שלוש שנים לחוק השקיות: אושרו תקנות להפחתת הקנסות המוטלים על המפרים
חוק השקיות קובע כי המשרד להגנת הסביבה רשאי לקבוע מקרים, נסיבות ושיקולים בהם ניתן יהיה להטיל קנסות בסכום נמוך מהסכומים הקבועים בחוק; רק הבוקר התכנסה ועדת הפנים של הכנסת במטרה לאשר את התקנות, לאחר שעד כה לא נקנסו רשתות שחילקו ללקוחות שקיות ללא תשלום
שלוש שנים חלפו מאז נכנס לתוקף חוק השקיות, המחייב רשתות מזון גדולות לגבות מהלקוח 10 אגורות לשקית נשיאה (שקית ניילון עם ידיות, נ"ק), אך עד כה לא נקנסה אף רשת במקרים של הפרה. בהתאם לחוק, רשאי המשרד להגנת הסביבה, האמון על החוק, להטיל קנסות על מי שהפרו את הוראתו.
עו"ד נטע דרור, היועצת המשפטית של המשרד להגנת הסביבה, חשפה בדיון שהתקיים הבוקר (ג') בוועדת הפנים בנושא אישור תקנות הפחתת הקנסות למפרי החוק, את הנזק שנגרם לציבור ולסביבה מהעיכוב בקביעת התקנות: "התקנות הן חובה. הן התעכבו תקופה ממושכת בניסיונות להביאן לאישור. זה חשוב כי יש הפרות עם אופי כמותי. מדובר במיליוני שקיות".
- הכנסת מקדמת את הרחבת חוק השקיות לכל החנויות
- 3 שנים ל"חוק השקיות": התשלום עליהן הפך מרתיע פחות
- כרמית ותיקון עולם יפתחו שוקולד ומאפים בשילוב קנאביס
חוק השקיות קובע עוד כי השרה להגנת הסביבה, בהסכמת שר המשפטים ובאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, רשאית לקבוע מקרים, נסיבות ושיקולים שבשלהם ניתן יהיה להטיל קנסות בסכום נמוך מהסכומים הקבועים בחוק, תחת ההגדרה "תקנות הפחתה". רק הבוקר, כשלוש שנים לאחר כניסת החוק לתוקף, התכנסה ועדת הפנים של הכנסת לאשר תקנות להפחתת הקנסות שנקבעו בחוק.
התקנות שאושרו מעניקות למשרד להגנת הסביבה את הסמכות להפחית את גובה הקנס שיוטל על מפר הוראת החוק, בהתקיימן של נסיבות מסוימות. כך לדוגמא, למפר שלא הפר כל הוראה מהוראות החוק בחמש השנים שקדמו להפרה, ניתן יהיה להפחית את סכום הקנס שהוטל עליו ב-20%. הקלות נוספות נקבעו למקרים בהם המפר הוא אדם יחיד ויש נסיבות אישיות המצדיקות הפחתת הסכום עד ל-25% ובכל מקרה, שהקנס לא יופחת יותר מ-50%, כדי למנוע מצב בו שיעור ההפחתה המצטבר הוא כה גבוה עד שהוא מרוקן מתוכן את העיצום הכספי ומונע מהטלת העיצום הכספי להשיג את מטרותיה. התקנות המקלות כוללות גם התחשבות במחזור העסקאות השנתי של המפר, כך שהקנס שיוטל עליו לא יעלה על 5% ממחזור העסקאות השנתי או מהכנסתו השנתית.
כך, על מסירת שקיות גופיה חד פעמיות ללקוח ללא גבית היטל יהיה אפשר להטיל קנס של 20 אלף שקל לחנות או 40 אלף שקל על תאגיד. קנס דומה אפשר יהיה להטיל בגין אי מסירת חשבונית, אי מתן אפשרות לבחור את מספר השקיות שברצון הלקוח לרכוש, או על מכירת שקיות בעובי של פחות מ-20 מיקרון.
יו"ר הוועדה, ח"כ חיימוביץ' מסרה: "הרחבת חוק השקיות לקטגוריות נוספות ולחנויות נוספות נדרשת, ויפה שעה אחת קודם. צריך אולי ליזום מבצע איסוף של השקיות הרב פעמיות ולמחזר אותן". השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל שהביאה את תקנות ההפחתה לאישור מסרה: "עם התקנת התקנות, המשרד להגנת הסביבה יוכל להגביר את פעילות אכיפה נגד רשתות שיווק שיפרו את החוק".
מנתוני המשרד להגנת הסביבה לסיכום שנת 2019 עולה, כי במהלך השנה שעברה נרכשו על ידי הציבור 454 מיליון שקיות נשיאה ברשתות המזון הגדולות. מדובר בזינוק של 20.1% ביחס לכמות השקיות שנמכרה לציבור בשנה הראשונה ליישום תקנות חוק השקיות. אין זו הפעם הראשונה בה כמות השקיות בשימוש הציבור עולה בשיעור חד. גם ב-2018 נמכרו שקיות נשיאה לצרכנים ברשתות השיווק בכמות הגבוהה ב-13.75% ביחס ל-2017.