מחקר: מוצרי ביופלסטיק מכילים כימיקלים רעילים בדומה לפלסטיק רגיל
במסגרת המחקר, שהתפרסם בכתב העת המדעי Environment International, נבדקו 43 מוצרי ביופלסטיק - כלומר, פלסטיק מתכלה או פלסטיק ממקור צמחי - כגון סכו"ם חד-פעמי, עטיפות שוקולד, בקבוקי שתייה ופקקי יין; לטענת החוקרים, 67% מהמוצרים הכילו כימיקלים רעילים, כולל כאלו שמשבשים את פעילות ההורמונים בגוף
מוצרי ביופלסטיק – פלסטיק מתכלה או פלסטיק ממקור צמחי – מכילים כימיקלים רעילים בכמות שדומה לזו של פלסטיק רגיל; כך לפי מחקר שהתפרסם בשבוע שעבר בכתב העת המדעי Environment International.
- ראש ממשלת יפן: "נגיע לאיזון מלא בפליטות הפחמן עד 2050"
- דיווח: מצבורי מתאן באוקיינוס הארקטי נמסים ומשתחררים לאטמוספירה
- מושל קליפורניה נלחם בשריפות ובמכוניות: תיאסר מכירת רכבי בנזין מ־2035
פלסטיק מסורתי, שמיוצר כתוצר לוואי של תעשיית הנפט, נחשב למוצר לא בר-קיימא שמצד אחד מקשה על הפחתת התלות בדלקי מאובנים, ומצד שני אינו מתכלה ונשאר בטבע מאות שנים אחרי שהשימוש קצר המועד בו הסתיים. פסולת פלסטיק היא קשה למחזור, ומגיעה במקרה הטוב למצבורי פסולת או למשרפות, ובמקרה הרע לאוקיינוסים - שם היא פוגעת בבעלי החיים ומתפרקת לחתיכות קטנות שמכונות "מיקרו-פלסטיק", נכנסות לשרשרת המזון ועלולות להיאכל גם על ידי בני אדם.
המודעות ההולכת וגוברת לנושא הגדילה את העניין בתחליפי ביופלסטיק, שעשויים מחומר ביולוגי כמו תאית, יכולים להיות מתכלים - או שניהם. ואולם, המחקר החדש מגלה שגם תחליפים אלו אינם חפים מבעיות.
במסגרת המחקר בחנו מדענים 43 מוצרי ביופלסטיק שונים, כמו סכו"ם חד-פעמי, עטיפות שוקולד, בקבוקי שתייה ופקקי יין. אלו היו עשויים מתשעה חומרי ביופלסטיק שונים, כולל כאלו שנוצרו על בסיס חומר אורגני כמו צמחים ואצו וכן פלסטיק מתכלה. 80% מהמוצרים הכילו יותר מאלף סוגי כימיקלים שונים, וחלקם יותר מ-20 אלף.
כימיקלים בפני עצמם אינם דבר רע בהכרח, ואולם בבדיקות מעבדה שנערכו נמצא ש-67% מהמוצרים שנבדקו הכילו כימיקלים רעילים, כולל כאלו שמשבשים את פעילות ההורמונים בגוף. "פלסטיק שמבוסס על חומר ביולוגי ופלסטיק מתכלה לא בטוח יותר מפלסטיק אחר", אמרה בהודעה לעיתונות החוקרת הראשית במחקר, ליסה צימרמן מאוניברסיטת גתה בפרנקפורט. "מוצרים שמבוססים על תאית או עמילן מכילים את מספר הכימיקלים הגדול ביותר. הם גם יצרו תגובת רעילות חזקה כשנבחנו בתנאי מעבדה".
החוקרים מבהירים שבשלב זה לא ברורות ההשלכות על הסביבה או על בריאות בני האדם, ושאין עדיין מידע על ההיקף שבו החומרים בפלסטיקים אלו עוברים לבני האדם. ואולם, ג'ון הוקוואר, מנהל קמפיין האוקיינוסים של גרינפיס ארה"ב, אמר שהממצאים מחזקים את הצורך להפסיק את התלות האנושית בפלסטיק, מכל סוג. "ביופלסטיק, כמו כל פלסטיק, מכיל כמיקלים שיכולים לגרום לסרטן, לבעיות פורוית ולמחלות אחרות", הוא אמר לאתר Earther. "כולם יודעים שאנחנו צריכים לעשות משהו לגבי פלסטיק, אבל היה מעט מדי מיקוד בתשובה הברורה: אנחנו חייבים להפסיק לייצר כל כך הרבה ממנו. הפתרון הטוב ביותר לא כולל החלפת חומר חד-פעמי מסוג אחד באחר, אלא במעבר מאריזות חד-פעמיות לאריזות רב-שימושיות".