מילון כלכליסט

דוד בן עזרא 
צילום: דורון לצטר
 

נותנים לו אשראי: היועץ שיוצר ודאות פיננסית לעסקים בתקופת הקורונה

בזמן שמאות אלפי בעלי עסקים בישראל נמצאים בסכנת סגירה ופשיטת רגל, היועץ הכלכלי והפיננסי דוד בן עזרא מוביל את לקוחותיו להצלחה חסרת תקדים. "הוירוס של בעלי העסקים הוא לא הקורונה, אלא חוסר שליטה במספרים של עצמם", הוא מספר

בשיתוף דוד בן עזרא ליווי עסקים וייעוץ פיננסי 28.10.20

דווקא בחודשי הקורונה, דוד בן עזרא, היועץ המבוקש שמלווה בעלי עסקים רבים לצמיחה פיננסית, עובד מסביב לשעון. הוא מבין שמה שעבד לפני שהגיח אלינו וירוס הקורונה, לא בהכרח יעבוד באותה הצורה ונדרשת כאן חשיבה אחרת. גיוסי אשראי, תחזיות כספיות ודוחות, שהם הלחם והחמאה ביום יום שלו, הופכים למצרך קריטי עבור כל בעל עסק שרוצה לשרוד את התקופה. לא במקרה, לפני כחודש הוא אף נבחר על ידי בנק לאומי לייעץ ללקוחותיו בתקופה הפיננסית המאתגרת.



מהמשרדים המעוצבים בהרצליה פיתוח הוא מספר: "אין דרך אחרת, עסקים שלא הכירו את המספרים של עצמם, שלא היו להם תחזיות כספיות, שלא ידעו לנהל את הכסף שלהם, הקורונה הציפה הכל למעלה. תקופה של חוסר ודאות ואי ידיעה של נתונים בעסק זה מתכון נורא שיכול להביא לנפילה", הוא משתף אותנו.

 

בעשור האחרון, דוד מלווה, מרצה ומייעץ באופן שוטף לארגונים, חברות ובעלי עסקים במגוון רחב של ענפים, מכל התחומים והמגזרים, באמצעות שיטה ייחודית, אותה פיתח ובעזרת צוות משרדו, הפורסת את "מפת המספרים של העסק".

 

הליווי חולש על פני מאות עסקים בשלל תחומים פיננסים: גיוסי אשראי, ניהול כספים שוטף, ליווי תהליכי פיתוח עסקי ואף אימוני מכירות להגדלת מחזורי ההכנסות הרווחיות באמצעות בניית תהליכי עבודה נכונים ופיתוח אסטרטגיה עסקית.

 

עסקים שרוצים לצמוח, להצליח פיננסית או להתגבר על המשבר הכלכלי, פונים אל דוד בן עזרא, בעיקר בזכות שילוב התחומים: ייעוץ פיננסי, גיוסי אשראי ואסטרטגיוה שיווקית ומכירתית – תחומים הכרחיים למי שבאמת רוצה להצליח עסקית כיום.

 

את גיוסי האשראי הוא עושה בעזרת צוות מיומן שעובד איתו צמוד לאורך השנים. בשוק הפיננסי קוראים להם "יחידת העילית" מול הבנקים. "כולם לוחמים עם סכין בין השיניים", הוא אומר, "לא במקרה כולנו יוצאי יחידות מובחרות. היום צריך ממש להילחם מול הבנק כדי לגייס אשראי ללקוח. זאת משימה, כמו שהיינו מקבלים בסיירת".

 

לפי התעודות על הקיר במשרדו, נראה כי כל הצוות, המונה כלכלנים, רואי חשבון ומנהלי כספים, הם אכן חוד החנית של הענף. כולם מצטייני דיקן, בוגרי החוג לכלכלה ומנהל עסקים.

 

בין דו"ח מאזן לאקסל תפסנו את דוד לשיחה קצרה על עסקים, מספרים ומה שביניהם.

 

מה היית מציע לבעלי עסקים בתקופה המאתגרת הזאת?

