מכת קורונה? מחירי הבתים דווקא עולים ברחבי ארה"ב
הריבית הנמוכה הגדילה בצורה משמעותית את הפעילות בשוק הנדל"ן בארה"ב ואת הביקושים, כך על פי נתוני הרבעון השלישי. מכירות בתים קיימים זינקו בחודשים האחרונים וטיפסו בספטמבר לשיא של 14 שנים. המחיר החציוני לבית פרטי עלה ב-12%. האיגוד הארצי של סוכני הנדל"ן: "האמריקאים מבלים הרבה יותר זמן בבית בשל המגפה ועולה הביקוש לבתים גדולים"
מחירי הבתים עלו בכל חלקי ארה"ב ברבעון השלישי של השנה, על רקע התפרצות הקורונה שהגדילה את הפעילות בשוק בצורה משמעותית, כך מדווח וול סטריט ג'ורנל.
- שיערוכי נדל"ן חיוביים הקפיצו את הרווח הנקי של בראק אן.וי ב-6,627%
- תנופת בנייה בדובאי: 315 פרויקטי נדל"ן בשלבי פיתוח והקמה
- מלחמה בקורונה, בשינויי האקלים ובגזענות: סדר העדיפויות החדש של נשיא ארה"ב
על פי הנתונים שפרסם אתמול (ה') האיגוד הארצי של סוכני נדל"ן (NAR), המחיר החציוני לבתים קיימים היה גבוה יותר בכל אחד מ-181 האזורים אחריהם עוקב האיגוד לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
זו הפעם הראשונה מאז 1980 שבכל האזורים נרשמה עלייה שנתית במחירים באותו הרבעון. יש לציין כי ב-1980 האיגוד עקב אחר 19 אזורים בלבד.
"האמריקאים מעניקים עכשיו לבתים שלהם יחס אחר מכפי שהיה עד כה, שכן הם מבלים הרבה יותר זמן בבית בשל המגפה", כך להערכתו של לורנס יום, הכלכלן הראשי של האיגוד. "כעת יש התעניינות גדולה בהרבה בבתים גדולים יותר, ובאופן טבעי הם גם יקרים יותר".
הריבית הנמוכה על המשכנתאות מהווה גם היא סיבה לרצון של יותר קונים להיכנס לשוק. בעקבות זאת, המחסור הקיים גם ככה בבתים למכירה רק הוחמר, והתחרות בקרב הקונים גוברת ומובילה למלחמות מחירים. מכירות בתים קיימים זינקו בחודשים האחרונים וטיפסו בספטמבר לשיא מותאם עונתית של 14 שנים.
המחירים במרבית השווקים עלו בשיעור משמעותי לעומת השנה שעברה. בקרוב לשני שלישים מהאזורים אחריהם עוקבים באיגוד, עליות המחירים היו בשיעור דו-ספרתי. העלייה הגדולה ביותר נרשמה בברידג'פורט בקונטיקט, שם המחיר החציוני עלה ב-27.3%, ובקרסטוויו בפלורידה עם עלייה של 27.1% במחירים.
ברמה הארצית, המחיר החציוני לבית פרטי עלה ב-12% מהשנה שעברה ל-313,500 דולר, כך לפי נתוני NAR. "שוק הדיור הוא באופן אירוני אחד המרוויחים מהקורונה", אמר לעיתון ראלף דפרנקו, כלכלן ראשי בחברת Arch Capital Services. "אנחנו רואים ביקוש גבוה גם לבתים גדולים יותר אך גם לבית שני, וגם בני דור המילניום שעוברים מהשכרה לבעלות על בתים".
שיעורי הריבית הנמוכים על המשכנתאות עוזרים לפצות במידה מסויימת על עליית מחירי הבתים. עבור השבוע שהסתיים, שיעור הריבית הממוצע על משכנתא קבועה ל-20 שנה עמד על 2.84%, ירידה לעומת 3.75% בשנה שעברה.
אולם יום מציין כי שיעורי הריבית לא צפויים להמשיך ולרדת מפה, בעיקר על רקע החדשות החיוביות מכיוון חזית פיתוח החיסונים, שהופכת את המשקיעים לבטוחים יותר.