$
בורסת ת"א

הרוח באלוני חץ חוזרת לנשוב לכיוון הנדל"ן המניב

המשקיעים, שנטשו את אמות בפרוץ הקורונה ומצאו מקלט באחותה — כוכבת האנרגיה הירוקה אנרג'יקס — עושים פניית פרסה. שווי השוק של חברת הנדל"ן המניב שב וטיפס ל־7.75 מיליארד שקל והותיר מאחור את השווי של אנרג'יקס

צלי גרינברג 07:2418.11.20

שנת 2020 תוכתר כשנה שבה הקורונה קטעה את רצף הצמיחה של חברות הנדל"ן המניב והובילה אותן לירידה של עשרות אחוזים בשוויין. זאת לאחר שהמשקיעים עמדו בתור למכור את מניותיהן, וזרקור ההשקעות החל להאיר את חברות האנרגיה המתחדשת, שזינקו בעשרות ובמאות אחוזים מתחילת השנה.

 

מי שבכל זאת זכתה לתמיכת המשקיעים והצליחה לצמצם את הפגיעה בה היתה חברת אלוני חץ, שהגופים המוסדיים המשיכו להחזיק במניותיה, בין היתר, בזכות שליטתה (54.29%) בחברה־הבת אנרג'יקס אנרגיות מתחדשות.

 

אלוני חץ היתה אחת הראשונות לזהות את התחום הצומח, שנהפך לאחד מלהיטי ההשקעות בתקופת הקורונה. למעשה, היא פועלת בו כבר יותר מעשור, באמצעות אנרג'יקס, שנולדה כחטיבה של חברת הנדל"ן אמות — חברה־בת נוספת הנשלטת בידי אלוני חץ (56.94%) ופועלת כמו האם בתחום הנדל"ן המניב.

 

אך בעוד שמניות החברה־האם אלוני חץ והחברה־הבת אמות ירדו ב־21.33% וב־23.54% בהתאמה מתחילת השנה, הרי שמניית אנרגי'קס עלתה ב־36.28% באותו פרק זמן.

נתן חץ
נתן חץ צילום: עמית שעל

 

נתן חץ צפה שרק ב־2030 אנרג'יקס תעבור את אמות

בסוף 2019 אמר נתן חץ, המנכ"ל ובעל השליטה באלוני חץ (14.52%), כי עד שנת 2030 תהיה אנרג'יקס — ששווייה עמד אז על 3.9 מיליארד שקל — גדולה יותר מהחברה־האחות אמות, ששווייה באותם ימים נשק ל־8.7 מיליארד שקל.

 

הקורונה, כך נראה, קיצרה עבור חץ את התחזית וגם את גובה היעד הנכסף, וכבר ב־27 באוגוסט הגיעה אנרגי'קס לשווי שיא של 7.61 מיליארד שקל, בעוד אמות ירדה במקביל לשווי של 6.59 מיליארד שקל.

 

אולם המגמה שבה והשתנתה בשלושת החודשים האחרונים, ואמות שוב מובילה בהיקף שווי השוק שלה, שעמד אתמול על 7.39 מיליארד שקל אל מול שווייה של אנרגי'קס — שאיבדה אתמול 5.5% לשווי שוק של 6.66 מיליארד שקל. כך, אמות עלתה ב־4.88% מתחילת ספטמבר וב־9.59% מתחילת נובמבר, בעוד אנרג'יקס ירדה ב־11.19% מתחילת ספטמבר וב־2.16 מתחילת החודש הנוכחי.

 

השוק מייחס את הסיבה להיפוך המגמה בעיקר לאופטימיות השוררת בימים אלה לאחר הדיווחים החיוביים על הניסויים שערכו חברות התרופות פייזר ומודרנה בחיסונים שפיתחו לקורונה. היכולת של המשקיעים לחזור ולחשוב על עולם נטול קורונה נתנה רוח גבית לאמות — ממש כפי שנתנה ליתר חברות הנדל"ן המניב, והסקטור החבוט הזה שוב זורח בעליות נוצצות נוכח החדשות שמגיעות ממעבדות פיתוח החיסונים.

 

אך סיבה נוספת לשינוי בערכי המניות עשויה להיות טמונה גם בתמחורן. אנרג'יקס נסחרת במכפיל רווח של 90, בעוד מכפיל הרווח של אמות עומד על קצת יותר מ־8. המכפיל הגבוה של אנרג'יקס, שמאפיין חברות בצמיחה — כמו את שאר חברות האנרגיה הירוקה הנסחרות בבורסה בתל אביב — משקף ציפייה לצמיחה בקצב גבוה מאוד.