ראשית, אני בהחלט מבין לליבם. הגעתי לתחום הליווי העסקי עם ניסיון כמנהל כספים בעשרות חברות, ומתוך הניהול של העסקים האישיים והמשפחתיים בהם צמחתי אני יודע מה נדרש מבעלי עסקים בשגרה, כמה זה מורכב, וכמה זה מקצין בתקופות משבר. אין פלא שרובם לא מוצאים את הידיים והרגליים, זה כמעט בלתי אפשרי להתמודד בכל החזיתות בו זמנית. גם לעשות שיווק ומכירות, גם להיות מעורה ומעודכן מה קורה בחדשות, כן סגר, לא סגר, מה קורה עם הלקוחות, עם הגבייה, ובנוסף לכל זה לנהל תזרים ומהלך של גיוס אשראי מול הבנקים. רוב בעלי העסקים יזניחו תחום אחד לפחות, וזה מה שיעצור את הצמיחה, במקרה הטוב, או יפיל את העסק, במקרה הרע.

 

עם זאת, דווקא עכשיו עסקים חייבים להבין היטב את מפת המספרים של העסק שלהם, ורוצה להיות מופתע? רבים מהם לא באמת מכירים אותה.

 

מה כוללת אותה מפת מספרים?

מפת מספרים כוללת את תזרים המזומנים של העסק, מאזן (כלכלי, לא חשבונאי) המפרט את סך החובות של העסק לספקים, ומנגד את חוב הלקוחות, את היתרות בבנק, כמה כסף מושקע בציוד, במלאי ועוד. המפה פורסת את המצב הפיננסי האמיתי של בעל העסק, כדי להבין האם צריך, ובכלל נכון, לגייס אשראי. אי אפשר ליצור פעולות של צמיחה ויציאה מהמשבר כשאנחנו לא יודעים מה המצב הכספי שלנו. זה אולי ההבדל העיקרי ביננו לבין עשרות החברות המציעות הלוואות ומפיצות מיליוני הודעות SMS. אנחנו לא נגייס ללקוח שקל אחד אם לא נראה שהוא אכן יכול להחזיר את זה ושחלילה הוא לא חופר לעצמו בור יותר עמוק.

 

רוב העסקים נמצאים היום במחנק כלכלי אדיר, הם דוחים תשלומים, מקפיאים ספקים, האם אפשר בכלל לצאת מזה?

זה נכון, אבל חשוב לזכור שבסוף מה שנותן לעסקים את מכת המחץ שממנה כבר לא קמים, זה התזרים וסגירת הברז מצד הבנק. דחיית תשלומים יכולה לעזור לעסק לקבל חמצן ולהישאר עם הראש מעל המים, עוד קצת, עוד טיפה, אך היא לא יכולה להחליף את שני הדברים החשובים ביותר בפיננסים של כל עסק, אשראי גדול דיו התומך בפעילות העסקית וניהול נכון ויעיל של הוצאות העסק.

 

הלקוחות שלי אומרים: "הגעתי בשביל לטפל בהכנסות ונשארתי בשביל לטפל בהוצאות". זה לא סתם שאנחנו ממשיכים ללוות מעל 80% מהלקוחות שלנו גם לאחר גיוס אשראי. זה חשוב לא רק לקבל כסף, אלה גם לנהל אותו לאחר מכן. לראות איך מיישמים את אותה תוכנית עבודה שניסחנו ושבזכותה גייסנו את הכסף מלכתחילה. הבנקים מאוד מעריכים את זה שיש שחקן חזק בתמונה שאחראי על התזרים והצמיחה גם אחרי העמדת האשראי. לפעמים זה אפילו לשון המאזניים בין לקוח שיקבל אשראי לבין לקוח שיקבל סירוב.
דוד בן עזרא
דוד בן עזרא צילום: דורון לצטר

 

במה גיוס אשראי דרככם יכול לסייע לבעל עסק שנמצא עכשיו בלחץ אדיר?

לפני הכל, גיוס אשראי מיטבי נותן לבעל עסק שקט נפשי. היום בעלי עסקים נמצאים במצב של פחד איום ונורא, ומוצדק כמובן. הם מפחדים לאבד את הבית, לפשוט רגל, הם עלולים להפסיק להאמין בעצמם, שזה הכי נורא, ומובן שהמצב משפיע להם גם על חיי המשפחה והזוגיות.

 

גיוס אשראי דרכנו נותן להם את הביטחון שמישהו מטפל בהם, לוקח אחריות על החזרה שלהם למסלול. זה מה שנותן להם את היכולת להשקיע, לצמוח, לקנות סחורה, להגדיל מלאי אם צריך. בכל משבר יש גם לא מעט הזדמנויות למי שיודע לנצל אותן. הם יכולים לגייס עובדים או לפחות לא לפטר, זה מאפשר להם להתייעל תפעולית בעסק, וגם הם מרוויחים בגדול – אם יודעים לנצל נכון את ההטבות שהמדינה נותנת בתקופת הקורונה אפשר אף להוזיל את עלויות המימון.

