$
משפט

נשיא ביהמ"ש המחוזי בת"א איתן אורנשטיין נפרד: "לא ישנתי בלילות"

בערב פרידה שערך לו ועד מחוז ת"א בלשכת עוה"ד, אמר אורנשטיין: "באולם שלי ישבו אנשים ובכו. כשאתה מרגיש שהגיע הרגע, אתה צריך להעביר את השרביט הלאה". לגבי המשבר הכלכלי עקב הקורונה הוסיף: "הגרזן עוד לא הונף. אני חושש מהיום שזה יגיע כי אז תהיה קריסה של הרבה מאוד חברות ויחידים"

השופט איתן אורנשטיין, נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שהוא אחד מהמומחים הבולטים בתחום חדלות פירעון בישראל הסביר היום (ה') בערב פרידה ממנו לרגל פרישתו מכס השיפוט, מדוע "לא ישן בלילות".

 

 

 

בערב שנערך בוועד מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין אמר אורנשטיין כי "אנשים מתפתים אחרי השקעות, משקיעים את כספם. למשל קבוצות רכישה – באולם שלי ישבו אנשים ובכו. לא ישנתי בלילות. מה אפשר לעשות שהעוגה לא מספיקה לכולם? אני לא ישנתי בלילות. מה אני אגיד להם, איך לא שמרתם על כספכם? מה תעשה עם מאות אנשים שלא יקבלו דירות. אתה לא מתקשח עם השנים, אז אתה מנסה למצוא פתרונות יצירתיים. כשקורס קונצרן הוא מותיר שובל של אנשים שניזוקו שלא יוכלו לקבל כספם חזרה וזה קשה".

 

אורנשטיין שימש כנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב כ-4.5 שנים והיה שופט 19 שנה. הוא היה השופט שטיפל בתיקי ענק כמו קריסת אי.די.בי, בפשיטת הרגל של איש העסקים אליעזר פישמן, קריסת קבוצת ענבל אור ועוד. הוא נחשב לשופט חד, מקצועי, יעיל שמספק חשיבה יצירתית.

 

השופט איתן אורנשטיין השופט איתן אורנשטיין צילום: אוראל כהן

 

במסגרת שיח של אחד על אחד עם עו"ד שי מילוא, הסביר אורנשטיין מדוע החליט לפרוש מתפקיד נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב: "הדרך שבה ניהלתי את בית המשפט המחוזי בתל אביב, שהוא בית משפט הגדול והמוביל במדינה, מחייבת השקעה. יש כ-60 שופטים במחוזי בתל אביב ומעל 250 עובדים. זו אימפריה. במקביל שמעתי תיקים. זה גורם לשחיקה מסוימת. רציתי להעביר את השרביט הלאה. כשאדם מגיע למצב שהוא חושב שהוא השיג את המטרות שלו וכשאתה מרגיש שהגיע הרגע, אתה צריך להעביר את השרביט הלאה. הייתי עם יד על הדופק. בית משפט, כמו כל מפעל, צריך להיות יעיל. בית המשפט מאוד התייעל והיה ביקוש למפעל שלי. הגיעו לפה תיקים מהצפון והדרום".

 

"שופטים לא צריכים לצאת להפגנות"

 

במהלך האירוע נשאל אורנשטיין על ידי עו"ד מילוא על המתקפות על מערכת המשפט והביקורת עליה. אורנשטיין השיב: "הרשות השופטת היא רשות נקיה, זהירה וראויה. אני ער למתקפות שיש, אני לא מנותק. הציבור חייב לשמור על מערכת המשפט שתהיה עצמאית וראויה.

 

"שופטים לא צריכים לצאת לרחובות ולהפגנות. שופטים צריכים לשפוט ואל להם להיגרר לפרובוקציות. לשופטים אין נשק. יש לנו רק את העט שלנו. אם לא יכבדו את פסקי הדין שלנו זה יביא לאנרכיה. אני חושב שזה טעות ששופט ייצא לרחובות עם דגלים", אמר אורנשטיין.

 

כאשר נשאל האם אפשר לקיים היום דיון בבית משפט בלי להיות מיוחצן השיב: "בית משפט לא מתרשם מיחצנים. שופט מבין מה קורה. הוא אמור לשפוט על פי הדין ולא להיות מושפע מיחצנים ודעת הקהל. יחד עם זאת שופט לא צריך להיות מנותק מתקשורת ועיתונות. זה שלמישהו יש יחצן ולשני אין זה לא שיקול. אצלי מקטן עד גדול קיבל את אותו יחס".

 

"הגרזן עוד לא הונף. אני חושש מהיום שזה יגיע"

 

אורנשטיין התייחס לאופן בו השתנו דיני חדלות הפירעון בעשור האחרון ואמר: "ראינו קריסה של טייקונים שלא חווינו אותה בעשור הקודם. אנשים שניהלו אימפריות הגיעו לחדלות פירעון, בין החברה ובין ברמה האישית. זה לא קרה קודם.

 

"חווינו תופעה של הרבה מאוד הסדרי חוב וגם תופעה נוספת של מעבר מפירוק וכינוס לשיקום והבראה. בעשור האחרון המגמה השתנתה ונותנים צ'אנס לשיקום".

 

לגבי המשבר הכלכלי שמתלווה לקורונה השיב: "הגרזן עוד לא הונף. אני חושש מהיום שזה יגיע כי אז תהיה קריסה של הרבה מאוד חברות ויחידים. אני קורא לממשלה להתחיל להיערך לפתרונות".

 

באירוע השתתפו ראש לשכת עוה"ד אבי חימי ,יו"ר ועד מחוז תל אביב בלשכה עו"ד עמית בכר, הממונה על חדלות פירעון עו"ד סיגל יעקב, הנשיא בפועל של בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט גלעד נויטל, השופט חגי ברנר, עו"ד חנית נוב, עו"ד יוסף ויצמן ועוד.

 

x