ציפייה זו עוררה אתמול הדים בשוק ההון, כאשר אנרג'יקס דיווחה כי תחלק דיבידנד בגובה של 75.8 מיליון שקל — הדיבדינד הגבוה ביותר שעליו הכריזה חברת אנרגיה ירוקה בישראל. החברה ציינה כי הדיבידנד יחולק לאור תזרים המזומנים ותוצאות הרבעון השלישי שלה השנה, וכי בהתאם לצפי פעילותה בעתיד היא תקבע מדיניות חלוקת דיבידנד עד סוף השנה, ותיהפך לחברת האנרגיה המתחדשת השנייה הנסחרת בבורסה בתל אביב שתהיה לה מדיניות חלוקת דיבידנד, אחרי אורמת טכנולוגיות.

 

לשם השוואה, עד לרבעון השלישי של השנה חילקה אנרגי'קס דיבידנד רק פעמיים מאז היווסדה — ברבעון השני והשלישי של 2016, שהסתכמו יחד בכ־14 מיליון שקל. חברת אנרגיה ירוקה נוספת שחילקה דיבידנד היתה סולגרין, שחילקה 14.6 מיליון שקל דיבידנד ב־2018, והיתה זו החלוקה היחידה מאז שהחלה להיסחר.

 

גורמים בשוק ההון אמרו ל'כלכליסט', כי "במכפיל שאנרג'יקס נסחרת בו היה מצופה שהכסף יישאר ולא ייצא, שהרי זה מבטא תשואה גבוהה על הכסף. ייתכן שהכסף יוצא כי סיימו לצמוח, ולא מאמינים יותר בתימחור". אחרים אמרו, כי "אם תזרים המזומנים נשאר יציב לאורך זמן, וזה מה שהחברה צופה, אז ייתכן שהחברה התבססה ובשלה לשלב הבא שלה".

 

גובה המכפיל אמנם מבטא צמיחה המאפיינת את חברות האנרגיה הירוקה, הפועלות בשוק שמדינות רבות בעולם הציבו אותו כיעד, ולכן הפוטנציאל שלו גבוה, אך בשלב מסוים הוא אמור להתמתן — לרוב, כאשר החברה עוברת מצמיחה להשאת ערך. לאנרג'יקס יש עדיין הרבה לאן לצמוח, אך ייתכן שבהיותה ותיקה בתחום, המשקיעים כבר רואים בה חברה מבוססת יותר, ולכן המניה החלה להאט קצת את המירוץ שלה.

 

בשוק האנרגיה המתחדשת גם לא ששו לפרגן לאנרג'יקס שפילסה להם את הדרך, ואמרו ל'כלכליסט", כי "בעוד יד אחת מחלקת דיבידנד, האחרת נוטלת חוב בדמות אג"ח להמרה בהיקף של חצי מיליארד שקל, שהונפק רק בספטמבר האחרון".

 

 

 

אלוני חץ — דיבידנד מאנרג'יקס והשקעה באמות

היו שמצאו עניין גם בכך שבזמן שבעלת השליטה מושכת דיבידנד מאנרגי'קס, דווקא אמות מקבלת ממנה רוח גבית בדמות רכישת 80% מהנפקת המניות שביצעה אמות בתחילת אוקטובר האחרון, ובה גייסה 400 מיליון שקל, מהם כ־320 מיליון שקל רכשה אלוני חץ.

 

הנתח שאלוני חץ רכשה בהנפקה היה גדול מאחזקתה בחברה, והיא עלתה לאחזקה של 57%. בנוסף, מאז חודש יולי אלוני חץ רכשה עוד כ־20 מיליון שקל מניות של אמות, כאשר מנגד, בהנפקת המניות האחרונה שביצעה אנרג'יקס ביוני האחרון, בהיקף של 232 מיליון שקל, אלוני חץ כלל לא השתתפה. ובהנפקה שנערכה כחצי שנה לפניה, ובאמצעותה גייסה 240 מיליון שקל בינואר האחרון, אלוני חץ הזרימה 24 מיליון שקל, המהווים 10% בלבד לעומת אחזקתה בחברה, שהיתה גבוהה מ־55%.

 

ייתכן שבאלוני חץ סברו כי נוכח הגאות והפופולריות של ענף האנרגיה הירוקה, אין צורך בהזרמה מצד החברה־האם, כדי להבטיח את הצלחת ההנפקה, בעיקר כשהיא נשארת בעלת המניות הגדולה ביותר בפער גדול. וייתכן גם שהדומיננטיות בהנפקת אמות נובעת מאיתור הזדמנות נוכח הפגיעה הקשה שספגו מניות הנדל"ן המניב. יכול גם להיות שבאלוני חץ העריכו שנוכח הטלטלה בעולם הנדל"ן, אמות זקוקה כעת ליותר תשומת לב פיננסית. 

 

אסי לוינגר מנכל אנרגיקס אסי לוינגר מנכל אנרגיקס צילום: עמית שעל

 

x