורות משקיעה משאבים עצומים ב"אנשי המים" שלה בכל התחומים ואף מממנת לימודים גבוהים בנושא קיימות וסביבה, כדי להתמודד עם האתגרים של המאה ה-21; החוקרים, המפתחים והמהנדסים של מקורות משלבים את שני העולמות – טכנולוגיה וחדשנות מצד אחד, וקיימות וסביבה מנגד - ומייצרים פתרונות כלכליים יצירתיים שעולים בקנה אחד עם ערכים של איכות הסביבה ושמירה על הטבע, ומבוססים על פיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך.

 

הצעד הבא בעולם המים בזירת הכלכלה המעגלית הוא התמודדות עם תוצרי לוואי שעדיין אין בעבורם טיפולים ראויים, על מנת למקסם ולייעל את תהליכי הטיפול במים ושפכים.

 

לשם כך מקורות משתפת פעולה עם חברות סטארט-אפ וחדשנות מובילות בעולם, בשאיפה מתמדת לייצר יישומי מים עתידניים ומרחיקי לכת. כך היא ערוכה להתמודד בהצלחה עם אתגרי המחר, תוך שמירה על ערכי הסביבה ושימורה, למען הדורות הבאים.

 

עומר בר הוא מהנדס תהליך ותפעול של מקורות במפעל השפד"ן, מפעל הטיפול בשפכים הגדול בישראל, וסטודנט לתואר שני בהנדסת סביבה באוניברסיטת תל אביב

x