$
משפט

השוחד בעיריית אילת: הוארך ב-5 ימים מעצרו של הסמנכ"ל הבכיר במרכנתיל דיסקונט

המשטרה חושדת כי הבכיר בבנק השתמש לרעה בשנים האחרונו בתפקידו כדי להיטיב עם אנשי עסקים בתמורה לקבלת שוחד. אתמול הפכה גלויה פרשת שוחד ומירמה בעיריית אילת בנוגע להטיית מכרזים

עמיר קורץ 13:2928.10.20

שופט בית משפט השלום בראשון לציון גיא אבנון האריך היום (ד') ב-5 ימים, עד ליום ראשון הקרוב, את מעצרו של הסמנכ"ל הבכיר בבנק מרכנתיל דיסקונט שנעצר אתמולבמסגרת החשד לשוחד בעיריית אילת. השופט עיכב את אישור פרסום שמו של הבכיר בבנק על מנת לאפשר לסנגורו להגיש ערעור על פרסום השם.

 

בנוסף, האריך השופט את מעצרם של בכירים בעיריית אילת ועובדי ציבור החשודים בקבלת שוחד ושל קבלנים החשודים במתן שוחד.

 

 

 

המשטרה חושדת כי הבכיר בבנק השתמש לרעה בשנים האחרונות בתפקידו כסמנכ"ל בנק מרכנתיל דיסקונט על מנת להיטיב עם אנשי עסקים בתמורה לקבלת שוחד וטובות הנאה. סעיפי העבירות בהם הוא חשוד: לקיחת שוחד, קשירת קשר לעשות פשע, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, גניבה בידי מורשה.

 

במהלך הדיון בבית המשפט טענה נציגת המשטרה בתשובה לשאלות סנגורו של הבכיר בבנק, עו"ד נתי שמחוני, כי החשד המיוחס לבכיר הוא קבלת "טובות הנאה, לא כסף". עוד אמרה נציגת המשטרה כי החשד הוא שהבכיר בבנק אפשר הגדלת מסגרות אשראי לאחד הקבלנים החשודים בפרשה במסגרת החשבונות שהוא מנהל בבנק. היא אמרה כי המשטרה תבדוק במהלך החקירה את נושא אישור האשראים בבנק שניתנו על ידי אותו בכיר.

 

עו"ד שמחוני אמר בדיון כי מרשו בטוח בחפותו וסיפר כי הוא עובד שנים ארוכות בבנק ללא דופי ו"מקפיד על קלה כחמורה. עמדתו היא שלא רק שלא הקל עם אותו קבלן. הוא גם החמיר איתו". הוא הסכים להארכת מעצרו של הבנקאי עד ליום ראשון, אך ביקש את איסור פרסום שמו. המשטרה התנגדה היות ולדבריה, "העצור נחקר במסגרת פרשייה שעניינה טוהר מידות". כאמור, השופט העדיף את שיקול פומביות הדיון ואישר לפרסם את שמו של הבכיר בבנק אך עיכב את ביצוע ההחלטה עד ה-29 באוקטובר לצורך אפשרות להגשת ערעור.

 

אתמול פשטו חוקרי היאל"כ (היחידה לפשיעה כלכלית) בלהב 433 על משרדי הנהלת בנק מרכנתיל דיסקונט, ערכו חיפושים ועכבו עובדים לחקירה ועצרו את הבכיר בבנק. זאת במסגרת פרשת שוחד ומירמה בעיריית אילת, שהפכה אתמול לגלויה, בנוגע להטיית מכרזים.

 

 

גיא אבנון, שופט בימ"ש השלום בראשל"צ גיא אבנון, שופט בימ"ש השלום בראשל"צ

 

מדובר בפרשייה שנחקרה באופן סמוי מזה שנתיים, והבוקר בבית המשפט נחשף כי כבר לפני חצי שנה היתה המשטרה מוכנה לבצע מעצרים, אך בשל מגפת הקורונה היא דחתה את המעבר לשלב הגלוי, מה שמכונה "פרוץ" של החקירה.

 

בסך הכל עצרה אתמול המשטרה במסגרת הפרשה 8 חשודים ובנוסף עוד 8 גורמים עוכבו לחקירה. בין העצורים והמעוכבים: עובדי עירייה ועובדי ציבור בכירים וקבלן בנייה ותשתיות מוכר הפועל באילת.

