$
בארץ

מנכ"ל משרד האנרגיה: חברות הגז עושות תכנוני מס במטרה לדחות תשלומי מיסים

אודי אדירי שהשתתף בדיוני ועדת קרן העושר בכנסת תקף את התנהלות חברות הגז: "הן מנסות באצטלה סביבתית להגדיל את השימוש בגז על חשבון הביטחון של מדינת ישראל"

ליאור גוטמן 13:5903.11.20

מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי הפתיע היום את הנוכחים בדיוני ועדת קרן העושר בכנסת, כשטען שחלק מחברות הגז כבר מכינות את הקרקע לתכנוני מס יצירתיים שיאפשרו להם לכאורה לעכב תשלומי מס.

 

 

 

"אם משק הגז כל כך חשוב לחברות הגז אני מציע להן 3 דרכי פעולה. הראשונה היא לספק גז בצורה אמינה. במחצית הראשונה של 2020 זה לא היה המצב, ומאז יש שיפור. שנית, שישמרו על רמת מחירים סבירה, שלא נקלע למצב אבסודרי שחברת החשמל מייבאת גז נוזלי מארה"ב רק כי מחירו יותר זול ממה שמוכרים פה. וההמלצה השלישית שלי היא שהן כל כך דואגות לקרן העושר, שלא יעשו תכנוני מס במטרה לדחות את התשלומים. ככל שהן ישלמו מה שהן יידרשו כך קרן העושר תעבוד יותר מהר. אז אם הדיון הוא קרן העושר, שומת המיסים שתשולם זה מה שיביא את ההכנסות לקרן", אמר. קרן העושר היא הקרן שהמדינה אמורה להקים כדי לקלוט את הכנסות מס רווחי היתר (מס ששינסקי) שחברות הגז צפויות לשלם בעשור הקרוב.

 

אודי אדירי מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי מנכ"ל משרד האנרגיה צילום: עמית שעל

 

אדירי נדרש לנושא מסיבה אחרת לגמרי, והוא השימוש בפחם לייצור חשמל. למרות שמשטר הפעלת תחנות הכוח לא בליבת סמכות הוועדה, הדיון החל בניסיון לברר האם ניתן לקצר את לוחות הזמנים ולהפחית את השימוש בפחם בתחנות הכוח באשקלון ובחדרה, זאת על חשבון שימוש מוגבר בגז טבעי. הטענה שהובאה לדיון על ידי בכירי איגוד חברות הגז - ביניהם יו"ר האיגוד איתן דנגוט והמנכ"ל אמיר פוסטר - הייתה שמשטר הפעלה שונה של יחידות הפחם יכול להשבית חלק מהם עוד לפני המועד שנקבע (שנת 2025). העמדה נתמכה על ידי סגן מנהל תחנת הכוח הפחמית באשקלון לשעבר, יורם סלע, שהציג את המודל המומלץ להפעלת התחנות הפחמיות. לסיכום הם טענו שמהלך שכזה יגדיל את השימוש בגז על חשבון פחם, יצמצם זיהום, יגדיל את הכנסות המדינה, ויוביל בסופו של יום לגביית מיסים גבוהה יותר.

 

בפועל, הדיון התפתח לזירת האשמות, כאשר לתדהמת הנוכחים מי שתקף את עצם קיומו הוא מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי. לתפיסתו "חברות הגז מנסות באצטלה סביבתית להגדיל את השימוש בגז על חשבון הביטחון של מדינת ישראל. אפשר להשמיע את כל הדעות, אבל קבענו יעד שאפתני להוריד את השימוש בפחם עד שנת 2025 ואנחנו עושים כל מאמץ לעמוד בו". אדירי הבהיר שברבעון השלישי של 2020 המשק הוריד משמעותית את השימוש בפחם ועד לרף של 25% בלבד מסל הדלקים, והצהיר שככל שהפחם ירד מה שיחליף אותו הוא לא הגז הטבעי, אלא הגדלת השימוש באנרגיות מתחדשות. "זה אולי יפגע בהכנסות המדינה ממיסוי דלקים, אבל התפקיד שלנו הוא לא רק לשמור על הכנסות המדינה ולכן אנרגיות מתחדשות זה הכיוון", הבהיר.

 

מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך סיפר שלהפתעת כולם באוקטובר האחרון נרשמה עלייה של 10% בביקוש לחשמל, ביחס לאוקטובר 2019. בלוך לא הבהיר מה מקור הביקוש וייתכן שמקורו בכמיליון אזרחים שלא יכלו לצאת מישראל לחו"ל בשל הקורונה, אבל כך או כך, ראשי חברת החשמל טוענים שהשימוש בפחם אולי מזהם אבל יותר יציב מדלקים אחרים. בלוך התייחס לאירועי הפסקת החשמל משישי האחרון במסגרתו שלוש תחנות כוח שמונעות בגז קרסו בשל תקלת הולכה. בלוך אמר שאלמלא הגיבוי של הפחם אז העלטה של החצי שעה שאזרחים סבלו ממנה הייתה נמשכת הרבה יותר זמן, כאשר הייצור הסולארי לא רלוונטי כיוון שהאירוע התקיים באמצע הלילה. יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל הבהיר לדיכטר שהדיון מבחינתו מיותר כיוון שהפער בגישה מתי להפסיק את השימוש בפחם בין חברת החשמל לבין ההצעה שהוצגה על ידי חברות הגז הוא כשנה בלבד.

 

יו"ר הוועדה אבי דיכטר סיכם את הדיון באומרו שלוועדה שלו כלל אין מנדט לדון במשטר הדלקים של ישראל, ולכן הוא "לא יכתיב מדיניות. כולנו רוצים אספקת חשמל מהירה ואיכותית, ואם ניתן עם יותר גז זו ברכה לזיהום האוויר, וגם לקרן העושר. אבל לא נכתיב מול חברת החשמל או משרד האנרגיה כיצד להתנהל", סיכם

x