החלטנו להרחיב את המשפחה, איך כדאי להיערך?
מה צריך לקחת בחשבון? איך נערכים להוצאות האלו? איך מתנהלים נכון עם ילד קטן? חברת קבוצת הפייסבוק "עוברות ושוות" מבקשת עצות לפני הרחבת המשפחה, על מנת להגיע מוכנה לרגע הגדול
"הי לכולן, בשעה טובה החלטנו להרחיב את המשפחה. אני מוצאת את עצמי קצת עם חרדות סביב העניין הכלכלי. התכנון שלנו הוא לעבור לדירה קצת יותר מרווחת (כרגע משלמים 2,500 על שני חדרים ורוצים לעבור לשלושה, התקציב הוא גג עד 4 אלף) הדירה תהייה עם יותר הוצאות.
בנוסף אני מסיימת תואר ראשון, וגם בן הזוג שלי רוצה ללמוד (יש גם עניין של נופשים, אבל מרגישה שזה כבר בגדר חלום). אין עזרה מההורים מכיוון שהם לא חיים לצערנו. בהנחה שאני ארצה להיות עם הילד עד גיל שנה בערך, איך כדאי להסתדר מראש? אשמח לטיפים ולרעיונות כדי להרגיע את עצמי לקראת הרגע הגדול..."
תשובה: "הרחבת המשפחה היא צעד משמעותי מאוד בחיים הכלכליים של המשפחה, טוב שהנושא נמצא במודעות בשלב תכנון הרחבת המשפחה, ואני מניחה שההיערכות אליו תוכל להרגיע אותך. לדעתי אי אפשר להתעלם לגמרי מהנושא הכלכלי ולהאמין שיהיה בסדר, כי "כל ילד מביא את הברכה שלו" ונכון להיערך לכך על מנת להביא ליציבות ורווחה ככל האפשר לתא משפחתי. קחי בחשבון שהרחבת המשפחה תדחוף אותך לבצע שינויים כלכליים ותיעדוף מחדש של רצונות, שלא היית עושה ללא הילד ושיהיו נכונים לכם כמשפחה צעירה. שמרי על ראש פתוח, תקשיבי לעצמך ולצרכייך, תהיי במודעות תקציבית, ואל תחששי.
אני אחלק את התשובה שלי למספר סעיפים כלליים, ובהם אנסה לענות על כל שאלותייך:
1) הוצאות:
תקופת ההריון עמוסת הוצאות שעל חלקן ניתן לקבל החזרים מהביטוח המשלים בקופות החולים (הרובד השלישי) ומביטוחים פרטיים. אם את לא מבוטחת בביטוח המשלים של קופת החולים ואת צופה שיש לך יותר מ-12 חודשים לפני ההריון, מומלץ להצטרף.
לקראת הלידה, בטח אם מדובר בלידה ראשונה, יש צורך לרכוש ציוד. אני מחסידות היד השנייה. הציוד אותו אני בחרתי לרכוש חדש לילדי: כסאות בטיחות לרכב, מזרן למיטה ובגד להוציא מבית החולים. כל השאר רכשתי יד שנייה. יש אינסוף ציוד חמוד ומפתה לתינוקות שזה עתה נולדו וברובו תשתמשו זמן מאוד קצר. אם את מעוניינת לרכוש הכל חדש – קחי בחשבון שכמו כל דבר שקשור לכסף, זה עניין של סדר עדיפויות: הפניית כסף לצעצועים, בגדים וציוד מגיעה על חשבון משהו אחר. תתקצבי את הסכום שיש לך להשקיע לקראת הלידה, ותתעדפי את ההוצאות לפי יכולתך ובחירתך.
בשנות חיים הראשונות של הילד ההוצאות רבות – ויכולות להגיע ל-4,500 שקל בחודש – אם הילד ניזון מתחליפי חלב ונמצא במסגרת יקרה, ויכולות להסתכם גם בכמה מאות שקלים, אם הילד יונק ונמצא איתך בבית. ההוצאות העיקריות הן על מסגרות, אוכל, ויטמינים ותרופות, ביגוד ומשחקים, ציוד (עגלה, וכו'). אבל לא רק: חשבונות החשמל יעלו, כך גם הגז והמים. יש עלייה כללית ברמת ההוצאות.
כחלק מתכנון ההוצאות, קחי עזרה בתשלום מתי שאת מרגישה שיש בכך צורך, יש רגעים באימהות שזה לא מותרות.
2) תקציב:
בהינתן עלייה בהוצאות, את צריכה לתכנן את התקציב. יש לכם רמת הכנסות נתונה לבית, חסכונות שאולי ניתן להיעזר בהם ובעיקר: תיעדוף מחדש על מה הולך הכסף. הגדלת הדירה ושכר הלימוד של בעלך יבואו על חשבון דברים אחרים, הוצאות על התינוק יבואו גם על חשבון הוצאות על בילויים, יש אירגון מחדש של התקציב. אם כרגע יש לך זמן היערכות, הייתי מנצלת אותו לעשות סדר בהוצאות: מיפוי ברור לאן הולך הכסף, הבנה של כל ההתחייבויות שלכם אם יש, התמקחות עם ספקי שירותים קבועים והפחתת עלויות (כמו אינטרנט, ביטוחים, שירותי טלוויזיה וכו').
החלק השני של התקציב שנמצא מול ההוצאות, זה ההכנסות. מהשאלה לא ברור האם בעלך ימשיך לעבוד בזמן הלימודים, או האם יצא ללמוד ותהיו ללא הכנסה בתקופה בה את מעוניינת להישאר עם הילד בבית. בכל מקרה אם יש שינוי דרמטי בהכנסות, ההוצאות ישתנו בהתאם.
3) קריירה:
זה הזמן לדעתי עבורך לחשוב על מסלול הקריירה שלך. אחד הדברים המהממים בילדים זה שהם שמים אותנו עם הרגליים על הקרקע בצורה מאוד חזקה. הרבה התלבטויות, חוסר ביטחון או ספקות – מתפוגגים עם הגעת הילדים ואילוצי המציאות. חישבי: מה יעלה את ערכך בשוק העבודה לאחר הגעת הילד? איך תוכלי לעבוד כך שתשלבי זאת עם הטיפול בו? אילו כישורים את יכולה לפתח על מנת להגדיל את ההכנסה מהבית? איך את מתפתחת בצורה מקצועית גם בשנה בה תהיי מחוץ למעגל העבודה?
4) להישאר בבית:
אני אישית חזרתי לעבודה עם תום חופשת הלידה בשכר (15.5 שבועות), בכל אחת מהלידות שלי, על מנת להמשיך להפקיד לפנסיה, לצבור תנאים סוציאליים ועל מנת לא לאכול חסכונות בתקופה הזאת. אם את בוחרת להישאר תקופה ארוכה עם הילד, ערכי תקציב מהודק לכל חודש שמתבסס על המקורות הכספיים שלך, ואל תחרגי ממנו. המשיכי להפריש לריסק זמני לקרן הפנסיה לאחר סיום חופשת הלידה בשכר.
5) העתיד:
השנים הראשונות של הילד הן קשות מבחינה כלכלית, אבל לאט לאט דברים יסתדרו. חיסכי סכומים קטנים גם בתקופה זו (למשל – הכפילי את החיסכון לכל ילד, תקצבי 200 שקל מההכנסות שלכם לחיסכון, ורק לאחר מכן תכנני את ההוצאות לאותו חודש), כך תוכלי להגשים מטרות של המשפחה, וגם להיערך לנופשים שכרגע נראים חלום אבל יגיעו יותר מהר ממה שאת חושבת.