$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

המשחק המכור של משרד השיכון: החבר ימנה את ינקי קוינט לתפקיד מנכ"ל רמ"י

משרד השיכון מינה לראש ועדת האיתור לתפקיד את מנכ"ל המשרד יאיר פינס, חברו הקרוב של המועמד המוביל קוינט. ליצמן דרש למנות את קוינט ללא ועדת איתור, אך כעת ההליך רוקן מתוכן

ארי ליבסקר 06:4312.11.20

משרד השיכון מציג: משחק מכור מראש במינוי מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). שר השיכון היוצא יעקב ליצמן, שהתפטר במחאה על הסגר וכיום משמש כסגן שר השיכון, דרש למנות לתפקיד את מקורבו יעקב (ינקי) קוינט ללא ועדת איתור.

 

 

בלחץ נציבות שירות המדינה ובלחץ ציבורי מונתה ועדת איתור. אלא שכעת נודע ל"כלכליסט" כי משרד השיכון מינה לראש ועדת האיתור את מנכ"ל המשרד יאיר פינס – שהוא חבר קרוב מאוד של קוינט כבר שנים.

מימין: מנכ"ל משרד השיכון יאיר פינס ועו"ד ינקי קוינט. "הם כמו כלים שלובים" מימין: מנכ"ל משרד השיכון יאיר פינס ועו"ד ינקי קוינט. "הם כמו כלים שלובים" צילומים: אלכס קולומויסקי, בשמת איבי

 

פינס וקוינט מגיעים לאירועים משפחתיים אחד של השני. "השניים משלימים זה את זה, והם בעצם כלים שלובים", כך אומר בכיר במנהל. "לתת לפינס לעמוד בראש ועדת האיתור זה כמו לשים את אשתו של קוינט בראש הוועדה". בכיר אחר שמודע לקשר בין השניים אומר: "אם הדבר ייצא לפועל הרי שמדובר במחדל ובניגוד עניינים".

 

קוינט משמש כמנהל רשות החברות וקודם לכן שימש כיועץ המשפטי של רמ"י. פינס הגיע מאגף התקציבים באוצר ועבד כרפרנט של סגן אגף התקציבים, האמון על הקשר עם רשות מקרקעי ישראל. הוא נחשב במשך שנים לעושה דברו של קוינט. כך היה גם כשקודם להיות המשנה למנכ"ל רמ"י. עד לאחרונה הועלה שמו כמועמד להחליף את המנכ"ל הנוכחי של הרשות, עדיאל שומרון, אך בסופו של דבר קוינט חפץ בתפקיד הנחשק.

 

הקשר עם ליצמן

 

מעבר להיותו של יו"ר ועדת האיתור חברו הקרוב של קוינט, הוועדה דרשה להגיש מועמדות לתפקיד בתוך שבוע, מהלך שתפור למידותיו של קוינט, שכן מתמודדים נוספים לא היו מספיקים להגיש מועמדות בזמן. ב־5 בנובמבר הגיש ארגון לביא הנאבק למען זכויות האזרח ומנהל תקין עתירה לבג"ץ נגד שר השיכון יצחק כהן ונציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ. העתירה דרשה לבחון מחדש את דרישות הסף לתפקיד מנכ"ל רמ"י, בטענה כי פרק הזמן שניתן להגשת המועמדות, שבוע בלבד, אינו סביר. נציבות שירות המדינה ומשרד הבינוי והשיכון החליטו על דחיית המועד הסופי להגשת המועמדות ל־17 בנובמבר.

 

עוד עולה כי בניגוד לכללים, מי שהיה אמור לאשר את זהות החברים בוועדת האיתור היו היועץ המשפטי של משרד השיכון ונציג מנציבות המדינה, כשהנוהל המקובל הוא כי דירקטוריון רמ"י יעשה זאת. פינס מינה את עצמו לעמוד בראש הוועדה, כשהוא ממלא את מבוקשו של ליצמן. הבקשה למינוי קוינט היא חלק מההסכם בין ש"ס ליהדות התורה, כאשר כהן מונה לשר שנשלט לחלוטין על ידי ליצמן, שמנהל את המשרד בפועל.

 

 

סגן שר השיכון יעקב ליצמן. הקשר נוצר בחדר המיון באשדוד סגן שר השיכון יעקב ליצמן. הקשר נוצר בחדר המיון באשדוד צילום: יואב דודקביץ

 

הקשר בין קוינט לליצמן נוצר בפרשת חדר המיון הקדמי באסותא אשדוד, שהיה יוזמה של חסידות גור. מדובר בפרויקט שהסתבך ובסופו זכתה עמותה של חסידות גור בקרקע במחיר נמוך מאוד, כשקוינט היה יועץ משפטי של הרשות ב־2013. כשנה לאחר מכן, בדצמבר 2014, היא מכרה את המבנה לחברה שנקראת M.C.A.M.R.C שהתחייבה לשלם לה כ־57 מיליון שקל. יו"ר החברה הוא מרדכי פרץ הירשנבוים, איש עסקים מוכר במגזר החרדי וככל הידוע בעצמו חסיד גור. ליצמן אף שימש כסנדק בברית בנו של קוינט.

 

הקשר עם ליצמן עשוי להיות מורכב וטעון יותר כעת, אם יושלם מינויו של קוינט לראש רמ"י, הנמצאת תחת אחריותו המיניסטריאלית של ליצמן. עם מינויו לשר השיכון בממשלה הנוכחית נחשפה ב"כלכליסט" אימפריית הנדל"ן של חסידות גור. זו כוללת רשימה של 18 נכסים יקרי ערך שמחזיקים האדמו"ר וחסידיו, מקרקע בארסוף עד דירות בירושלים ובבני ברק, בשווי כולל של יותר מרבע מיליארד שקל. ליצמן, שבמשך עשור כשר בריאות לא חתם על הסדר ניגוד עניינים, יידרש כשר שיכון בפועל לחתום על הסדר כזה, שיהיה מורכב ורגיש במיוחד. וקוינט, שליצמן אחראי למינויו לראש רמ"י, יידרש לצעוד בזהירות בין שפע ניגודי העניינים הפוטנציאליים.

 

היועץ הדומיננטי

 

קוינט, שמונה ב־2008 ליועץ המשפטי של רמ"י, נחשב ליועץ המשפטי הדומיננטי ביותר שהיה אי פעם ברשות. הוא הצליח להדיח את מנכ"ל הרשות בנצי ליברמן לאחר שהתלונן נגדו כי לא פסל את עצמו בוועדה שבה ישב מקורבו ובה הוא לא היה אמור להיות נוכח. מנציבות שירות המדינה נמסר: "משהתברר לנציב שלכאורה יש ניגוד עניינים בהרכב הוועדה שהוצע על ידי מנכ"ל משרד השיכון, הורה הנציב פרופ' דניאל הרשקוביץ לבחון את הנושא מחדש".

 

ממשרד השיכון נמסר: "בהתאם להבנות עם נציבות שירות המדינה, הגשת מועמדות למשרת מנהל רמ"י הוארכה עד ל־17.11 ולכן נכון למועד זה לא ידוע כלל מיהם המועמדים שיעמדו בפני ועדת האיתור. בנוסף, הרכב הוועדה טרם נקבע וטרם פורסם. משכך, כל דיון בדבר חשש לניגוד עניינים בין מועמד כלשהו לבין חבר בוועדת האיתור איננו רלוונטי במועד זה".

x