 

החשד הנחקר: עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, וכן עבירות על פי חוק איסור הלבנת הון ועבירות על פי פקודת מס הכנסה. לדברי המשטרה, "החשודים כל אחד על פי חלקו ותפקידו פעלו לכאורה על מנת לקדם מכרזים שבאחריות הרשות המקומית בתמורה ללקיחת טובות הנאה כסף ושווה כסף, וזאת לכאורה בניגוד לחוק ותוך פגיעה במוסדות הציבוריים ובאינטרס הציבורי".

 

מדובר בחקירה מורכבת שהתנהלה בתקופה האחרונה באופן סמוי, ואשר הבוקר עם המעצרים הפכה לגלויה. החקירה מנוהלת על ידי היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) בלהב 433 בשיתוף פקיד שומה חקירות ירושלים והדרום ברשות המסים, בסיוע הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ובליווי פרקליטות מחוז דרום.

 

קידום פרויקטים לטובת שוחד

 

לבית המשפט הובאו גם שני קבלנים, אב ובנו, חשודים מרכזיים בפרשה. מעצרו של הבן, החשוד במתן שוחד, הוארך עד ליום ראשון, וזאת בהסכמת עורכי דינו ז'ק חן ושי אילון. המשטרה חושדת כי הקבלן נתן טובות הנאה, העולות לכדי שוחד, לעובדי ציבור בעיריית אילת ובחברה הכלכלית של העיר בפרויקטים שונים משנת 2009 ועד היום.

 

מעצרו של האב, החשוד במתן שוחד, קבלת דבר במרמה, השמטת הכנסות ועבירות נוספות הוארך עד ליום שני. המשטרה טוענת כי בשנים האחרונות הוא פועל יחד עם אחרים לקידום פרויקטים באמצעות מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי ציבור. סנגורו, עו"ד עופר בר טל, הכחיש במהלך הדיון את החשדות נגדו, וכן טען כי פרסום שמו יפגע קשות בחברה – "עסק לא קטן, עם עשרות רבות של עובדים, עשרות ספקים", חברה שרק לאחרונה זכתה בשני מכרזים ממשלתיים בהיקפים גדולים.

 

בהחלטתו כתב השופט אבנון כי "חומרי החקירה הרבים מבססים חשד סביר הקושר את החשוד לעבירות המיוחסות לו... מדובר בסדרת מקרים, כשלכאורה החשוד עומד בראש חברה שזכתה בתוצרים כאלה ואחרים לאורך שנים כנד טובות הנאה שנתן לעובדי ציבור, ובתוך כך, בין השאר, קודמו פרויקטים של החברה ונושאים שהחשוד טיפל בהם באופן אישי".

 

מעצרו של חשוד מרכזי נוסף בפרשה, גורם בכיר בעיריית אילת, הוארך גם כן על ידי השופט אבנון - עד ליום שני. הבכיר חשוד כי "פעל במסגרת תפקידו כעובד ציבור לקידום פרויקטים שונים בתמורה לגריפת רווחים". הוא חשוד בלקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, איסור עשיית פעולה ברכוש אסור, קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות וקשירת קשר לביצוע פשע.

 

סנגורו, עו"ד ששי גז, הכחיש את החשדות נגדו בדיון, וטען כי המשטרה מתבססת על עד לא אמין, אשר הוגשה נגדו תביעת לשון הרע על טענותיו. מנגד, טענה נציגת המשטרה כי "הראיות בתיק לא מסתמכות רק על עדות אחת. יש מספר ראיות". גם במקרה זה אישר השופט אבנון לפרסם את שמו, אך עכב את הביצוע עד מחר לצורך אפשרות הגשת ערעור.

 

מעצרה של בכירה נוספת בעירייה החשודה בלקיחת שוחד ומירמה הוארך עד ליום ראשון. וכך גם מעצרו של בעלה, אשר חשוד כי פעל בצוותא ביחד איתה כדי לקדם פרויקטים של קבלנים. עו"ד איציק כהן, אשר ייצג אותם, הכחיש את החשדות נגד הזוג.

 

מעצרו של חשוד נוסף בפרשה שנחשד כי נתן שוחד לעובדי ציבור באילת, ויוצג בידי עו"ד תמיר סננס, הוארך ביומיים. חשוד אחר בפרשה, שנחשד הן במתן שוחד והן בלקיחת שוחד, שוחרר למעצר בית.

x