משרד האוצר האריך בשנתיים את הפטור ממכס על יבוא חמאה
השר כץ חתם על הארכת הפטור, למרות התנגדות מגדלי הבקר לחלב: "ימנע מחסור ויאפשר תחרות בענף"; המגדלים בוחנים את האפשרות לעתור לבג"ץ בנושא
מכה לרפתנים: למרות התנגדויות מגדלי הבקר לחלב, שר האוצר ישראל כץ החליט להאריך את הפטור ממכס ליבואני החמאה. בציוץ בטוויטר בישר כץ: "החלטתי להמשיך את הפטור ממכס על יבוא החמאה מחו"ל למשך כשנתיים. היבוא מנע מצבי מחסור שהתרחשו בעבר, ויאפשר תחרות בענף החלב באמצעות הגדלת מגוון האפשרויות העומדות בפני הצרכן והורדת יוקר המחייה".
- אחרי המחסור: תחרות ערה בשוק החמאה
- לא מסתפקת בייצור: תנובה תחל לראשונה לייבא חמאה מאירופה
- משרד הבריאות ממליץ להוציא חמאה וגבינה צהובה מפיקוח המחירים
החלטתי להמשיך את הפטור ממכס על יבוא החמאה מחו״ל למשך שנתיים.
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) November 18, 2020
היבוא ימנע מצבי מחסור שהתרחשו בעבר, ויאפשר תחרות בענף החלב באמצעות הגדלת מגוון האפשרויות העומדות בפני הצרכן והורדת יוקר המחייה. pic.twitter.com/qBt6mjK3VQ
ברקע הדברים, פטור ממכס ליבוא חמאה שניתן בשנה שעברה למשך שנה, בכדי להתגבר על מחסור חמור בחמאה מקומית. במהלך החודשים האחרונים, פעלו מגדלי הבקר למנוע המשך הפטור ודחפו לחזרה למדיניות של חלוקת מכסות פטור ממכס, מוגבלות בכמות, לטובת השלמת הכמות הנדרשת לשוק המקומי. אלא ששר האוצר סירב לקבל עמדה זו ואישר פטור גורף למשך שנתיים.
בתוך כך, בדיון שהתקיים היום בועדת הכלכלה בנושא תכנון משק החלב, הציף יו"ר הוועדה, ח״כ יעקב מרגי את סירובו של האוצר להאריך בחצי שנה את תכנון משק החלב שצפוי להסתיים בעוד כחודשיים, ולאפשר חתימה על הסכם חדש. "האוצר לא יכול להתנהל בצורה כוחנית וחד צדדית, יש עוד שחקנים בזירה", אמר מרגי.
רפרנט מים וחקלאות באגף התקציבים, גלעד קצב, השיב: "אנחנו במו"מ מתקדם עם משרד החקלאות והמגדלים, וכשזה יבשיל נשמח לקדם את המשך תקנות מחיר המטרה. סמנכ"ל משרד החקלאות, ד"ר אסף לוי, אמר: "האוצר רוצה להשאיר את זה בן ערובה". בתגובה לכך אמר קצב: "זו לא הכוונה, אנחנו מנסים להגיע להסכם".
קצב סירב להתייחס לכוונת משרד האוצר ביחס לקביעת מחיר החלב הגולמי ואמר: "עמדת המשרד היא 'להמשיך במו"מ ולהגיע להסכם'. מרגי קרא לאוצר להיכנס למשא ומתן אינטנסיבי עם הרפתנים ומשרד החקלאות ודרש תשובות עד סוף חודש נובמבר. "אם מישהו מבקש להשתמש בזה כמנוף בגלל בעיות פוליטיות כאלה ואחרות - אני מבקש לדעת מזה".
בנוסף, לכלכליסט נודע כי בעקבות החלטת השר כץ בוחנים מגדלי הבקר לחלב את האפשרות לעתור לבג"ץ. זאת, כיוון שההחלטה של כץ התקבלה, כך לטענתם, במטרה להפעיל עליהם לחץ במסגרת הדיונים על הסכם ענפי. מנכ"ל התאחדות יצרני החלב ליאור שמחה, מסר כי "מצער מאד שבשעה שאנו מנהלים מו"מ על עתידו של משק החלב, פועלים פקידי האוצר כגנבים בלילה כדי לפתוח את שוק החמאה לייבוא פרוע. בהוצאת מחירי החמאה מפיקוח, פוגע משרד האוצר בשכבות החלשות לטובת קומץ יבואנים הצפויים לעשות הון על חשבון הציבור. שכן, משמעות ההחלטה היא המשך עליית מחירי החמאה שהשנה כבר עלו בעשרות אחוזים".