 

ומה השוני בין לנסות לפנות באופן אישי לבנק או להיעזר בכם?

כשפונים לבד לבנק לרוב זה קורה ללא הכנה כמעט, והבנק מפרש את זה כנקודת חולשה. ברוב המקרים זה לא נגמר טוב, או לא טוב כמו שזה יכל להיות אם בעל העסק היה פונה באופן מסודר. היתרון אצלנו הוא שאנחנו מגיעים מוכנים לבנק אחרי שניתחנו את כל הדוחות הכספיים, בנינו תזרים מזומנים, העלינו לאקסל את דוחות מע"מ, ביטוח לאומי, הצלבנו את הכל, עשינו לבנק את כל העבודה של הניתוח והחיתום, נותר לו רק לאשר. אנחנו יודעים להראות לבנק את יכולת ההחזר והבטחונות שהוא צריך על בסיס דוחות עבר או תחזיות פיננסיות עתידיות, וזה כל מה שמעניין אותם. מצד אחד לבנק מאוד קשה איתנו, האמן לי, אנחנו לא מוותרים בקלות. מצד שני אנחנו מקלים עליהם ועושים עבודה מקצועית וטובה וזה מיטיב עם הלקוח.

 

ומדוע רואה החשבון לא יכול לטפל בזה?

נקודה מעניינת. הרבה מבעלי העסקים שמגיעים אלינו מופנים דווקא על ידי רואי החשבון שלהם. צריך להבין, רואה חשבון נמצא בעומס אדיר בשוטף ובקורונה הוסיפו לו גם לטפל במענקים ובפעימות. היכולת שלו לטפל כמו שצריך בגיוס אשראי היא על סף הבלתי אפשרית. ברמת העיקרון הם גם היו יכולים לטפל בביטוחים ובפנסיות, אבל הם לא עושים זאת. לרוב אין להם את כח האדם לעשות זאת, וגם אם יש, עדיף לנצל אותם לדברים אחרים.

 

אנחנו מאוד מיומנים בפן הכלכלי, והם יותר מיומנים בפן החשבונאי. ייצוג מול הרשויות, מס הכנסה, ביטוח לאומי, מע"מ, זה המון כאב ראש.

 

לא סתם בפירמות גדולות, מחלקה כלכלית ומחלקת ביקורת הן שני עסקים נפרדים באותה פירמה, הן אפילו ממוקמות בקומות נפרדות או בניינים נפרדים, מחשש שיפסידו עבודה בשל ניגוד עניינים.

 

לפני סיום, יש לך עוד המלצות מה לעשות בזמן המשבר?

בהחלט. יש המון פעולות נוספות שאפשר לעשות, אני רואה את זה עם בעלי העסקים שאני מלווה גם בתקופה הזו. בגדול, הכי חשוב בתקופה של חוסר ודאות זה לייצר כמה שיותר ודאות בכל תחום אפשרי. בהתחלה בתזרים השוטף, ובמידה שבתזרים לא ניתן להשיג ודאות, אז יוצרים גיוס אשראי מיטבי מול הבנקים.

 

הכי חשוב זה לבצע ניתוחים עסקים כדי לקבל החלטות מושכלות, כמו רכישות למלאי והזמנת סחורה למשל. אפשר לנצל את התקופה הזו לקדם תהליכים עסקיים שהיו תקועים, כניסה לאונליין, ספירת מלאי, כניסה לתחום חדש או השקת שירות מתאים לרוח התקופה. אם לא נעשה את הפעולות האלו אנחנו עלולים לפגוע לא רק בהווה של העסק אלה גם בעתיד שלו.

 

תודה, ובהצלחה כמובן!

תודה, הכי חשוב לא להתייאש ולהרים ידיים, מי שיעבוד על המספרים של העסק שלו – יצליח.

מרגישים שאתם צריכים עזרה מול הבנקים בגיוסי אשראי לעסק?

רואי חשבון? רוצים לסייע ללקוחות שלכם ולפתור להם את המצוקה העסקית?

זקוקים לסיוע כלכלי-פיננסי מהמשרדים הטובים בארץ?

נשמח לעזור גם לכם. קראו עוד על דוד בן עזרא באתר»

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות