אוכלוסיית החורפנים ניצלה: ממשלת דנמרק לא תשמיד אותה
דנמרק, יצרנית פרוות המינק הגדולה בעולם, ביקשה להעביר חקיקת חירום שתאפשר לה להשמיד את כל החורפנים בשל חשש שמוטציה שעבר הנגיף בחורפנים והתפשטה לבני אדם עלולה לסכן את החיסונים העתידיים לקורונה. בעקבות התנגדות למהלך וחילוקי דעות סביב הסכנות שמגלמת המוטציה, החליטה הממשלה בקופנהגן לחזור בה
- דנמרק תמית כ-16 מיליון חורפנים כדי לבלום התפשטות מוטציה של הקורונה
- פייזר על סף מציאת חיסון? ישראל לא תהיה בין הראשונות לקבל אותו
- תוצאות מצוינות לפייזר בניסוי בחיסון לקורונה: "רמת האפקטיביות - 90%"
דנמרק היא יצרנית פרוות המינק הגדולה בעולם, ועל פי הערכות התכוונה להשמיד 15-16 מיליון חיות בכ-1,100 חוות ברחבי המדינה.
בשבוע שעבר הודתה פרדריקסן כי קיבלה את ההחלטה ב"לב כבד", אך טענה כי צעד זה נחוץ בהתבסס על המלצות רשויות הבריאות. עד כה, 12 בני אדם נדבקו במוטציה, והחורפנים הוגדרו כסכנה לבריאות הציבור. לפי פרדריקסן החשש הוא שהתפשטות המוטציה תחליש את היעילות של חיסונים פוטנציאלים. "יש לנו מחויבות גדולה כלפי האוכלוסיה שלנו, אך עם המוטציה הזו שעכשיו נתגלתה יש לנו אחריות גדולה יותר כלפי שאר העולם".
ואולם, ההתנגדות למהלך צצה במהירות. "קיימים ספקות משמעותיים אם השמדת החורפנים היא נחוצה ומבוססת כראוי מבחינה מדעית", טען מנהיג המפלגה הגדולה באופוזיציה בדנמרק יעקב אלמן-ג'נסן. "הממשלה גורמת במהלך זה גם לאובדן פרנסתם של אנשים רבים בדנמרק מבלי שתהיה לה זכות חוקית לעשות זאת", הוסיף.
פרדריק וואג', פרופסור למשפטים באוניברסיטת דרום דנמרק, אמר לעיתון הדני "ברלינגסקה" כי חקיקת החירום שמבקשת הממשלה לאשר היא "לא חוקית".
ההתנגדות למהלך התעוררה לאחר שסוכנות הבריאות של דנמרק לא מצאה ראיות למוטציה של הנגיף במשך יותר מחודש, בעוד מספר מומחים דניים ובינלאומיים הטילו ספק אם המוטציה מסוכנת.
בהצהרה של האגודה הווטרינרית האמריקאית בנושא נמסר כי המוטציה המהירה לכאורה של הנגיף במינק מהווה סיכון לבריאות הציבור. עוד הביעו באגודה חשש ממינקים "שכבר לחוצים מתנאי החיים הלא טבעיים בחוות וחווים מצוקה נשימתית קשה לפני שהם מתים".
,
ג'ואנה סוואבה, יועצת מדיניות של האגודה ההומנית הבינלאומית, הסכימה: "אם מינק בחווה נדבק, סובל מבעיות בדרכי הנשימה ולא יושמד, רווחת הזן תיפגע מאוד".
סוואבה אמר כי אי השמדת המינקים בחוות שבהן זוהה הנגיף פירושה המשך קיום של "מאגר של בעלי חיים שעלולים להוות סיכון לבריאות הציבור".
היא הוסיפה: "עד עכשיו זה רק מזל שאנחנו מדברים על מינק ולא על חיות שמשמשות למאכל. Covid-19 יכול להשתנות במינק, ואז הוא עלול לחזור אלינו. מה אם נקבל מחלה הפוגעת בחזירים במגפה הבאה? או תרנגולות?".